Απολογούμαι…

2

Στυλιανός Γρ. Παπαντώνης

ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΑΙ:

Είναι γνωστή η συμμετοχή μου στη Δημοτική Αρχή Στράτη Δαλιάνη, κατά την τετραετία 2003-2007.

Εκατοντάδες συμπολίτες μου με είχαν τότε τιμήσει με την ψήφο τους. Μεγάλη τιμή, ταυτόχρονα όμως και βαριά ευθύνη. Άπειρος στα αυτοδιοικητικά, ευφορούμενος όμως από αίσθημα αγάπης προς τον τόπο μου και τους ανθρώπους του, τάχθηκα στην αξιόλογη ομάδα με θέληση και πίστη στο κοινό καλό.

Πιστεύω πως εκείνη η τετραετία υπήρξε αρκετά γόνιμη, ένα γεγονός που αναγνωρίζεται από την κοινή γνώμη και προκαλεί την ικανοποίηση όλων των μελών της Δημοτικής Αρχής, χωρίς να υπάρχει πρόθεση για οποιαδήποτε ωραιοποίηση.

Αλλά, βλέπετε, η πλειοψηφία των πολιτικών μας τόσο σε εθνικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, θεωρεί απαραίτητο μέσα στη φαρέτρα των εφοδίων της να έχει και ράμματα για τη γούνα των αντιπάλων της, όπως ανερυθρίαστα δηλώνουν κάποτε μαινόμενοι πολλοί από δαύτους μέσα στο ναό της Δημοκρατίας είτε πρόκειται για Βουλή είτε για Δημοτικό Συμβούλιο.

Το πνεύμα της άλογης και παράλογης αντιπαράθεσης εκτρέφει το φανατισμό, τη μισαλλοδοξία και το ρεβανσισμό, που οδηγεί σε ατέρμονες διενέξεις, απογοητεύει κάθε λογικό άτομο και καταλήγει στη μηδενιστική γενίκευση του τύπου  ό λ ο ι  ί δ ι ο ι  είναι…

Εξαιτίας αυτού του πνεύματος αντεκδίκησης σύρθηκαν στα δικαστήρια και ταλαιπωρήθηκαν  για 12  χρόνια (!) ο πρώην Δήμαρχος Στράτης Δαλιάνης, τα 2 μέλη της Επιτροπής παραλαβής μικροέργων: Στυλιανός Γρ. Παπαντώνης από την πλειοψηφία και Κωνσταντίνος Κούτσελας από την αντιπολίτευση (!) διορισμένοι με απόφαση του Δημάρχου, καθώς και ο δημοτικός υπάλληλος Παναγιώτης Παινέσης.

Είπαμε: Αιτία της δίωξης η αντεκδίκηση. Αφορμή;  Η αφορμή δόθηκε, αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων του νικητή των εκλογών, του Γεωργίου Δαλιάνη, τον Οκτώβριο 2006. Επειδή η πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα δεν έδωσε την ευκαιρία διεξαγωγής δίκης, που είχε οριστεί για την 25η Ιουλίου 2019, στερώντας έτσι τη δυνατότητα στους κατηγορούμενους να απολογηθούν και να απορρίψουν την ψευδή κατηγορία.

Προσωπικά οφείλω και επιθυμώ να απολογηθώ στους συντοπίτες μου, που με τίμησαν και με τιμούν πάντα, ευχαριστώντας τους για τα φιλικά τους αισθήματα.

Ήταν αρχές Ιανουαρίου 2007. Ο καινούργιος Δήμαρχος, Γ. Δαλιάνης, με κάλεσε στο γραφείο του και, παρουσία του τότε αντιδημάρχου Ε. Σκαντζού, μου είπε πως ένα έργο, σε συγκεκριμένη τοπική κοινότητα (Έλατος) που αναφερόταν στα μικρά έργα του 2006 δεν υπάρχει. Γιατί;

Απάντησα χωρίς περιστροφές:

–  Δήμαρχε, δε θυμάσαι πως η συντήρηση της ύδρευσης αυτού του χωριού όπως και άλλα μικροέργα έγιναν με υλικά που είχε προμηθευτεί ο Δήμος από το εμπόριο, ενώ τις σχετικές εργασίες είχαν εκτελέσει οι εργατοτεχνίτες του Δήμου;

Πρέπει εδώ να διευκρινίσω ότι με την έγκριση της Επιτροπής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Δημοτική Αρχή είχε επιλέξει αυτή τη διαδικασία, στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τα πλείστα όσα προβλήματα της καθημερινότητας του εκταμένου Δήμου, με τις δεκάδες, κυρίως ορεινών, μικρών και μεγάλων οικισμών.

