Απολογισμός Έργου Τοπικής Κοινότητας Παραλίου Άστρους 2014 – 2019

0

Ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών και με βάση τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι των συμπολιτών μας, μαζί με τα καθήκοντα και τις ευθύνες διοίκησης της τοπικής κοινότητας Παραλίου Άστρους παρουσιάζουμε παρακάτω τα πεπραγμένα της πενταετίας που ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες. Μέσω της συλλογικής προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, με σκοπό την βελτίωση των υποδομών, της καθημερινότητας και των συνθηκών ζωής, εργασίας, επιχειρηματικότητας και τουριστικής ανάπτυξης της τοπικής μας κοινότητας καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αρκετές από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, να διεκδικήσουμε μικρά και μεγάλα έργα για τον τόπο μας και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για ακόμα περισσότερα την επόμενη περίοδο.

Σε αυτή την πορεία επιδιώξαμε να συνεργαστούμε με κάθε διοικητική αρχή και συλλογικό φορέα που μπορούσε να συνεισφέρει στην μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των πεπραγμένων μας: Με τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους βουλευτές του νομού, το κράτος και την δημόσια διοίκηση, την Εκκλησία, τους τοπικούς συλλόγους και φορείς, τα ΜΜΕ, αφήνοντας στο περιθώριο οποιαδήποτε προσωπική, κομματική ή άλλη επιδίωξη, εργαζόμενοι μόνο προς όφελος των συμπολιτών και του τόπου μας.

Η πορεία αυτή, παρότι ήταν πολλές φορές αποτελεσματική δεν ήταν πάντοτε εύκολη και αδιατάραχτη. Υπήρξαν στιγμές που οι διεκδικήσεις και η υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος επέβαλλαν ακόμα και την σύγκρουση με την δημοτική αρχή ή την επίκληση θεσμικών οργάνων προκειμένου να προστατέψουμε την νομιμότητα και τα δικαιώματα του τόπου μας. Η θεσμική μας δικαίωση άλλωστε όσες φορές αναγκαστήκαμε να εναντιωθούμε σε αποφάσεις που θεωρούσαμε ότι βλάπτουν τα συμφέροντα της τοπικής κοινότητας αποτελεί την πιο αξιόπιστη απόδειξη για τις προθέσεις των ενεργειών μας.

Τολμήσαμε, διεκδικήσαμε, δράσαμε, συνεργαστήκαμε, συγκρουστήκαμε σίγουρα κάναμε και λάθη -μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα είναι αλάνθαστος- και σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η σημερινή συνολική κατάσταση της τοπικής κοινότητας είναι πολύ καλύτερη και λειτουργικότερη από αυτήν που παραλάβαμε. Φυσικά απομένουν ακόμα πάρα πολλά να γίνουν, πολλά να αλλάξουν και να διορθωθούν, γι’ αυτό και δηλώνουμε ξανά παρόντες.

Με την ίδια πίστη και δύναμη, τις αρχές και τα οράματα από τα οποία εμπνεόμαστε και περισσότερη πλέον εμπειρία, με την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα στον τόπο μας και τους συμπολίτες μας.

Όσα μας αξίζουν και όσα ονειρευόμαστε!

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας

Νίκος Κωνσταντίνου

 

