Άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από το χαλάζι στις 17.8.2021 στην Τρίπολη και την Βόρεια Κυνουρία…

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 18 Αυγούστου 2021 

«Άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από το χαλάζι στις 17.8.2021 στην Τρίπολη και την Βόρεια Κυνουρία και λήψη μέτρων για την καταβολή των αποζημιώσεων»

Με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στη Βουλή, ζητάει την άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες από το χαλάζι στις 17.8.2021 στην Τρίπολη και την Βόρεια Κυνουρία, και τη λήψη μέτρων για την καταβολή των αποζημιώσεων. Η ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές στις καλλιέργειες της Καστανιάς, Καρυδιάς, Μηλιάς, Αμπελιού καθώς και όψιμων κηπευτικών. Οι παραγωγοί των περιοχών ήλπιζαν στο εισόδημα από την παραγωγή αυτών των καλλιεργειών για να επιβιώσουν, μετά το πλήγμα του παγετού της άνοιξης του 2021.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανό  

Θέμα:  Σε απόγνωση οι αγρότες της Αρκαδίας λόγω της εκτεταμένης ζημιάς στις καλλιέργειες από χαλάζι – άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και λήψη μέτρων για την καταβολή των αποζημιώσεων και στήριξης του εισοδήματος τους.

Κύριε Υπουργέ,

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Αρκαδίας, όπου αμέσως μετά τις εκτεταμένες πυρκαγιές που έπληξαν την Αρκαδία, ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 17.8.2021 στις περιοχές  Τρίπολης & Βόρειας Κυνουρίας προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές στις καλλιέργειες της Καστανιάς, Καρυδιάς, Μηλιάς, Αμπελιού καθώς  και όψιμων κηπευτικών. Οι παραγωγοί των περιοχών ήλπιζαν στο εισόδημα από την παραγωγή αυτών των καλλιεργειών για να επιβιώσουν, μετά το πλήγμα του παγετού της άνοιξης του 2021. Διαπιστώνοντας την μεγάλη καταστροφή από την ισχυρή χαλαζόπτωση της 17.8.2021, ανησυχούν  πώς θα τα βγάλουν πέρα, πώς δηλαδή θα μπορέσουν να συνεχίσουμε τις καλλιεργητικές φροντίδες, καθώς πρόκειται για κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες, που παρά την καταστροφή πρέπει να συνεχίσουν όλες τις απαραίτητες εργασίες στο χωράφι (ποτίσματα, ψεκασμοί κλπ), χωρίς να περιμένουμε έσοδα από την παραγωγή τους.

Την ανησυχία των παραγωγών, πέρα από τα επαναλαμβανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές και η έντονη χαλαζόπτωση λόγω της Κλιματικής Αλλαγής,  μεγαλώνει η αγωνία για την άμεση και έγκαιρη καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Αγωνιούν γιατί πρέπει να αποτυπωθεί αντικειμενικά  η έκταση της ζημιάς που υπέστησαν αλλά και για να υπάρξουν έγκαιρα τα απαραίτητα πορίσματα ώστε να γίνει χωρίς καθυστέρηση η καταβολή των αναγκαίων για την επιβίωση των αγροτών αποζημιώσεων. Το θέμα της άμεσης καταγραφής της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ώς εκ τούτου είναι κρίσιμο για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς και την άμβλυνση των επιπτώσεων της ζημιάς από το χαλάζι στο εισόδημά τους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός

  1. Πότε θα αρχίσουν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ την αποτίμηση των ζημιών από την ισχυρή χαλαζόπτωση της 17.8.2021, ώστε αυτές να καταγραφούν έγκαιρα και να συντομευθεί ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων;

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ε΄Αντιπρόεδρος της Βουλής

Βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής

ΑπάντησηΠροώθηση

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here