Αποκαλυπτικό ντοκουμέντο – Ερώτηση Σύψα στην Επιτροπή ΕΟΔΥ: Αλήθεια πως πάμε με το Rt;

0

Γράφει ο Θανάσης Παπαγεωργίου

Kαλησπέρα Έχουμε μήπως κάποια ανανεωμένη εκτίμηση του Rt για τη χώρα μας; Οι εκτιμήσεις σε διάφορα sites του εξωτερικού δεν είναι αξιόπιστες γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τα εισαγώμενα κρούσματα οπότε θα ήταν καλό να έχουμε μια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ αν είναι δυνατόν. Ευχαριστώ. Βάνα Σ»

Αυτό είναι το μήνυμα που είχε, το απόγευμα της 29ης Ιουλίου, ως αποδέκτες όλα τα μέλη της επιτροπής των «ειδικών». Η κα Βάνα Σύψα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής του ΕΚΠΑ, αναζητώντας πληροφόρηση σχετικά με την πορεία της χώρας σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να «απαντηθούν» τα εύλογα ερωτήματα που προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα, συνεχή, πρόσφατα δημοσιεύματα του Τvxs.gr, που αναφέρονταν σε στοιχεία ξένων επιδημιολογικών πανεπιστημιακών  Ιδρυμάτων, αποκαλύπτει ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο γίνεται από τον ΕΟΔΥ, η επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων, ο προσδιορισμός των σχετικών δεικτών και η αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Σε τελική ανάλυση η διαδικασία αυτή, με τα στοιχεία που τη συνοδεύουν, αποτελεί την αποκλειστική  βάση με την οποία η επιτροπή καλείται να καταλήγει κάθε φορά στην εκτίμηση κινδύνου. Με άλλα λόγια από όλα αυτά εξαρτώνται οι τύχες και οι ζωές όλων των Ελλήνων.

Αναλύοντας το λακωνικό σημείωμα της κας Σύψα, προκύπτουν πολύ σοβαρά ζητήματα:

Αποκαλύπτεται λοιπόν με ποιο τρόπο ο ΕΟΔΥ κάνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα τους υπολογισμούς:

Με δεδομένα :

  1. ότι ο ΕΟΔΥ δεν διαθέτει ένα οργανωμένο δίκτυο μαζικών ελέγχων στην κοινότητα, με αποτέλεσμα να μην ανιχνεύει τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, αντιθέτως να περιορίζεται μόνο στην ιχνηλάτηση των επαφών  ολίγων κρουσμάτων που έχουν διαπιστωθεί τυχαία ή έχουν προσέλθει οικειοθελώς προφανώς με συμπτώματα κυρίως στα νοσοκομείων, δηλαδή με δεδομένη την υποδήλωση του πραγματικού αριθμού κρουσμάτων στην κοινότητα και
  2. την υιοθέτηση της καινοφανούς πρακτική, της συλλήβδην καταμέτρησης εισαγόμενων και εγχώριων κρουσμάτων αλλά και της συλλήβδην καταμέτρησης διαγνωστικών test στις πύλες εισόδου με αυτά στην κοινότητα, βελτιώνει πλασματικά την εικόνα της διασποράς και των τάσεων αυτής αφού εν τοις πράγμασι δεν γίνεται σήμερα επαρκής έλεγχος των κρουσμάτων στην κοινότητα.

Το αποτέλεσμα είναι να βελτιώνεται από τον ΕΟΔΥ, πλασματικά, η διασπορά του ιού και των τάσεων αυτής στην κοινότητα.

Όπως πολύ σωστά έχει σχετικά αναφέρει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Υγιεινής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: «Τα εγχώρια και τα εισαγόμενα κρούσματα αποτελούν δύο διαφορετικές κατηγορίες, με εντελώς διαφορετική δυναμική, γι’ αυτό και δεν πρέπει να προσμετρώνται και να αποδίδονται ως σύνολο».

Το  αποτέλεσμα είναι τα στατιστικά μοντέλα που εκπονούνται από τους «ειδικούς» για τη χώρα μας να στηρίζονται σε εσφαλμένα πρωτογενή δεδομένα, με συνέπεια να μην απεικονίζεται η πραγματικότητα,  να βελτιώνεται πλασματικά η επιδημιολογική εικόνα και εν τέλει να μην δίνεται η δυνατότητα στις αρχές να κάνουν τη σωστή εκτίμηση κινδύνου και τέλος να υπονομεύεται η υγειονομική ασφάλεια τόσο των Ελλήνων πολιτών όσο και των επισκεπτών.