Αναλυτική παρουσίαση των πεπραγμένων 2014-2019

 • Μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου και αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Π. Άστρους σε 6/θέσιο. Ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινότητας για το οποίο είμαστε υπερήφανοι που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και του σχολικού περιβάλλοντος για τους μαθητές του Π. Άστρους. Ανακούφιση και διευκόλυνση για δεκάδες οικογένειες και νέα ζευγάρια που επιλέγουν συνεχώς το Π. Άστρος ως τόπο κατοικίας και διαβίωσης. Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο, την Δ/νση Εκπαίδευσης Αρκαδίας και το Υπουργείο Παιδείας και την σημαντικότατη συμβολή (χρηματική – κτιριακή) του κληροδοτήματος Δεληγιάννη της Κοινότητας Π. Άστρους.
 • Συνεχής συνεργασία και συνεννόηση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου (χρηματοδότρια αρχή) και τη ΔΕΥΑΒΚ για την τελική υλοποίηση του σημαντικότατου έργου κατασκευής νέου υδραγωγείου και νέας δεξαμενής στο Π. Άστρος. Μετά και την δημοπράτηση του έργου είμαστε αισιόδοξοι πως σύντομα θα υλοποιηθεί.
 • Μακροχρόνια μίσθωση υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων στάθμευσης σε όλες τις οικιστικές ζώνες του Π. Άστρους. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης για το μείζον ζήτημα της στάθμευσης και θέτουμε πλέον ως βασική προτεραιότητα την επέκταση και μόνιμη λύση από την Δημοτική Αρχή. Παράλληλα με την αναβάθμιση των υπαρχόντων χωμάτινων-πρόχειρων χώρων.
 • Θεσμοθέτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο του διαχρονικού αιτήματος της Τοπικής Κοινότητας της μονοδρόμησης του περιφερειακού δρόμου του Νησιού (οδοί Αγ. Βασιλείου – Προδρόμου). Διασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αποφυγή ατυχημάτων (όπως του θανατηφόρου με άτυχο νεαρό ποδηλάτη) και ανετότερη στάθμευση και διέλευση οχημάτων.
 • Έργα κυκλοφοριακής αναβάθμισης και ασφάλειας σε δύο κομβικά σημεία του Νησίου (ως συνέχεια της μόνιμης μονοδρόμησης). Κατασκευή τοιχίου ασφαλείας στον εξόδιο δρόμο του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας (αποφυγή πτώσης οχημάτων) και κατασκευή έργου δυνατότητας ασφαλούς-νόμιμης αναστροφής κάτω από τον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου.
 • Μόνιμη πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού Σωκράτη Καλλίτση. Δημιουργία άνετου και ασφαλούς χώρου περιπάτου και εξορθολογισμός – ευταξία επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τραπεζοκαθισμάτων. Συνεχής συνεργασία και διεκδίκηση πόρων από την δημοτική αρχή και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη ανάπλαση και πλακόστρωση της οδού ώστε να δοθεί μόνιμη λύση σε ένα ζήτημα που αφορά δεκάδες επιχειρηματίες που επενδύουν και δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
 • Εκσυγχρονισμός της Παιδικής Χαράς. Μετά από έντονες διεκδικήσεις και παρεμβάσεις της Τοπικής Κοινότητας στον Δήμο και αξιοποίηση χρημάτων ΣΑΤΑ που ανήκαν στο Π. Άστρος, πραγματοποιήθηκαν μερικά έργα ανακατασκευής της Παιδικής Χαράς. Η γενική λειτουργία της έχει αναβαθμιστεί όμως με βάση τα κονδύλια που προβλέπονταν για το έργο μπορούσαν να γίνουν εργασίες που θα εγγυόνταν επαρκέστερα τις συνθήκες ασφάλειας και ποιότητας του έργου. Οι διεκδικήσεις μας θα συνεχιστούν.
 • Δέσμευση της χρηματοδότησης ΣΑΤΑ Π. Άστρους 2017 και 2018 για διάνοιξη προβλεπόμενων δρόμων του σχεδίου πόλεως, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής. Το έργο παρά την χρηματοδότηση και την πλήρη διεκδίκηση και υποστήριξη της τοπικής κοινότητας παραμένει ανολοκλήρωτο με απόφαση και αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής. Η χρηματοδότηση για την διάνοιξη των δρόμων, μεταφέρθηκε μάλιστα εκτάκτως και μονομερώς από την δημοτική αρχή σε έργα ασφαλτόστρωσης τα οποία ούτε αυτά έχουν πραγματοποιηθεί.
 • Απόφαση τοπικής κοινότητας για τροποποίηση του σχεδίου πόλεως και εφαρμογή του υφιστάμενου χαρακτηρισμού ως «παραδοσιακού οικισμού», ολόκληρου του οικισμού του νησιού του Π. Άστρους και όχι με χαρακτηρισμό ανά «οικοδομικό τετράγωνο».
 • Συνδιοργάνωση με Περιφέρεια Πελοποννήσου, συλλογικούς και επαγγελματικούς φορείς του Παγκοσμίου Συνεδρίου Βιοσυντονισμού 2017 στο Π. Άστρος. Εκατοντάδες ξένοι επισκέπτες από 30 χώρες του κόσμου παραβρέθηκαν στο τόπο μας για δυο περίπου εβδομάδες με αφορμή την διεθνή αυτή διοργάνωση.
 • Συμβολή και συμμετοχή της τοπικής κοινότητας στην πρωτοβουλία του Δήμου για την διοργάνωση του “Estella Festival. Μια σημαντική διοργάνωση που είχε ως στόχο την ανάδειξη και αναστήλωση του Κάστρου του Π. Άστρους. Δυστυχώς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν πραγματοποιήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση καθ’ όλη την πενταετία και μείναμε μόνο με το πολιτιστικό σκέλος, το οποίο είναι απολύτως ευπρόσδεκτο αλλά δεν αρκεί. Το κάστρο καταρρέει και δεν γίνεται καμία ενέργεια για την διάσωσή του.
