ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: Την άμεση λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους-Του “Ιερού χώρου”της Β Εθνοσυνέλευσης & Έπαυλης Ηρώδη του Αττικού

1

                    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ                                                “Aστρος   18-5-2020

ΘΕΜΑ: Διεθνής ημέρα Μουσείων  18-5-2020

Γιορτάζεται και φέτος όπως κάθε χρόνο  σήμερα 18 Μαϊου   η διεθνής  ημέρα Μουσείων με την διαφορά   ότι φέτος εορτάζεται ψηφιακά με ποικίλες δράσεις  και  εφαρμογές λόγω της πανδημίας όπως αναφέρεται απο το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων.

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι από σήμερα ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι στην Αρκαδία και οι οποίοι είναι

1).Αρχαιολογικός χώρος Μαντινείας

2).Αρχαιολογικός χώρος Ορχομενού

3).Ιερό Αλέας Αθηνάς

4).Αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης

Στους ανωτέρω χώρους έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ο σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου  Άστρους καί αρχαιολογικών χώρων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας  με λύπη του διαπιστώνει μετά  απο πολύχρονη  υπομονή να μην προωθούνται έστω κατ  ελάχιστον  τα χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής  μας  όπως :

1). Λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους (παραμένει κλειστό από τό έτος 2008 για μικροεπισκευές  που έγιναν στο κτίριο  λόγω σεισμού και οι οποίες έχουν τελειώσει από τό έτος  2015)

2). Λειτουργία αρχαιολογικού χώρου Β΄Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.

3). Αρχαιολογικός χώρος  Έπαυλης Ηρώδη του Αττικού στην Εύα Δολιανών. Πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων και μοναδικών  ψηφιδωτών. (Καμία ενέργεια για την λειτουργία του εν λόγω χώρου εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα).

Οπωσδήποτε  δεν είναι  αρεστό  να μην  περιλαμβάνεται  στον  παραπάνω κατάλογο  ένα μουσείο   ή   ένας  αρχαιολογικός  χώρος   της  περιοχής  μας  αφού υπάρχουν και περιμένουν.

Ευελπιστούμε  και πιστεύουμε ότι θά υπάρξει  το ανάλογο  ενδιαφέρον από  την αρχαιολογική  υπηρεσία του  Νομού μας και για την περιοχή μας.

Ο σύλλογός μας  <Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου του ΑΣΤΡΟΥΣ> έχει επιδείξει την αγάπη του και το ενδιαφέρον του  για τα παραπάνω  με προσωπική παρουσία και μέ υλική βοήθεια στα μέτρα του δυνατού  και θα συνεχίσει  τις προσπάθειές του  προς κάθε κατεύθυνση μέχρις  ότου καταφέρει να  λειτουργήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αστρους  και να  γίνει επισκέψιμος  ο Ιερός  Χώρος  της Β΄Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων που  βρίσκεται πλησίον τού Μουσείου, καθώς επίσης  να λειτουργήσει η έπαυλη του Ηρώδου  του Αττικού   καί  να γίνει επισκέψιμη προκειμένου  να αναδειχθεί  ο  αρχαιολογικός χώρος και να εμφανισθούν  τα μοναδικά Ψηφιδωτά.

 

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ   ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝ. ΚΟΥΤΙΒΑΣ                                          ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΥΛΗΣ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το ΥΠΠΟΑ δεν κάνει την δουλειά του, όταν αναιτιολόγητα μόνο “διαφυλάσσει” η με «ντροπή»… κλειδοαμπαρώνει και δεν προβάλει τα μνημεία μας . Η διαφύλαξη τελικά γίνεται και έχει κεντρικό στόχο την προβολή των μνημείων μας. Η αρχή της προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι η βασική αρχή του ΥΠΠΟΑ και ο λόγος ύπαρξης του ΥΠΠΟΑ.

    Δεν υπήρξε ποτέ απόφαση να κλείσει O “Iερός Χώρος ” της Β” Εθνοσυνέλευσης από την αρμοδία αρχή του Υπουργείου Πολιτισμού . Πιθανόν ένας υπάλληλος έκλεισε μια μέρα το “Ιερο Χώρο” γιατί έτσι ήθελε και από τότε κρατεί αναιτιολόγητα το χώρο κλειστό για το μοναδικό λόγο κάποτε έγινε ένα λάθος… Ποιός αρμόδιος θα τολμούσε γραπτά και θεσμικά να αποφασίσει για να κλείσει τον “Ιερό Χώρο” και που θα έβρισκε έστω μια δικαιολογία για να αιτιολογήσει αυτή την απόφαση?.

    Δεν υπάρχει καμιά απόφαση και πια δεν υπάρχει οὐτε μια δικαολογία…. το ΥΠΠΟΑ αναίρεσε ακόμα και το εαυτό του….αφοὐ άνοιξε προσωρινά τον χὠρο.

    Η ΠΡΟΦΑΣΗ ΤΗΣ “ΡΩΓΜΗΣ” ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΦΑΣΗ ΤΗΣ “ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ”.

    Τον πρώτο λόγο έχουν οι συμπολίτες μας , ο δἠμαρχος μας και το πρόγραμμα του , ο συμπολίτης μας υφυπουργός και ο ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ , μια ΜΟΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ το ΥΠΠΟΑ θα την πετάξει στα άλλα σκουπίδια του….. για κἀτι που δεν το αφορἀ….

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here