Αρχοντικά του Αγίου Ιωάννη – Μέρος Ε’

0

Από τον συνεργάτη μας, Γιάννη Δ. Κουρμπέλη

Του Πέρρου

Το σπίτι του Νικόλαου Μ. Δικαίου άνηκε στην Αγιαννίτικη οικογένεια Πέρρου. Ήταν το πατρικό σπίτι του παπά – Γιαννάκη Πέρρου και του γιού του Θεόδωρου. Ο παπά Γιαννάκης σύμφωνα με την παράδοση, όταν είδε τις ορδές του Ιμπραήμ να πυρπολούν τα πρώτα σπίτια του χωριού (το 1826), μετέβη στην διπλανή εκκλησία του Αγίου Βασιλείου όπου άναψε κερί και έκανε την προσευχή του. Ύστερα διέσωσε όσα κειμήλια μπορούσε, έφυγε τρέχοντας και κρύφτηκε στην τοποθεσία Ισιώματα. Σύμφωνα με την υπεραιωνόβια Αγιαννίτισσα Μαγδάλω Καμπύλη (το γένος Β. Κουτίβα) (1840 – 1945), ο παπά Γιαννάκης πήρε μαζί του και τις κτητορικές πλάκες του ναού. Ο ίδιος αναφέρεται ως ιερέας του Αγίου Ιωάννη το 1851 και πέθανε σε ηλικία 80 ετών. Ο γιος του Θεόδωρος Πέρρος (γεν. 1848) ήταν δικηγόρος και μετά το 1890 εκλεγόταν βουλευτής Κυνουρίας. Ως βουλευτής έκανε πολλά σημαντικά έργα στην περιοχή.

Το αρχοντικό αυτό βρίσκεται στο κάτω μέρος του χωριού, στη θέση Ματθαίου και κοντά στην πηγή Σουληνάρι. Από κάτω βρισκόταν ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Βασιλείου. Κοντά του βρίσκονται τα αρχοντικά του Σαρηγιάννη, του Ματθαίου κ.α. Έχει μεγάλο, μακρόστενο μέγεθος και είναι από τα λίγα Αγιαννίτικα σπίτια που διαθέτουν τέτοιου είδους σκάλα – καμάρα. Δυστυχώς σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο και ακατοίκητο.

Το αρχοντικό του Πέρρου όπως ήταν τη δεκαετία του 1980

Νεότερη φωτογραφία του αρχοντικού από το διαδίκτυο

Του Τζοβάνη

Το σπίτι που άνηκε στον ιστοριοδίφη Νικόλαο Ι. Φλούδα ήταν το αρχοντικό του Τζοβάνη. Εδώ κατοικούσε ο Αγιαννίτης Τζοβάνης ή Τζουάνης Τζιβανόπουλος ο οποίος ήταν ιατρός και τον συναντάμε να υπογράφει με άλλους 17 Αγιαννίτες προύχοντες, στις 19 Οκτωβρίου 1823, προκειμένου να μην ενωθεί η Επαρχία Αγίου Πέτρου με την Επαρχία Πραστού. Γιοί του ήταν ο Δημοσθένης Τζιβανόπουλος, αεροπαγίτης και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο Σωκράτης Τζιβανόπουλος, καθηγητής ιστορίας και βουλευτής Κυνουρίας (1836 – 1896).

Το αρχοντικό έχει μεγάλο μακρόστενο μέγεθος και είναι διώροφο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ο εντυπωσιακός θόλος του που χωρίζεται σε τρία επίπεδα, το ένα χαμηλότερο από το άλλο. Βρίσκεται πάνω από το Κουφόβουνο και κοντά στα αρχοντικά του Παπάζογλη, του Πάσχου, του Ζαφείρη, του Αποστολίδη κ.α.

Του Β. Καλαμβοκίδη

Το αρχοντικό που ανήκει σήμερα στους κληρονόμους Μαρίνου Δικαίου ή Μακαρούνα άνηκε παλαιότερα στην οικογένεια Καλαμβοκίδη. Πρόκειται για μια παλιά Αγιαννίτικη οικογένεια με σπουδαία συνεισφορά στις επιστήμες και στην πολιτική διοίκηση του τόπου μας. Σε αυτή την οικία έζησαν ο επί πολλά έτη δήμαρχος Θυρέας, Βασίλειος Ι. Καλαμβοκίδης (1814 – 1880) και ο γιος του, ιατρός Ιωάννης Καλαμβοκίδης (1848 – 1906). Ο τελευταίος διετέλεσε επίσης δήμαρχος Θυρέας και βουλευτής Κυνουρίας επί Δεληγιάννη τα έτη 1896 – 1900.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές («Θυρεατικά» Νικολάου Φλούδα και «Θυρεάτις Γη» Κουσκουνά – Κακαβούλια – Χασαπογιάννη) σε αυτή την οικία στεγαζόταν επί Τουρκοκρατίας η σχολή του «Κυριακού» ή «Παπακυριακού», η οποία φαίνεται πως λειτούργησε τον 18ο αιώνα και αναφέρεται στα απομνημονεύματα του προεστού Αναγνώστη Κονδάκη.

Το αρχοντικό αυτό έχει όψη πύργου και μεγάλο μέγεθος. Είναι διώροφο με πολεμίστρα στον ισόγειο όροφο, χαρακτηριστικό των πύργων εκείνης της εποχής. Στο ισόγειο υπάρχει μεγάλου μεγέθους θόλος στον οποίο λειτουργούσε, κατά την παράδοση, μαγαζί. Βρίσκεται στο πάνω μέρος του Κουφόβουνου, πάνω από τον δρόμο που οδηγεί από την πλατεία στον ναό του Προδρόμου. Η τεχνοτροπία του (υπέρθυρα και τοιχοποιία) μας πείθει ότι είναι κτίσμα των αρχών του 18ου αιώνα. Δυστυχώς σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο και ετοιμόρροπο.

Σημείωση: Τον Απρίλιο του 2018 κατεδαφίστηκε ως ετοιμόρροπο. Το ιστορικό αυτό αρχοντικό «έσβησε» μετά από τρεις αιώνες ζωής εξαιτίας της αμέλειας των σημερινών κατοίκων της περιοχής.

Πηγές

  • Νικολάου Ι. Φλούδα – Θυρεατικά, τόμος Γ’, Αθήνα 1983
  • Κ. Χασαπογιάννη, Ι. Κουσκουνά, Ι. Κακαβούλια – Θυρεάτις Γη, Αθήνα 1981
  • Αρχεία της Εθνικής Παλιγγενεσίας

Ιωάννης Δ. Κουρμπέλης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