ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ…

0

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ

Πάνω από 800 MW τα δύο πρώτα συγκροτήματα.

Οι μεγάλες επιδοτήσεις, οι φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων μαζί με την μακροχρόνια εγγυημένη κερδοφορία από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλές τιμές, είναι τόσο ισχυρά κίνητρα για τους επιχειρηματίες ώστε να μην αφήσουν ούτε ραχούλα χωρίς Ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ούτε πλαγιά χωρίς φωτοβολταϊκά (Φ/Β).

Ο λαός μας έχει πείρα από την προώθηση της πολιτικής της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που εναλάξ προωθούν όλες οι κυβερνήσεις (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ).

Ο ένας έχτιζε πάνω σε ότι δημιούργησε ο άλλος.

Εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την προώθηση των ΑΠΕ κάθε λίγο και λιγάκι με νομοθετικές ρυθμίσεις ενισχύουν τα προνόμια των ΑΠΕ και άνοιξαν διάπλατα το δρόμο για εγκατάσταση Α/Γ και Φ/Β οπουδήποτε, ακόμη και σε χώρους NATURA, ιστορικούς, αρχαιολογικούς αναδασωτέους, παντού. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι το γεγονός, εκεί που καίγονται τα δάση να φυτρώνουν Α/Γ.

Με διαδικασίες fast trak αποφασίζουν οι κυβερνήσεις αγνοώντας τις τοπικές κοινωνίες.

Όλοι ήξεραν και όλοι στήριζαν, είναι συνένοχοι.

Μέχρι τώρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν υποβληθεί αιτήσεις για εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος πάνω από 5000 MW.

Με ευθύνη των κυβερνήσεων των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι τώρα μονάδες ισχύος 3100 MW και εξετάζονται οι υπόλοιπες.

Δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί το κλείσιμο του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης και μέσα σε λίγες μέρες τον περασμένο Δεκέμβρη υποβλήθηκαν νέες αιτήσεις για 837 MW στη Μεγαλόπολη, για πάνω από 800 MW τα δύο μεγάλα συγκροτήματα στο Μαίναλο και για άλλα μικρότερα στο Μαίναλο και το Λύκαιον όρος.

Στα όρια του Δήμου Τρίπολης έχουν μέχρι τώρα αδειοδοτηθεί 18 συγκροτήματα και από αυτά τα 8 έχουν πάρει 55.761.317 Ευρώ επιδότηση, για τα υπόλοιπα δεν έχουμε βρει ακόμη τα οικονομικά τους στοιχεία.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες του Δήμου Τρίπολης.

Οι δυνάμεις της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν την εξάπλωση των ΑΠΕ στην περιοχή μας και όλη η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μαζί και ο του Δήμου Τρίπολης, μετατρέπεται σε ένα απέραντο δάσος από Α/Γ και πυλώνες γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις 14 Σεπτέμβρη 2020 το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου συζήτησε για την εγκατάσταση συγκροτημάτων Α/Γ στα όρια των Δήμων Τρίπολης – Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας – Σπάρτης και Ευρώτα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε μόνο αυτό του Δήμου Τρίπολης (πάνω από τα χωριά Λουκά, Νεστάνη, Νεοχώριο, Αγιωργίτικα) γιατί δεν υπήρχε αντίρρηση όπως είπε ο περιφερειάρχης και απέρριψε όλα τα υπόλοιπα γιατί αντιδρούν οι Δήμοι.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση έγκαιρα από τις 7 Σεπτέμβρη με Ανακοίνωση μας καλέσαμε τη Δημοτική αρχή Τρίπολης και όλες τις παρατάξεις να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρουμε απόφαση εναντίωσης, σιγή ιχθύος από όλους.

Στις 29-12-2020 το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε για την εγκατάσταση στα όρια του Δήμου Τρίπολης στην περιοχή του Πάρνωνα (Βούρβουρα) ενός ακόμη συγκροτήματος Α/Γ, παρότι ο Δήμος τοποθετήθηκε υπέρ της εγκατάστασης το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά.

Στις 16-9-2020 με ανακοίνωσή μας προειδοποιούσαμε ότι έρχεται η σειρά του Μαινάλου και πάλι ένοχη σιωπή από παντού.

Τώρα η κυβέρνηση, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας προωθεί την πολιτική της «νέας πράσινης συμφωνίας» στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και σχεδιάζει επενδύσεις στις ΑΠΕ τέτοιες που θα συνέβαιναν μόνο μετά από πόλεμο.

