Αρχοντικά του Αγίου Ιωάννη – Μέρος Γ’

0

Από τον συνεργάτη μας,Γιάννη Δ. Κουρμπέλη

Του Κοράλλη

Το αρχοντικό αυτό άνηκε στους αδερφούς Ιωσήφ & Κωνστάντιο Κοράλλη, ηγούμενους της Μονής Λουκούς και πρωτεργάτες του αγώνα του 1821. Εκεί ζούσε και ο αδερφός τους, Μιχαήλ Κοράλλης, ιερέας του Αγίου Ιωάννη.

Βρίσκεται στο κάτω μέρος του χωριού, λίγο χαμηλότερα από την πηγή Πηγαδάκι. Έχει μεγάλο μέγεθος και καλής τεχνοτροπίας καμάρα. Υπάρχει επίσης εντοιχισμένη κτητορική πλάκα, εν μέρει δυσανάγνωστη που φέρει την χρονολογία ΑΨΣΤ (;;) (=1706).

Η κτητορική πλάκα του Κοραλλέϊκου πύργου. Γράφει τα εξής <<IC XC ΝΙΚΑ … ΑΨΣΤ (;;) … ΕΤΕΛΙΩΘΗ Ο ΟΙΚΟΣ … ΜΑCTOΡΑC …>>

Το αρχοντικό όπως ήταν το 1969. Εμφανής είναι και η μεγάλη καμαρόπορτα που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει

Του Καρυτσιώτη

Το αρχοντικό του πρώην δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας, Χρήστου Δ. Ευθυμίου άνηκε στην οικογένεια Καρυτσιώτη. Εδώ έζησαν οι ονομαστότεροι ευεργέτες του Άστρους – Αγίου Ιωάννη, Δημήτριος Καρυτσιώτης, Γεώργιος Καρυτσιώτης, Προκόπιος Καρυτσιώτης κ.α. Ο Δημήτριος Καρυτσιώτης γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη το 1741 και υπήρξε μεγαλέμπορος στην Σμύρνη και αργότερα στην Τεργέστη. Με δωρεά του χτίστηκε η πασίγνωστη και μεγαλοπρεπής Σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη, το 1798. Παράρτημά της ίδρυσε στο Άστρος το 1805, μαζί με το περίφημο <<Αγροκήπιο>>. Ο αδερφός του, Γεώργιος, με χρήματά του μετέφερε το νερό από τη <<Μάνα του νερού>> στο Άστρος το 1805, διευκολύνοντας την ύδρευση των κατοίκων της περιοχής. Ο Προκόπιος ήταν ανιψιός των προηγούμενων, ιερωμένος και διευθυντής της Σχολής Καρυτσιώτη κατά τα έτη 1817 – 1826.

Το αρχοντικό αυτό βρίσκεται κοντά στην πλατεία του χωριού, δίπλα από τα αρχοντικά του Τροχάνη (νυν καφενείο Πλατάνα) και του Πρωτοπαπά (νυν Χαρή Φάκλαρη). Έχει μεγάλο μέγεθος αλλά σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο.

Του Ματθαίου

Το οίκημα που ανήκει σήμερα στον Αθανάσιο Κουρόγιωργα (Καπήλα) ήταν το αρχοντικό του Ματθαίου. Ο Ιωάννης Ματθαίος ήταν Αγιαννίτης προεστός και φιλικός, καθώς και μεγάλος ευεργέτης του Άστρους. Ήταν γαμπρός του ισχυρού προεστού Αναγνώστη Παπάζογλου και υπήρξε πρωτεργάτης του αγώνα του 1821.

Σύμφωνα με τον ιστοριοδίφη Νικόλαο Ι. Φλούδα, ο οποίος διέσωσε την σχετική Αγιαννίτικη παράδοση, μετά την πυρπόληση της Σχολής Καρυτσιώτη  από τον Ιμπραήμ πασά, οι μαθητές διδάσκονταν στο υπόγειο του αρχοντικού αυτού καθώς και του γειτονικού αρχοντικού του Φουρλίγκα (Γρηγορίου Κουρόγιωργα). Στο υπόγειο του πύργου του Ματθαίου υπήρχε κρύπτη η οποία έφτανε μέχρι το κοντινό σπίτι του Ιωάννη Αν. Βλαχάκη. Τέτοιες κρύπτες υπήρχαν και σε άλλα σπίτια του χωριού, καθώς και στον ναό του Προδρόμου.

Το αρχοντικό αυτό βρίσκεται στο κάτω μέρος του χωριού, κοντά στην πηγή Σουληνάρι και συγκεκριμένα στη θέση Ματθαίου, αφού σύμφωνα με την παράδοση όλη η έκταση αυτή άνηκε στον Ιωάννη Ματθαίο. Κοντά του βρίσκονται τα αρχοντικά του Σαρηγιάννη και του Πέρρου και ακριβώς από κάτω υπήρχε ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Βασιλείου.

Έχει μεγάλο μέγεθος και αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό του είναι η οθωμανικού τύπου καμινάδα, η μοναδική που έχει διασωθεί στο χωριό μας.

Η Οθωμανικού τύπου καμινάδα του αρχοντικού. Είναι η μοναδική διατηρημένη στο χωριό. Είναι χτισμένη από πέτρα και κεραμικά.

Πηγές

  • Νικολάου Ι. Φλούδα – Θυρεάτις Γη, τόμος Γ’, Αθήνα 1983

Ιωάννης Δ. Κουρμπέλης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