Από που κρατάει η Σκούφια μας

0

Γράφει ο Γιώργος Σακελλαρίου

Σε καιρό μυστήριο σε μέρες που η ψυχή του ανθρώπου δύσκολα ευφραίνεται σε περίοδο που το βλέμμα σου μάταια ψάχνει να αναπαυθεί σε τρυφερά πρόσωπα και γλυκά χαμόγελα σε καιρό που αναζητούμε την ξεχασμένη ανάταση μέσα μας και δεν μας μένει χρόνος για το όνειρο εγώ διάλεξα να σκυψω στο παρελθόν να βουτήξω στα βαθειά νερά της ιστορίας και να βρω “από που κρατάει η Σκουφια μου”
Έτσι σαν εξομολόγηση για την ελαφρότητα. Με την οποία επιτρέψαμε στην υποχρέωση μας τόσα χρόνια να μάθουμε την ιστορία του τόπου καταγωγής μας.

Εχουμε και λέμε λοιπον

ΜΕΛΙΓΟΥ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΝΌΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Εκ των διηγησεων του Κων/νου Πορφυρογεννητου” περί των εν Πελοπόννησο Σλάβων” προκύπτει ότι το ετος746-747 ενεσκυψε λοιμος και αραιώσε τους κατοίκους “των εν Πελοπόννησο χωρών Ηλιδος Λακεδαιμονιας και ελους”

Ο Αυτοκράτορας Κων/νος Ε ο επονομαζομενος και Κοπρονυμος ένεκα της αραίωση των κατοίκων (ένεκα του λοιμου) εποίκησε την περιοχή με Σλάβους εκ Σλαβωνιας της Γερμανίας “ης μητρόπολη ητο η Λουβικ” στην μεν Ηλιδα Απωκησαν Σλάβοι Εζεριτες στην δε Λακεδαιμονιας και το ελος Σλάβοι Εζεριτες και ΜΗΛΙΓΓΟΙ “εν χώρα κληθεισης υπ αυτών Εζερου”

Το έτος 783 ο Σταυρακιος Πατρίκιος και Λογοθέτης, του οξέος δρόμου εξωκισε τους μεν Εζεριτες επί της ανατολικής υπωρειας του Ταΰγετο τους δε Μηλιγγους επί της δυτικής. Και οι μεν Εζεριτες ουδέν ίχνος αφηκαν οι δε ΜΗΛΙΓΓΟΙ (εκλήθη εξ αυτών ο Ζυγός του ΜΕΛΙΓΟΥ και ο Δρογγος του Μελιγγου και ο Δρογγος των Σλάβων η δε χώρα ένθα ωκουν εκαλειτο ΣΚΛΑΒΙΚΑ Και ΣΚΛΑΒΩΝΙΑ

Στο Άστρος υπάρχουν τα Καλύβια της Μελιγγης και Μελιγγιτικα Καλύβια)
Ζούσαν ως κτηνοτρόφοι ήταν άτακτο απειθαρχοι και εξεγερθηκαν αρκετές φορές κατά των Βυζαντινων, ο δε Νικών ο Μετά νοείται μνημονεύει “ους δη και Μελιγγου καλεί ειωθασιν άνδρας αιμοφορεις και φονιον πνεοντες πόδας τε κεκτημένο εις κακιαν τρέχοντες και μηδέν άλλο ειδοτας η μόνον το ληστευειν αεί και τα αλλότρια επισπασθαι αρπαλεως”

Ο Νικων ο Μετά νοείται έζησε επί Αυτοκράτορας Νικηφόρου Φωκά (963-969) άρα κατά τους χρόνους εκείνους οι Μελιγγοι διηγον έτι ληστρικον βίον.

Ο Σταυρακιος(ευνουχος της Ειρήνης της Αθήναιας αφού στην αρχή τους κατετροπωσε στη συνέχεια και επί Αυτοκράτορα Θεοφιλου(829-842) οι ΜΗΛΙΓΓΟΙ Σλάβοι εστασιασαν και απεστάλη υπό του υιού του Θεοφίλου Μιχαήλ ο στρατηγός Θεοκτιστος ο των Βροιενιων(849) καθυπεταξε τους στασιαστες και επέβαλλε στους Μηλιγγους εξήντα νομίσματα φόρον ανα έτος.