 • Διεύρυνση των πεζοδρομημένων οδών (καθέτων της Ζαφειροπούλου) και τοποθετήσεις πινακίδων και ειδικών στηλών παρεμπόδισης τροχοφόρων οχημάτων προς όφελος των πεζών και για την αναβάθμιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 • Παρακολούθηση, ενημέρωση και συνεισφορά σε όλα τα επίπεδα υλοποίησης των μεγάλων έργων υποδομής (Λιμάνι, Δίκτυα Αποχέτευσης Βιολογικού Καθαρισμού). Δυστυχώς παρά την αποδοτική και παραγωγική δραστηριότητα της τετραετίας 2010-2014 οπότε ξεκίνησαν να υλοποιούνται, ολόκληρη την πενταετία που πέρασε παρέμειναν ανολοκλήρωτα (Δίκτυα Αποχέτευσης) ή με σημαντικές εκκρεμότητες και λειτουργικά ή θεσμικά προβλήματα (Λιμάνι). Η τοπική κοινότητα θα συνεχίσει δυναμικά όλες τις ενέργειες για την ολοκλήρωση, αξιοποίηση και ανταποδοτική λειτουργία των έργων αυτών προς όφελος της κοινωνίας και οικονομίας ολόκληρου του δήμου.
 • Συνεργασία Τοπικής Κοινότητας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αποκατάσταση της παραλιακής οδού στην περιοχή της Γλυφάδας από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Ανταπόκριση του Περιφερειάρχη και εξασφάλιση σημαντικού κονδυλίου και τεχνικής μελέτης για την υλοποίηση του έργου.
 • Τοποθέτηση καινούργιας σειράς στηλών ηλεκτροφωτισμού στην Βόρεια πλευρά του Νησιού.
 • Ολοκλήρωση μελέτης για τον ηλεκτροφωτισμό της Ανατολικής πλευράς (και πιο πυκνοκατοικημένης) του Νησιού. Ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα και ιδιαίτερα αναγκαίο έργο. Με απόφαση της Τοπικής Κοινότητας έχει δεσμευθεί η χρηματοδότηση ΣΑΤΑ του Π. Άστρους του 2019 για να υλοποιηθεί το έργο.
 • Αντικατάσταση Στηλών ηλεκτροφωτισμού (ξύλινων-παραδοσιακών και καινούργιων φωτιστικών σωμάτων) στην οδό Προδρόμου (πίσω πλευρά του Νησιού)
 • Επισκευή ξύλινων κιγκλιδωμάτων σε όλα τα γεφυράκια κατά μήκος του «Χάνδακα». Μια αισθητική αναβάθμιση και παρέμβαση ουσίας/ασφάλειας, στην είσοδο του κεντρικού οικισμού, μετά από χρόνια εγκατάλειψη.
 • Επισκευή και συντήρηση φωτισμού, βελτίωση πρόσβασης στον αιγιαλό και καλλωπισμός από την χρόνια εγκατάλειψη ολόκληρης της οδού Σ. Καλλίτση.
 • Δενδροφυτεύσεις στην κεντρική πλατεία Π. Άστρους και στην οδό Άργους (περιοχή γηπέδου)
 • Επισκευή και συντήρηση στο σύνολο σχεδόν των παγκακίων του Π. Άστρους και προθήκη νέων.
 • Σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΒΚ, κατασκευάστηκαν αγωγοί όμβριων υδάτων σε χώρους στάθμευσης και σε σημεία του Νησιού.
 • Συντήρηση και βελτιώσεις αγροτικών δρόμων καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας.
 • Προσπάθεια κτιριακής αναβάθμισης του Κοινοτικού Ιατρείου σε συνεργασία με το Κ.Υ. Άστρους μέσω του κληροδοτήματος Δεληγιάννη. Αναβολή ενεργειών ύστερα από αδράνεια της δημοτικής αρχής.
 • Παρεμβάσεις αναβάθμισης και συντήρησης των κτιριακών υποδομών του κληροδότήματος Δεληγιάννη και της Κοινοτικής περιουσίας καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας. Ενέργειες για την αξιοποίηση και την εξασφάλιση εσόδων οι οποίες παραμένουν ημιτελείς εξαιτίας της αδράνειας της δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται οικονομικά το κληροδότημα. Εμείς θα επιμείνουμε.
 • Συνεισφορά και συνεργασία της τοπικής κοινότητας στην αποκομιδή και ανακύκλωση των απορριμμάτων. Μηνιαίος έλεγχος και πιστοποίηση των υπηρεσιών. Τακτοποίηση και ταξιθέτηση των κάδων προς όφελος της δημόσιας υγιεινής και αισθητικής.
 • Απόφαση της τοπικής κοινότητας για καταγραφή και προστασία της κοινοτικής περιουσίας. Ένα διαχρονικό αίτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.
 • Υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας στην προσπάθεια συλλογικών φορέων για την αξιοποίηση/αναβάθμιση του Φάρου – Αναβολή του έργου μετά από αναποτελεσματική παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής. Το μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση.
 • Πλήρης στήριξη (υλική – κτιριακή) της τοπικής κοινότητας στην πρωτοβουλία του Δήμου να δημιουργηθεί γραφείο επιχειρηματικότητας της Αναπτυξιακής Εταιρίας Πάρνωνα στο Π. Άστρος – Αναβολή/αποτυχία του εγχειρήματος μετά από αναποτελεσματικές ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.
 • Υποστήριξη της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου να τοποθετήσει ειδική ράμπα πρόσβασης των ΑΜΕΑ στην κεντρική ακτή του Π. Άστρους. Αναμένουμε και τις υπόλοιπες ράμπες που έχει υποσχεθεί ο δήμος μέσω δηλώσεων του δημάρχου.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here