Ωστόσο δεν μπορεί να αφήσει κανείς ασχολίαστη την «άποψη» της κας Σύψα, όταν χαρακτηρίζει τις διεθνείς βάσεις δεδομένων, ως «sites». Η ίδια θα όφειλε να γνωρίζει διαβάζοντας τα δημοσιεύματα του Τvxs.gr, ότι το υλικό που χρησιμοποιήθηκε δεν προέρχεται από κάποιες ανώνυμες πηγές που κυκλοφορούν γενικά στο διαδίκτυο, αλλά είναι επώνυμα Διεθνή Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, Ιδρύματα στα οποία στηρίζονται Παγκόσμια Οργανισμοί, και που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά:

Να προσφέρουν στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής επιτήρησης, του έργου δηλαδή στο οποίον επιδίδονται. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν όλες τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων, τις οποίες η κα Σύψα θα όφειλε να γνωρίζει, ότι αντίθετα από τον ισχυρισμό της ότι «δεν είναι αξιόπιστες», άλλα είναι απόλυτα έγκυρες και σοβαρές.

Όπως φαίνεται, η συνειδητή επιλογή του ΕΟΔΥ και όσων «ειδικών», συμπεριλαμβανομένης και της κας Σύψα, έχουν μέχρι σήμερα συναινέσει στη διαδικασία που ακολουθείται, με την συλλήβδην καταμέτρηση εισαγόμενων και εγχώριων κρουσμάτων αλλά και με την συλλήβδην καταμέτρηση διαγνωστικών test στις πύλες εισόδου με αυτά στην κοινότητα, διαδικασία πρωτοφανή για τη καθιερωμένη επιδημιολογική πρακτική, είναι αυτή που αντί να χαρακτηρίζεται η ίδια για αναξιοπιστία, θέτει εν αμφιβόλω τα ευαίσθητα για τη διεθνή κοινότητα αποτελέσματα διεθνών οργανισμών, που αντλούν δεδομένα από τα στοιχεία με τα οποία τους τροφοδοτεί ο ίδιος ο ΕΟΔΥ, αλλά ωστόσο τα επεξεργάζονται με τρόπο που επιτάσσει η επιστήμη και η διεθνής πρακτική.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι καθοριστικές  αποφάσεις όπως η έξοδος και η διαδικασία εξόδου από το lockdown, ο καθορισμός των περιοριστικών μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις κλπ, η ενημέρωση του κοινού, με τις επακόλουθες συνέπειες χαλάρωσης και εφησυχασμού, το «άνοιγμα στον τουρισμό» κλπ, είχαν σαν βάση τους τις εκτιμήσεις που προέκυπταν από τους υπολογισμούς του ΕΟΔΥ.

Εξάλλου δεν μπορεί να αμφισβητείται η εγκυρότητα και να τίθεται θέμα αξιοπιστίας των συμπερασμάτων που εξάγονται από τους υπολογισμούς επιστημονικών Ιδρυμάτων με διεθνή απήχηση και ταυτόχρονα να αιφνιδιάζεται η επιτροπή για το ζήτημα αυτό, χωρίς να έχει προηγηθεί επικοινωνία και συζήτηση με τους οργανισμούς αυτούς που αποτελούν τη βασική πηγή ενημέρωσης και που επηρεάζουν διεθνή κέντρα αποφάσεων, κυρίως οικονομικούς και τουριστικούς οργανισμούς. Ο ΕΟΔΥ είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τις τυχόν διαφορές που προκύπτουν, δεδομένου ότι έχει την αρμοδιότητα και την υποχρέωση της ενημέρωσης των οργανισμών αυτών, αποτελώντας την αποκλειστική πηγή ενημέρωσης τους.

Είναι σωστό να υπάρχουν δυο διαφορετικές εικόνες μια στο εσωτερικό της χώρας και μια στο εξωτερικό και να αφίσταται δραματικά ή μια με την άλλη;

Το Διάγραμμα που ακολουθεί είναι η «εκτίμηση» του ΕΟΔΥ για το  πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής, τον δείκτη Rt

Και αυτός είναι ο δείκτης Rt, όπως τον υπολογίζει το Institute of Global Health στη Γενεύη.

Συγκρίνοντας κάποιος τα δυο διαγράμματα δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει σοβαρές διαφορές.

Ο δείκτης Rt σύμφωνα με τον υπολογισμό του κατά τα άλλα «αναξιόπιστου» Διεθνούς Ινστιτούτου, επειδή ακολουθεί διαφορετική υπολογιστική μέθοδο, είναι  ΔΙΠΛΑΣΙΟΣ, από εκείνον του ΕΟΔΥ, που όμως είναι «απολύτως αξιόπιστος» ακολουθώντας την ίδια  μεθοδολογία από την έναρξη της πανδημίας.

