Αναβίωση του εθίμου του «Κουτσοφλέβαρου»…

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με αφορμή τη αναβίωση του εθίμου του «Κουτσοφλέβαρου», σήμερα από νωρίς το απόγευμα,μικρά παιδιά με ποδήλατα και τα μεγαλύτερα με μηχανάκια ,γύριζαν στους δρόμους του Άστρους σέρνοντας τενεκεδάκια. Ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στην παράδοσή μας, μοιάζει με το εγερτήριο κάλεσμα της άνοιξης …

Το βράδυ στην κεντρική πλατεία του Άστρους,οι Πειρατές από το άρμα του Δούρειου ‘Ίππου που συμμετείχε με επιτυχία στο φετινό καρναβάλι, σε συνεργασία με τον Δήμο,οργάνωσαν την σημερινή βραδιά.

Μία μεγάλη φωτιά στο κέντρο της πλατείας και ένας μπουφές με μεζέδες,κρασί και γλυκά,προσφέρθηκαν δωρεάν σε μικρούς και μεγάλους με τραγούδι και χορό,τα οποία ακολούθησαν  στην συνέχεια….

Το γλέντι τώρα  είναι σε εξέλιξη,σας περιμένουμε… 

Γιατί ο Φλεβάρης λέγεται και Κουτσοφλέβαρος;

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση , ο Φεβρουάριος μαζί με τα άλλα αδέρφια του , τον Ιανουάριο και το Μάρτιο αποφάσισαν να ενώσουν το κρασί τους σε ένα βαρέλι καθώς η παραγωγή ήταν λιγοστή . Ο Φεβρουάριος όμως τρύπησε το βαρέλι από κάτω χωρίς να ρωτήσει τα αδέρφια του με αποτέλεσμα να πιει όλο το κρασί και να μεθύσει !

Γι” αυτό πολλές φορές δεν ξέρει τι κάνει κι έχει άστατο καιρό … κι όπως λέει χαρακτηριστικά και η παροιμία : «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει , καλοκαίρι θα μυρίσει ! Μα αν τύχει και θυμώσει μες στο χιόνι θα μας χώσει ! »

Τα αδέρφια του για να τον τιμωρήσουν για αυτή τη συμπεριφορά , του πήραν ο καθένας από μια μέρα . Έτσι ο Φλεβάρης έγινε Κουτσοφλέβαρος κι έχει μονάχα 28 μέρες . Μόνο κάθε τέσσερα χρόνια παίρνει μαι μέρα ακόμη και τότε η χρονιά είναι δίσεκτη . Πολλοί πιστεύουν ότι το δίσεκτο έτος φέρνει κακοτυχία κι έτσι αποφεύγουν να θεμελιώσουν σπίτια ή να παντρευτούν .

Ο Φλεβάρης θα διανύσει την πορεία του με τον Άγιο Τρύφωνα των αμπελιών, τον Άγιο Βλάσιο της βλάστησης, τον Άγιο Πολύκαρπο των καρπών της γης και την ευτυχία της αποκριάς για να παραδώσει τη σκυτάλη χορευταράς, τραγουδώντας κεφάτος στον πρώτο μήνα της άνοιξης…

Επιμέλεια-Παρουσίαση-Ρεπορτάζ για το astros-kynourianews.gr:Φώτης Τζιβελόπουλος-Team Promo Kynouria-Κοιν.Σ.Επ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here