ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΑΛ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ -ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ

0

«Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι, μας κατηγορούν γιατί μείναμε αδιάβαστοι …»

Μπ.Μπρεχτ

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χτυπάει τα δικαιώματα των μαθητών των ΕΠΑΛ και των οικογενειών τους, με την απόφαση για κλείσιμο τμημάτων και κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ Άστρους και Τρίπολης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νόμο περί ολιγομελών τμημάτων κλείνει το τμήμα Πληροφορικής της Β’ τάξης του ΕΠΑΛ Άστρους, ενώ στο ΕΠΑΛ Τρίπολης κλείνουν το τμήμα Δομικών της Γ’ τάξης. Με την τελευταία απόφαση ξεπέρασαν κάθε όριο αφού αναγκάζουν τους μαθητές είτε να πάνε «σπίτια» τους, είτε να αλλάξουν ειδικότητα και να γυρίσουν μία τάξη πίσω, είτε να ταξιδεύουν καθημερινά 80 χμ (!) μέχρι το ΕΠΑΛ της Κορίνθου για να ολοκληρώσουν την ειδικότητα τους.

Ο εμπαιγμός της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει όριο! Αυτή είναι η «έξοδος από το τούνελ», «η μεταμνημονιακή εποχή» που ακούμε στις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης. Αυτή είναι η περίφημη «αναβάθμιση» των ΕΠΑΛ για την οποία μας έχουν «πάρει τα αυτιά».

Οι εξελίξεις αυτές είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που προωθεί η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση, η πολιτική της Ε.Ε., που μας θέλει φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους για τα αφεντικά, που θέλει να μαθαίνουμε μόνο «τόσα όσα» έχουν κάθε φορά αυτοί ανάγκη. Η πολιτική που μας αντιμετωπίζει σαν μαθητές δεύτερης κατηγορίας, που βάζει τις ανάγκες μας, τα δικαιώματα μας στην εκπαίδευση και τη μόρφωση σε δεύτερη μοίρα…

Κανένας συμβιβασμός!

Κάτω τα χέρια από τα ΕΠΑΛ. Να μπει τέρμα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των μαθητών και των οικογενειών τους.

Κανένα κλείσιμο τμήματος. Καμία κατάργηση ειδικότητας. Όλοι οι μαθητές να μπορούν ελεύθερα και χωρίς εμπόδια να διδάσκονται την ειδικότητα της επιλογής τους. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τις ανάγκες των σπουδών μας.

Η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές των ΕΠΑΛ σε αγωνιστικό ξεσηκωμό. Οργανώνουμε άμεσα τη συζήτηση και τον αγώνα μας για να μην περάσουν τα σχέδιά τους. Παλεύουμε για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο που μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας, για τη δουλειά, τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει.

10/9/2018

   

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097

e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr

Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

   

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Να μην κλείσει κανένα τμήμα, τομέας ή ειδικότητα στο 1ο ΕΠΑΛ Τρίπολης και στο ΕΠΑΛ Άστρους.

Κάλπικες αποδείχτηκαν οι υποσχέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη δήθεν αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της πολυδιαφημιζόμενης “νέας αρχής των ΕΠΑΛ” καθώς έφτασε στο σημείο να κλείνει για άλλη μια φορά τμήματα στα ΕΠΑΛ.

Αυτή την περίοδο σε όλη τη χώρα η κυβέρνηση προχωρά στο κλείσιμο τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. Μετά την κακόγουστη εκστρατεία της περί “εξόδου από τα μνημόνια” και “ξέφωτου” για το λαό η συγκυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της σχολικής κοινότητας,  κλείνει τον τομέα της Πληροφορικής στο ΕΠΑΛ Άστρους (Β’ τάξη) και την ειδικότητα των Δομικών στο ΕΠΑΛ της Τρίπολης (Γ’ τάξη). 

Αυτές οι ενέργειες πέρα από τον ανάλγητο χαρακτήρα τους αποδεικνύουν πια θα είναι η ωμή πραγματικότητα για τα λαϊκά στρώματα από δω και πέρα. Αυτή η απόφαση όσο αφορά την περίπτωση της Γ’ Δομικών θα αναγκάσει τους μαθητές αυτούς ή να αλλάξουν ειδικότητα και να χάσουν μια χρονιά ή να πάνε στο μοναδικό ΕΠΑΛ με αυτή την ειδικότητα που λειτουργεί στην περιφέρεια Πελοποννήσου (το ΕΠΑΛ Κορίνθου που βρίσκεται τουλάχιστον 80 χλμ μακριά) ή να εγκαταλείψουν το σχολείο. Ανάλογη είναι και η περίπτωση του ΕΠΑΛ του Άστρους αφού και εδώ οι μαθητές θα μείνουν εκτός ειδικότητας.

Η κυβέρνηση με την πολιτική που εφαρμόζει και στον τομέα αυτό φέρνει νέα πλήγματα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην κλείσει κανένα τμήμα, τομέας ή ειδικότητα στο 1ο ΕΠΑΛ Τρίπολης και στο ΕΠΑΛ Άστρους.

 

 

Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος

Γιάννης Δελής

Νίκος Μωραΐτης

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here