Αλλά και πάλιν επί Αυτοκράτορας Ρωμανου (920-944) εστασιασαν ο δε στρατηγός του στην Πελ/σο Ιωάννης ο Πρωτευων ανήγγειλε στον Αυτοκράτορα ότι αποστατησαν γιαυτό και εστάλη ο Στρατηγός Κρινιτης Αροτρας ο οποίος “κατακαυσας τα θερή αυτών και ληισαμενος πάσαν την γην αυτών” υπεταγησαν και τους επεβλήθη φόρος ανά έτος πεντακόσια σαράντα νομίσματα.

Αργότερα και ενώ στρατηγός Πελ/σου ήταν ο Πρωτοσπαθαριος Βάρδας Πλατυποδης εστασιασε αυτός κατά του Αυτοκράτορα Ρωμανου και οι ΜΗΛΙΓΓΟΙ ζήτησαν από τον Αυτοκράτορα να σταματήσει ο φόρος. Αυτός φοβούμενος μήπως οι ΜΗΛΙΓΓΟΙ προστεθούν στους στασιαστες έκανε δεκτό το αίτημα και με Χρυσόβουλο επανέφερε τον προτερο φόρο.

Έκτοτε τίποτα δεν είναι γνωστό περί Σλάβων Μηλιγγων, ούτε οι επελθοντες Φραγκοι(1205) επιδρομέιςευρον σε Πελ/σο Σλαβους

Στοιχεία αναφέρουν ότι οι Φράγκοι επιδρομές κατέλαβαν ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ χώραν. Από αυτά προκύπτει ότι οι αποικησθεντες Σλάβοι ήταν λίγοι και συν τω χρόνω εξελληνισθησαν τόσον δε ώστε στους αντιταχθεντες κατά των επελθοντων Φράγκων επιδρομεων(1205)ήταν και οι οίκου ντες τους Ζυγούς των Μηλιγγων

Οι Φράγκοι τους πήραν τα κτήματα και τα ζώα και τους ενεταξαν σε καθεστώς Φεουδων και τους υπόχρεωσαν να καταφεύγουν σε πλαγιές ψηλότερα από τα σημεία που έγιναν φεουδα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα πραγματοποιείται η συγχώνευση όλων των ομάδων σε μια ενιαία ενότητα την ΕΛΛΗΝΙΚΉ.

Ακολούθως και σε διάστημα ενός αιώνα οι Βυζαντινοι κατακτούν όλη την Πελ/σο εκτός από τα Βενετσιάνικο λιμάνια (Ναύπλιο Μεθώνη Κορώνη)
Στη συνέχεια οι Βυζαντινοι χάνοντας περιοχές στη Μ Ασία τους Βυζαντινούς τους μετακομίζουν στην Πελ/σο (Λακωνία κτλ) και για να τους εξασφαλίσουν κτηματα(εποχή πλέον Παλαιολογων) αφαιρούν από τους Μηλιγγους εκτάσεις αυτοί επαναστατούν το 1450-1460 και οι Παλαιολόγο ζητούν βοήθεια από τους Τούρκους που στο μεταξύ είχαν καταλάβει την Κων/πολη

Οι Τούρκοι με επί κεφαλής τον Στρατηγό Τουραχαν εισβάλουν και οι εξεγερμενοι ηττήθηκαν και καταφεύγουν στα βουνά.
Οι Τούρκοι πήραν χιλιάδες αιχμάλωτους στην Κων/πόλη.
Τελικά το 1462 κατέβηκε ο Μωάμεθ ο Β στη Πελ/σο και οι Παλαιολόγο παραδόθηκαν οπότε και άρχισε η κυρίαρχια της Τουρκικής Αυτοκρατορία μεχρι την Επανάσταση του1821
Η συνέχεια των γεγονότων μετά είναι λίγο πολύ γνωστή. _

Γεωργιος Σακελλαριου προς Συμπόσιο Μελιγιωτών

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here