Αναστολή πληρωμής κατά 75 ημέρες στις επιταγές

0

Τροπολογία με την οποία θεσπίζεται αναστολή στις πληρωμές κατά 75 ημέρες από τη λήξη για  μεταχρονολογημένες επιταγές επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θ. Σκυλακάκης. Το μέτρο θα ισχύσει από τις 6 Νοεμβρίου και ουσιαστικά συνιστά επανάληψη της διάταξης που θεσπίστηκε στο πρώτο lockdown προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες.

Θα προβλέπει πως αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης εκάστου αξιογράφου. Θα αφορά σε εταιρείες που έκλεισαν με αναγκαστικά μέτρα αλλά και σε άλλες περιπτώσεις εταιρειών που δέχθηκαν πλήγμα το τελευταίο διάστημα.

Για το ζήτημα ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταικούρας προανήγγειλε πως η διάταξη για την επίλυση του ζητήματος των επιταγών θα συνοδεύεται και από άλλες διατάξεις εφαρμογής του πακέτου των 3,3 δισ. ευρώ αλλά και νέες ρυθμίσεις όπως η παράταση του χαμηλού ΦΠΑ στις μάσκες και για το 2021.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν επίσης προ ημερών ότι είναι υπό εξέταση σε ποιους κλάδους θα παραταθούν οι αναστολές και σε ποιους κλάδους θα υπάρξει μη ένταξη στον Τειρεσία. Έχει επισημανθεί επίσης ότι θα αφορά σε εταιρείες που τελούν σε αναστολή αλλά και στον κλάδο του τουρισμού.

Με βάση την πρώτη διάταξη του Μαρτίου το μέτρο ισχύει για όλα τα αξιόγραφα που θα προσκομιστούν ηλεκτρονικά από τους εκδότες τους μέσω ειδικής εφαρμογής της Τειρεσίας Α.Ε. Προβλέπεται πως  και κομιστές αξιογράφων που δεν έχουν δεχθεί περιοριστικά μέτρα ή δεν ανήκουν σε πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ατομικά (με βάση μόνο τον ΑΦΜ τους) στο μέτρο αν το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019.https://www.aftodioikisi.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here