Άραγε τι εμπόδισε τον ΕΟΔΥ να παρέμβει ως όφειλε όλο αυτό το διάστημα των πέντε μηνών, ώστε να μην παρουσιάζεται μια τέτοια εικόνα για τη χώρα μας από Διεθνούς φήμης πανεπιστημιακά Ιδρύματα και επιδημιολογικά κέντρα, που δεν έχουν καμία σκοπιμότητα, να διασύρουν την εικόνα της χώρας μας και στα οποία αναζητούν συνεχώς πληροφορίες όλοι όσοι επιδιώκουν να αποκτήσουν ολοκληρωμένη και σοβαρή πληροφόρηση για την εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμιο και ανά χώρα επίπεδο. Αντίθετα η εικόνα αυτή διασύρεται όταν για ευνόητους λόγους επιχειρείται να παρουσιαστεί μια βελτιωμένη πλασματικά επιδημιολογική εικόνα.

Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ δεν μιλάμε για εικόνες, αλλά για μια πραγματικότητα η οποία έχει να κάνει με το κρίσιμο ζήτημα της εκτίμησης κινδύνου για τη χώρα.

Ένα επιπλέον ζήτημα που εγείρεται με τη βόμβα – Σύψα είναι και η αποκάλυψη  – ομολογία, ότι η ενημέρωση της επιτροπής των «ειδικών», κάθε άλλο παρά πλήρης  είναι με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΔΥ, όπως έχει αποκαλυφθεί στα προηγούμενα δημοσιεύματα. Συνεπώς η κρίση της επιτροπής αναφορικά με την εκτίμηση κινδύνου, υπόκειται στην ικανότητα του ΕΟΔΥ να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές αυξημένες απαιτήσεις. Μέχρις στιγμής έχει κάνει το παν να μας πείσει για το αντίθετο και ομολογώ ότι τα κατάφερε!!

Το ίδιο βέβαια θα πρέπει να έχει αντιληφθεί και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο οποίος αναμένει ακόμη τις απαντήσεις από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κο Αρκουμανέα,  τις οποίες είχε ζητήσει κατεπειγόντως από τον ΕΟΔΥ, ήδη από τις 19 Μαϊου, με έγγραφό του το οποίον είχε δημοσιεύσει κατ’ αποκλειστικότητα το tvxs.gr.

Φαίνεται ότι όταν ανακοινώνονταν μετά τη προχθεσινή σύσκεψη, ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν έχουν επηρεαστεί, παρά τη καθημερινή αύξηση κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός δεν θα εγνώριζε το  ΘΕΜΑ που είχε δημιουργηθεί στην επιτροπή με το «σημείωμα» της κας Σύψα, γιατί το ερώτημα είναι μείζον : Είμαστε ή δεν είμαστε σε εκθετική πορεία; Αλλά πως να απαντήσουν αυτοί που θα έπρεπε, όταν  χωρίς τεστ στην κοινότητα, είναι σαν να παίζουν με τον ιό την τυφλόμυγα !!!

Είναι καιρός πλέον να σταματήσει η κυβέρνηση να αγνοεί μια πραγματικότητα που εκτός από τα αυξανόμενα κρούσματα, αποδεικνύει καθημερινά τα τεράστια κενά που παρουσιάζει η λειτουργία του ΕΟΔΥ, την έλλειψη συντονισμού μεταξύ ΕΟΔΥ και επιτροπής, υπουργείου και λοιπών σχετικών φορέων με τη διαχείριση της πανδημίας. Πρέπει να πάψει υπεκφεύγοντας να μοιράζει ευθύνες δεξιά και αριστερά, πότε στους πολίτες που συνεχίζει να βομβαρδίζει με αμφιλεγόμενα και συγχητικά μηνύματα και πότε στους λοιμωξιολόγους και τους ειδικούς, ισχυριζόμενη ότι κάνει ότι της λένε εκείνοι, γιατί μάλλον το αντίθετο ισχύει.

Όταν ο κος Μητσοτάκης δικαίως απαιτεί έγκαιρη ενημέρωση από τους ειδικούς, καλόν είναι να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να την έχουν πρώτα εκείνοι. Όπως φαίνεται από δηλώσεις των ίδιων των μελών της, όπως εκείνες του κου Βατόπουλου, μέχρις στιγμής η ενημέρωση της επιτροπής παρουσιάζει σημαντικά κενά. Πρέπει να πάψει να περιορίζει το ζήτημα της αντιμετώπισης της κρίσης, αποκλειστικά στο επίπεδο της επιτήρησης της εφαρμογής μέτρων που η ίδια «βάζει και βγάζει», και να ασχοληθεί σοβαρά με την  ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ και την ανασυγκρότηση του φορέα που έχει την κύρια ευθύνη για το έργο αυτό.

tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here