Όμως κατά τους πρώτους μήνες του 2006 η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έλαβε μετάθεση. Η νέα Επίτροπος δεν ενέκρινε τη διαδικασία, δε θεώρησε τα εντάλματα πληρωμών για υλικά (υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, οικοδομικά) και είπε στον υπάλληλο του Δήμου που τα είχε προσκομίσει: Να βρείτε άλλον τρόπο εξόφλησης των οφειλών.

Ποιος ήταν ο <<άλλος τρόπος>>; Αναντίρρητα τα υλικά είχαν αναλωθεί σε μικροέργα. Τότε ο Δήμαρχος εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση εκτέλεσης μικρών έργων, για τη λογιστική τακτοποίηση των οφειλών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελείτο από τρεις πτέρυγες, μία της πλειοψηφίας με επικεφαλής το Στράτη Δαλιάνη και δύο της αντιπολίτευσης, Μείζονος και Ελάσσονος, με επικεφαλής, αντίστοιχα, τους Ι. Αρφάνη και Γ. Δαλιάνη.

Από όλο το Συμβούλιο έγινε κατανοητή η μοναδική αναγκαστική λύση κι έτσι ψηφίστηκε  ο μ ό φ ω ν α  η δικαιολόγηση των δαπανών με τη διαδικασία εκτέλεσης μικρών έργων: ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, βελτίωσης οδών κ.λπ.

Αυτά θύμισα στο Γ. Δαλιάνη και αναχώρησα από το γραφείο του βέβαιος πώς είχε καταλάβει. Αμ δε!

Εκείνο μάλιστα τον καιρό (δε θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία) κυκλοφόρησε μια επιστολή – λίβελος για τη Δημοτική Αρχή Στράτη Δαλιάνη. Το περιεχόμενο της επιστολής είναι πέρα ως πέρα αποκύημα νοσηρής φαντασίας και τα περί ατασθαλιών αποτελούν ασύστολα συκοφαντικά ψεύδη. Ως επιστολογράφος φερόταν κάποιος αταυτοποίητος, άρα ψευδώνυμος, Αποστολόπουλος. Ακόμη και η διεύθυνση που δηλώνει, Παράλιο Άστρος, μαρτυρεί πλαστό κείμενο, εφόσον έχει επιλεγεί τεχνηέντως ανύπαρκτο επώνυμο στο Παρ. Άστρος.

Αργότερα πληροφορήθηκα πως το Δ.Σ.  Β. Κυνουρίας θα συζητούσε, μεταξύ άλλων, και το θέμα που μας αφορά. Πήγα στην αίθουσα συνεδριάσεων, παρακολούθησα τη συζήτηση, ζήτησα και έλαβα το λόγο από τον Πρόεδρο.

Δήλωσα ευθαρσώς  προς το Συμβούλιο  πως οι οφειλές ήσαν γνήσιες και απόλυτα ισόποσες προς τα αναφερόμενα έργα.

Ιδιαίτερα για την τοπική Κοινότητα Ελάτου τόνισα ότι όχι μόνο την περιοχή της πηγής αλλά και το δρόμο πρόσβασης  σ’ αυτήν  είχαν συντηρήσει οι εργατοτεχνίτες του Δήμου. Ας σημειωθεί ότι ο παριστάμενος στη συνεδρίαση Πρόεδρος Ελάτου, με τη σιγή του, επιβεβαίωνε τα λεγόμενα μου.

Τέλος δήλωσα στο Δ.Σ. πως αν ποτέ κατηγορηθώ για τούτο το θέμα, θα καλέσω μάρτυρες υπεράσπισης μου τους προαναφερθέντες αυτοδιοικητικούς Ιωάννη Αρφάνη και Γεώργιο Δαλιάνη. Δεν περίμενα βέβαια από το Δήμαρχο Γ. Δαλιάνη άλλα να ψηφίζει ως αντιπολίτευση και άλλα να ψηφίζει ως Δήμαρχος. Τέλος πάντων.

Οι επόμενοι Δήμαρχοι  Ε. Σκαντζός  και  Π. Μαντάς κινήθηκαν προς την ίδια με τον Γ. Δαλιάνη κατεύθυνση, όρισαν μάλιστα δικηγόρο για την υπόθεση φίρμα από την Αθήνα, μολονότι ο Δήμος έχει μόνιμο δικηγόρο, για να τον εκπροσωπεί, τον  Π. Γαλάνη.

