«Αλήθειες και ψέματα για την οικονομική κατάσταση του Δήμου»

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Αλήθειες και ψέματα για την οικονομική κατάσταση του Δήμου»

Η Πρωτοβουλία Αλλαγής καταγγέλλει την συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών του δήμου Βόρειας Κυνουρίας από τον απερχόμενο δήμαρχο Παναγιώτη Μαντά αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου και την αποτελεσματικότητά του στην οικονομική διαχείριση.

Ο κ. Μαντάς επικαλείται στοιχεία μιας πιλοτικής έρευνας προκειμένου να εμφανίσει τον εαυτό του ως τον «απόλυτα επιτυχημένο δήμαρχο».

Πρόκειται για ένα από τα λεγόμενα fake news (ψεύτικες ειδήσεις) αφού είναι ξεκάθαρη η παραποίηση των στοιχείων της σχετικής έρευνας από τον κ. Μαντά, η παραπλανητική εμφάνιση των αποτελεσμάτων και η απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών για τους αντικειμενικούς όρους υπό τους οποίους διενεργήθηκε η συγκεκριμένη έρευνα.

Παράλληλα τα πραγματικά στοιχεία που καλούμε να δώσει στην δημοσιότητα ο απερχόμενος δήμαρχος, αποκαλύπτουν και την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος και εσκεμμένα επιχειρεί να αποκρύψει ο κ. Μαντάς.

Η αποκάλυψη της αλήθειας

Ο κ. Μαντάς αυτό-παρουσιάζεται ως «ο πρώτος Δήμαρχος στην χώρα σε οικονομική διαχείριση και δεύτερος στη συνολική αποτελεσματικότητα» επικαλούμενος την πιλοτική μελέτη για τον Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων του Κέντρου Φιλελευθέρων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ). Το εν λόγω κέντρο που ως σκοπό έχει τη δυναμική διάδοση πολιτικών προτάσεων που προάγουν την ατομική ελευθερία και την ελεύθερη οικονομία, είναι ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που φέρει τιμητικά το όνομα του Μάρκου Δραγούμη, συγγραφέα του βιβλίου «Πορεία προς τον Φιλελευθερισμό».

Κατά την παρουσίαση της Μελέτης την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, ο εκ των μελετητών κ. Αθανάσιος Τσιούρας  νομικός σύμβουλος και μέλος της εκτελεστικής ομάδας του ΚΕΦίΜ, παραδέχθηκε ότι τα στοιχεία στα οποία βασίσθηκε η μελέτη προήλθαν αφενός μεν από το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, αφετέρου δε (λόγω ελλείψεως τηρήσεως επαρκών και αξιόπιστων δεδομένων από το εν λόγω Παρατηρητήριο), οι μελετητές ζήτησαν επιπλέον στοιχεία, από όλους τους Δήμους της χώρας (για τη μέγιστη δυνατή βελτίωση του αποτελέσματος), αλλά δυστυχώς μόνο 15 Δήμοι από τους 325 έδωσαν στοιχεία.

Συνεπώς λοιπόν, το δείγμα της μελέτης δεν είναι αντιπροσωπευτικό, ούτε παρέχει τα εχέγγυα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, όπως και οι ίδιοι οι μελετητές παραδέχονται και αναφέρουν στην παρουσίασή τους, αφού απώτερος στόχος της εργασίας τους ήταν να αναδειχθεί η αξία της τήρησης στατιστικών στοιχείων στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και να δοθεί ώθηση στην πρακτική της τήρησης στατιστικών στοιχείων στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης γενικότερα στην πατρίδα μας (πράγμα στο οποίο ως χώρα υστερούμε) και όχι να λειτουργήσουν (οι μελετητές) ως Στατιστική Υπηρεσία.

Παράλληλα και ανεξάρτητα από την παραπάνω σοβαρή επισήμανση πρέπει να παρατηρηθεί ότι σύμφωνα με την επίμαχη μελέτη του ΚΕΦίΜ οι δέκα αποτελεσματικότεροι δήμοι της χώρας βάσει των στοιχείων για το 2017 είναι σύμφωνα με τον Δείκτη οι εξής:

Δήμος Μετσόβου, Δήμος Αριστοτέλη, Δήμος Καλαβρύτων, Δήμος Καλαμάτας, Δήμος Ιωαννίνων, Δήμος Φιλιατρών, Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων, Δήμος Ζαγορίου, Δήμος Άνδρου και Δήμος Ήλιδας.

Βλέπουμε λοιπόν ότι, απουσιάζει από την πρώτη δεκάδα ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, ο οποίος είναι ενταγμένος στην (υπο)κατηγορία των μεγάλων ορεινών και νησιωτικών δήμων (άνω των 10.000 κατοίκων).

Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται συνολικά 20 δήμοι, ενώ δεν διευκρινίζεται στην μελέτη πόσοι από αυτούς έδωσαν τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν.

Στην (υπό) κατηγορία λοιπόν των Δήμων αυτών, σύμφωνα με την ίδια μελέτη τον μεγαλύτερο δείκτη αποτελεσματικότητας σημείωσε ο Δήμος Κεφαλλονιάς (53,47), και έπονται ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας (51,29), ο Δήμος Σάμου (50,71), ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης (47), ο Δήμος Πάρου (46,86), ο Δήμος Χίου (45,77), ο Δήμος Κέρκυρας (45,65), ο Δήμος Λήμνου (44,92), ο Δήμος Μυκόνου (44,43) και ο Δήμος Λευκάδας (44,30).

