Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων

0

έλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών θα μπει αυτή την εβδομάδα, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων έχει ξεκινήσει. Όπως όλα δείχνουν οι βάσεις φέτος θα τραβήξουν… την κατηφόρα, ενώ θα σημειωθούν κι εκπλήξεις, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως θα διαμορφωθούν τα αποτελέσματα για τα 100 νέα τμήματα που συμπεριλήφθηκαν στο μηχανογραφικό, μετά την κατάργηση των ΤΕΙ.

Πτώση αναμένεται ακόμη και στις δημοφιλείς σχολές όπως οι Ιατρικές και οι Νομικές, κάτι που όμως δεν θα ισχύσει για τις στρατιωτικές που έχουν μεγάλη ζήτηση λόγω της αποκατάστασης που προσφέρουν.

Σύμφωνα με το ρεποαρτάζ του Έθνους, οι βάσεις θα διαμορφωθούν ως εξής ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο Πεδίο: Χειρότερα από πέρυσι

Οι χειρότερες από πέρυσι επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα, ο μικρότερος αριθμός υποψηφίων και οι περισσότερες θέσεις αναμένουμε να φέρουν πτώση των βάσεων σε όλη τη γκάμα των βαθμολογιών. Η πτώση θα είναι μικρή στις υψηλόβαθμες σχολές, 50 μόρια πτώση στη Νομική Αθήνας, 200 μόρια στη Νομική Θεσσαλονίκης, μέχρι πάνω από 1.000 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές. Για πρώτη φορά σχολές του πεδίου, που δεν απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα αναμένεται να βρεθούν κάτω από τα 10.000 μόρια.

2ο Πεδίο: «Βατερλό» η Χημεία

Η Χημεία εξελίχτηκε στο Βατερλό των υποψηφίων και η Φυσική ήταν πολύ δυσκολότερη από την περσινή. Οι χαμηλές βαθμολογίες στα δύο αυτά μαθήματα θα ρίξουν τις βάσεις και στο 2ο και στο 3ο πεδίο. Αντιστάθμισμα στην έντονη πτωτική πορεία των βάσεων αποτελούν οι καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Βιολογία. Η πτώση θα ξεκινήσει από τα 140 μόρια στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του Μετσόβιου και θα ξεπεράσει τα 1000 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

3ο Πεδίο: Πέφτουν οι βάσεις στην Ιατρική Αθήνας

Η «εξαφάνιση» των αριστούχων αναμένεται να ρίξει τη βάση της Ιατρικής Αθήνας κάτω από τα 18.900 μόρια, για πρώτη φορά από το 2002. Η αναμενόμενη βάση είναι τα 18.850 μόρια, ενώ η βάση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης αναμένεται στα 18.150 μόρια. Ανάλογη πορεία αναμένουμε και στις άλλες σχολές του πεδίου με τις χαμηλόβαθμες σχολές να σημειώνουν μείωση της βάσης τους μέχρι και 1500 μόρια.

4ο Πεδίο: Ανοδος σε μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές

Οι μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου αναμένουμε να σημειώσουν άνοδο που μπορεί να φτάσει και τα 600 μόρια, ενώ οι χαμηλόβαθμες σχολές αναμένεται να σημειώσουν ισόποση μείωση της βάσης τους. Αιτία οι πολύ καλές επιδόσεις στα Μαθηματικά και την Πληροφορική που υπερκαλύπτουν τις χαμηλότερες επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Η εκτίμηση του ερευνητή και ειδικού συμβούλου σταδιοδρομίας Στράτου Στρατηγάκη για τις βάσεις στα 100 δημοφιλέστερα τμήματα:

https://tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here