Η περιπέτεια τράβηξε χρόνια και, επιτέλους, ορίστηκε δίκη για το Δεκέμβριο του 2018. Ο απερχόμενος σήμερα Δήμαρχος  Π. Μαντάς προτιμούσε, κατά δήλωση του, η δίκη να γίνει μετά τις προκηρυγμένες εκλογές (αυτοδιοικητικές) του Μαΐου 2019 και, πιστεύω πως η επιθυμία του αυτή δεν είναι άσχετη με το <<κώλυμα>> του συνηγόρου εξαιτίας του οποίου η δίκη αναβλήθηκε για τις 23 Μαΐου 2019, που όμως δεν έγινε, επειδή η ορισθείσα ημερομηνία ήταν μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πρέπει να τονίσω ότι δηλωτικό του μένους του σημερινού Δημάρχου  Π. Μαντά και των συνεργατών του είναι ο διορισμός όχι μόνον ενός δικηγόρου αλλά τριών, για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του Δήμου, τρομάρα μας! Και βέβαια με χρήματα του Δήμου.

Μακρυγορώ, πατριώτες, αλλά ακλόνητα πιστεύω ότι ο αιρετός  ο φ ε ί λ ε ι  να απολογείται  με ειλικρίνεια στους ψηφοφόρους του – εντολείς του. Αν δεν το είχα πράξει ως τώρα, είναι γιατί περίμενα την απόφαση της δικαιοσύνης.

Αυτή τη στιγμή, υπό το βάρος της ηλικίας μου, κρίνω πως έχω  χ ρ έ ο ς  να απευθυνθώ στους νεοτέρους μου αυτοδιοικητικούς λέγοντας:

 • Οι αντίπαλοί σας δεν είναι εχθροί σας.
 • Εχθροί σας είναι οι λακκούβες.
 • Ο φανατισμός και ο ρεβανσισμός βλάπτει πολλούς, ενώ δεν ωφελεί κανέναν.
 • Οι διώξεις κάποτε αποβαίνουν μπούμερανγκ.
 • Οι πολίτες δεν είναι πρόθυμοι για τη χορηγία, με την ψήφο τους, λευκών επιταγών. Κρίνουν.

25-7-2019 Και τώρα, που η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, ένα ρητορικό ερώτημα στους διώκτες:  Ποια είναι η ωφέλεια του Δήμου, με την ευρεία έννοια του όρου, από τούτη την ιστορία;

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το Νομικό και Υπηρεσιακό πλαίσιο είναι τουλάχιστον αυστηρό και συγκεκριμένο, μ’ αποτέλεσμα να υποχρεώνει τους εκάστοτε Διοικούντες να προσέχουν πολύ. Στην εν λόγω περίπτωση και μόνο τα Ονόματα των Εκλεγμένων Συνανθρώπων μας και το πέρασμά τους από την Τοπική Κοινωνία, τεκμηριώνει την αρνητική πορεία όλων όσα έλαβαν χώρα για την τελική «καταδίκη» από τις Αυτοδιοικητικές διαδικασίες, που είναι αντιστρόφως ανάλογες με το ποιόν και την αγάπη που δείχνουν τόσα χρόνια για το Τόπο. Χωρίς ενέργειες που προσβάλουν κάθε Άνθρωπο, χωρίς επιλεγμένες πρακτικές θυμού με ότι αυτό συνεπάγεται, η πορεία του Δήμου μόνο σε θετικά αποτελέσματα προσβλέπει. Με στρατηγικό σχεδιασμό κι όχι βεβιασμένες ενέργειες, μ’ αποκλεισμούς ατεκμηρίωτων «απόψεων», με τεχνική του λόγου, με διάθεση χρόνου για εντοπισμό κι επίλυση προβλημάτων, με καθαρή σκέψη και λόγο, ο ΔΗΜΟΣ κυλάει σε ράγες προοπτικής και δεδομένης επιτυχίας!!! Ποτέ ο θυμός και το μίσος δεν θα μας οδηγήσει στα αυτονόητα ευεργετικά αποτελέσματα για τα οποία η/ο καθεμιά/καθένας παλεύει με δεδομένο το ΚΑΛΟ του Τόπου. Θυμηθείτε ότι κάθε ενέργεια κι απόφαση εγκυμονεί Νομικούς και Υπηρεσιακούς κινδύνους!!!!

 2. Είχα την τύχη να έχω δάσκαλο τον κύριο Παπαντώνη και την ευχαριστώ για αυτό
  Δεν έχει καμία αντικειμενική ανάγκη να «απολογηθεί» ο κύριος Παπαντώνης,του προκύπτει όμως λόγω της ηθικής του υπόστασης και της αξιακής συγκρότησής του.
  Ας διδάξει κάτι το κείμενο τουλάχιστον,όπως λέει και ο Θανάσης κάθε απόφαση εγκυμονεί Νομικούς και Υπηρεσιακούς κινδύνους.Αν είναι λόγω φαντασιών ή υποψιών του καθένα να μετατρέπεται η τοπική αυτοδίοικηση σε πεδίο δικαστικών εμφυλίων να τα παρατήσουμε ε!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here