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει λοιπόν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται από τον κ. Μαντά και είναι φανερό ότι αυτός ανενδοίαστα προέβη σε εξόφθαλμη διαστρέβλωση μιας πιλοτικής μελέτης, οι συντάκτες της οποίας εκ των προτέρων έχουν πληροφορήσει ότι τα στοιχεία στα οποία αυτή βασίσθηκε είναι ελλιπή.

Είναι έτσι προφανής ο στόχος του κ. Μαντά:

Επιδιώκει να εξαπατήσει τους Δημότες του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας ενόψει των εκλογών.

Τα πραγματικά στοιχεία

Περαιτέρω όμως, και προκειμένου να γίνει αντιληπτή η διάσταση μεταξύ πραγματικότητας και παραπληροφόρησης, ειδικά σε ότι αφορά τα «ανοικτά» οικονομικά ζητήματα του Δήμου μας και την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης-διοίκησης, εκ μέρους της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, ρωτάμε τον κ. Μαντά αν στα στοιχεία που έδωσε στο ΚΕΦίΜ περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

1)        Η επιβολή σε βάρος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας δημοσιονομικής διόρθωσης ύψους 3.852.938,92 Ευρώ σύμφωνα με την 2157/8.6.2016 Απόφαση Δημοσιονομικής Διόρθωσης του Υπουργού Οικονομικών για το έργο «Έργα Υποδομής και Προστασίας Λιμανιού Παρ. Άστρους».

2)        Η απαίτηση εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου περί επιστροφής του συνόλου του ανωτέρω ποσού από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας λόγω α) μη σύννομης διαδικασίας ένταξης στο ΕΣΠΑ του έργου του Λιμανιού του Παραλίου Άστρους, β) μη σύννομης σύναψης προγραμματικής σύμβασης για το ίδιο έργο, γ) σοβαρών παρατυπιών στην διαδικασία ανάθεσης;

3)        Ο εξαναγκασμός του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, μέχρι στιγμής, να καταβάλει περί τα 300.000,00 ευρώ από το παραπάνω ποσό δημοσιονομικής διόρθωσης.

4)        Το γεγονός ότι το παραπάνω συνολικό ποσό της εις βάρος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας καταλογιστικής πράξης υπερβαίνει τα προϋπολογισθέντα τακτικά έσοδα του Δήμου όχι μόνον του 2016, αλλά και εκείνων των παρελθόντων πρόσφατων ετών. Συγκεκριμένα αντιπροσωπεύει το 125,18% των προϋπολογισθέντων τακτικών εσόδων του 2016, το 124,92% των εσόδων του 2015 και 121,04% των εσόδων του 2014!

5)        Το γεγονός ότι παραπάνω συνολικό ποσό της εις βάρος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας καταλογιστικής πράξης υπερβαίνει κατά πολύ ακόμα και τα εισπραχθέντα τακτικά έσοδα του Δήμου!

6)        Το γεγονός ότι παραπάνω συνολικό ποσό της εις βάρος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας καταλογιστικής πράξης, είναι υπερδιπλάσιο των εισπραχθέντων εσόδων (212,70%) του  έτους 2016 ενώ υπερβαίνει, αντιστοίχως κατά πολύ και τα έσοδα των παρελθόντων ετών.

7)        Το γεγονός ότι παραπάνω συνολικό ποσό της εις βάρος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας καταλογιστικής πράξης υπερβαίνει τα τρέχοντα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου (τακτικά έκτακτα και ανειδίκευτα)

8)        Το γεγονός ότι παραπάνω συνολικό ποσό της εις βάρος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας καταλογιστικής πράξης είναι πολλαπλάσιο των τρεχουσών απαιτήσεων (εισπρακτέων υπολοίπων)

9)        Το γεγονός ότι ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας κατά παράβαση νόμου και κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης και διαχείρισης, έχει παραλείψει να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο, οικονομικούς απολογισμούς των δύο τελευταίων οικονομικών ετών, πράγμα που είναι πρωτόγνωρο στην ιστορία του Δήμου μας.

Είναι βέβαιο ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία τα απέκρυψε ο κ. Μαντάς από το ΚΕΦίΜ που πραγματοποίησε την σχετική μελέτη.

Δεν μπορεί όμως να τα αποκρύψει και από τους Δημότες της Βόρειας Κυνουρίας.

Τον καλούμε να δώσει άμεσα εξηγήσεις και να μην προσπαθεί να αποκρύψει την κάκιστη οικονομική κατάσταση του Δήμου πίσω από ψεύδη, προεκλογική παροχολογία και απατηλά προεκλογικά φυλλάδια.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες γιατί ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, υπό την διοίκηση της παράταξης Μαντά, οδηγείται σε οικονομική κατάρρευση, αφού αδυνατεί να εξοφλήσει το παραπάνω συνολικό ποσό της Δημοσιονομικής Διόρθωσης που του επιβλήθηκε, δηλαδή κινδυνεύει με πτώχευση και αναστολή λειτουργίας του, όπως άλλωστε έχει παραδεχθεί επισήμως ο κ. Μαντάς ως Δήμαρχος.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της μελέτης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here