Κριτήριο για αυτές τις επενδύσεις δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για φτηνό ρεύμα, ούτε φυσικά η προστασία του περιβάλλοντος όπως ισχυρίζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι και αναπαράγουν οι εκπρόσωποι της αντιλαϊκής πολιτικής σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, αλλά τα κέρδη των καπιταλιστών.

Όσο το ρεύμα, που έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό θα παραμένει εμπόρευμα στα χέρια των ιδιωτών, θα οξύνεται η ενεργειακή φτώχεια του λαού μας, θα χειροτερεύουν οι όροι εργασίας των εργαζομένων του κλάδου με μειώσεις μισθών, αντικατάσταση εργαζόμενων με μόνιμη και σταθερή δουλεία από εργαζόμενους με ελαστικές και ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και απολύσεις που δεν αντισταθμίζονται με τις ελάχιστες προσλήψεις στις μονάδες ΑΠΕ.

Ο λαός μας πρέπει να δώσει οργανωμένη απάντηση σ΄ αυτή την πολιτική.

Για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας πρέπει να έχει καθαρό ενάντια σε ποιους γίνεται με ποιους στόχους και ποια αιτήματα. Οι άχρωμοι – άοσμοι και ουδέτεροι αγώνες που δεν αναδεικνύουν αιτίες και υπαίτιους είναι αναποτελεσματικοί. Η ενέργεια ή θα είναι εμπόρευμα στα χέρια ιδιωτών που θα έχει αυτά τα αποτελέσματα ή θα είναι κοινωνικό αγαθό που μόνο τότε θα σέβεται το περιβάλλον και θα παρέχει ρεύμα φθηνό στο λαό.

Ο αγώνας πρέπει να είναι ξεκάθαρος:

  • Ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προωθούν Ε.Ε. και κυβερνήσεις.
  • Να αναδεικνύονται οι ευθύνες Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών που τα ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα, αντίθετα γνωμοδότησαν θετικά για 3100 MWστη Περιφέρεια Πελοποννήσου.
  • Για ρεύμα φθηνό για το λαό.

Βαγγέλης Γούργαρης

Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης

Δήλωση του Περιφερειακού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Κελλάρη Γιάννη για την νέα κατολίσθηση στη Διώρυγα της Κορίνθου.

Η νέα κατολίσθηση που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή 15/1/2021 στα πρανή της διώρυγας Κορίνθου, με αποτέλεσμα να διακοπεί εκ νέου η λειτουργία της, επιβεβαιώνει με τον πιο δραματικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, για την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου περιοδικής συντήρησης και απαραίτητων τεχνικών έργων, δεκάδες χρόνια τώρα.

Επιβεβαιώνονται επίσης οι εκτιμήσεις μας πως οι όποιες παρεμβάσεις αποκατάστασης αποφασίζονται, χωρίς να βασίζονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξασφαλίσουν την ασφαλή λειτουργία της διώρυγας, βάζοντας με αυτό τον τρόπο σε κίνδυνο την ζωή εργαζομένων και όσων διέρχονται από αυτήν.

Από καθαρή τύχη από τη νέα κατολίσθηση όπως και αυτές που σημειώθηκαν τον περασμένο Νοέμβρη δεν θρηνήσαμε θύματα, κάτι που έγινε δυστυχώς τον περασμένο Απρίλη όταν ένα νέο παιδί με τραγικό τρόπο έχασε την ζωή του παίζοντας, όταν έπεσε από ύψος στη διώρυγα λόγω έλλειψης περίφραξης και μέτρων προστασίας.

Επειδή το πρόβλημα είναι τεράστιο και μπορεί να οδηγήσει σε νέες τραγωδίες, είναι επιτακτική η ανάγκη να εκπονηθούν άμεσα ολοκληρωμένες μελέτες, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα για την  πλήρη αποκατάσταση ασφαλούς λειτουργίας με ταυτόχρονη λήψη ουσιαστικών μέτρων  προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Μέχρι να ολοκληρωθούν πλήρως αυτά τα έργα και για όσο διάστημα τυχόν απαιτηθεί να μείνει κλειστή η διώρυγα,  το κράτος να διασφαλίσει τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα όλου του προσωπικού.

Και επειδή η πείρα από αντίστοιχες περιπτώσεις συνειδητής απαξίωσης τέτοιων υποδομών είναι μεγάλη, καλούμε κυβέρνηση και λοιπούς «καλοθελητές» να βγάλουν ακόμα και από το πίσω μέρος του μυαλού τους, κάθε πιθανό «σχέδιο σωτηρίας», δηλαδή παραπέρα ιδιωτικοποίησης της διώρυγας, καθώς και τους εργαζόμενους να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα για «παν ενδεχόμενο», να προασπίσουν την δουλειά και τα δικαιώματα τους!

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γιάννης Κελλάρης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here