Αναβίωση – αναπαράσταση των εθίμων του Αγ.Πέτρου

0

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021 ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΕΤΡΟ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Έγινε μια όμορφη γιορτή στο χωριό, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821. ( Οι αποστάσεις τηρήθηκαν για λόγους ασφαλείας). Την γιορτή οργάνωσε ο καθηγητής μουσικής κ.Γεώργιος Λιλής με την κοινότητα του χωριού. Ουσιαστικά έγινε μια αναβίωση – αναπαράσταση των εθίμων του χωριού.

 
Ο εορτασμός ξεκίνησε με κωδωνοκρουσίες των καμπανών της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου, ακολούθησε επιμνημόσυνος δέησις των αγωνιστών , στην εξωτερική γωνία της εκκλησίας, εκεί όπου το έκαναν μέχρι τα μέσα του 1950.Τα παλληκάρια του χωριού κουβάλησαν μια μεγάλη μαρμάρινη πλάκα με τα 34 ονόματα χωριανών αγωνιστών του 21. Τα μικρά παιδάκια του χωριού κρατούσαν την Ελληνική σημαία του σχολείου και ακολούθησαν την πομπή προς το ηρώο στη μέση της πλατείας. Συγκινητικό ήταν που οι μεγάλοι σε ηλικία Αγιοπετρίτες, περιέργαψαν πως γιόρταζαν τις εθνικές γιορτές από τις μνήμες τους….
 

Τραγουδήθηκαν δημοτικά τραγούδια τα οποία οι περισσότεροι ούτε που είχαμε ξανακούσει από τις γερόντισσες του χωριού. Από τον Άγιο Πέτρο κατάγονταν και ο αγωνιστής του 21 Αναγνώστης Κοντάκης για τον οποίο η καθηγήτρια Μαρία Χρόνη-Βακαλοπούλου έγραψε και το βιβλίο” Αναγνώστης Κοντάκης, η ζωή, το έργο και τα απομνημονεύματά του”. Η γιορτή έκλεισε με τα παιδιά του σχολείου να μπαίνουν στην πλατεία κρατώντας αναμμένα φαναράκια, τα οποία είχαν κατασκευαστεί με τον τρόπο που τα έφτιαχναν παλιά…

 
Συγχαρητήρια σε όσους βοήθησαν να γίνει αυτή η όμορφη γιορτή, στους διοργανωτές κ.Γ.Λιλή κ την κοινότητα του χωριού. Είναι όμορφο και πολιτισμένο να τιμούμε τις μνήμες του παρελθόντος. Αξίζει να στηρίζουμε αυτούς που προσπαθούν να δουλέψουν για αυτό….ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΜΕ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here