Ανησυχία για τη «μετάλλαξη του Λονδίνου»: Τι λένε οι επιστήμονες

0

Το νέο στέλεχος του ιού έχει εντοπιστεί επίσης σε Δανία και Αυστραλία

Αναλύοντας το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, εμπειρογνώμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν ανιχνεύσει συνολικά 17 μεταλλάξεις.

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», αυτό είναι σημαντικό καθώς τα περισσότερα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 που έχουν παρασκευαστεί, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου των Pfizer και BionTech που κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι αποτελεσματικά αφού στοχεύουν αυτήν την πρωτεΐνη.

Επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Κρις Γουίτι έχουν δηλώσει ότι «δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις» ότι η νέα παραλλαγή θα σταματήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Νικ Λόμαν από το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας και Μόλυνσης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, μέλος της Κοινοπραξίας Covid-19 Genomics UK του Ηνωμένου Βασιλείου που μελετά τις μεταλλάξεις τόνισε ότι:

«Υπάρχουν πράγματι 17 παραλλαγές που επηρεάζουν τη δομή των πρωτεϊνών με κάποιο τρόπο που να διαφέρουν από τον πρόγονο του στελέχους του ιού, κάτι που μας δείχνει ότι είναι «πολλές». Το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί και σε Δανία και Αυστραλία, όπως επισημαίνει ο βρετανικός Τύπος.

Τα περισσότερα εμβόλια λειτουργούν εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες του ιού και να επιτίθεται στον ιό όταν αυτός προσπαθεί να τις μολύνει. Οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι το εμβόλιο των Pfizer και BionTech θα είναι αποτελεσματικό αλλά αν οι πρωτεϊνικές ακίδες του ιού μεταβληθούν μέσω μεταλλάξεων, είναι πιθανό ο ιός να μπορεί να φανεί δυνατότερος έναντι του αμυντικού συστήματος του οργανισμού

Το νέο στέλεχος, που ονομάζεται VUI – 202012/01 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στο Κεντ της Αγγλίας.

Έχει συνδεθεί με την έκρηξη των κρουσμάτων στο Λονδίνο και τη Νοτιοανατολική Αγγλία και σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, υπήρξαν περισσότερα από χίλια επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου στελέχους, κυρίως στη νότια Αγγλία. Οι ακριβείς τοποθεσίες ωστόσο δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ είχε δηλώσει πως, η αύξηση των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 στη νότια Αγγλία ίσως να οφείλεται σε αυτό το νέο στέλεχος του ιού που περιέχει μια σειρά διαφορετικών μεταλλάξεων. Πρόσθεσε ότι η αρχική ανάλυση έδειξε ότι το νέο στέλεχος αναπτύσσεται ταχύτερα από τις υπάρχουσες μεταλλάξεις. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός είναι πιο επικίνδυνος από άλλους SArs -CoV-2.

Ωστόσο, οι ερευνητές στην κοινοπραξία Covid-19 Genomics UK (Cog-UK) είναι αυτοί που εντόπισαν την παραλλαγή και θα παρακολουθούν την κίνησή της σε όλη τη χώρα αναλύοντας τον γενετικό κώδικα περίπου 10% των περιπτώσεων κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το νέο στέλεχος του ιού «VUI – 202012/01» μελετάται από τους ειδικούς σ’ ένα κυβερνητικό εργαστήριο στο Πόρτον Ντάουν για να δουν αν συμπεριφέρεται διαφορετικά από την κανονική παραλλαγή του ιού.

.protothema.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here