Αρχοντικά του Αγίου Ιωάννη – Μέρος ΣΤ’

0

Του συνεργάτη μας,Γιάννη Δ. Κουρμπέλη

Των Ζαφειροπουλαίων

Το αρχοντικό που ανήκει σήμερα σε Γερμανούς και παλαιότερα στον Αθανάσιο Ροζολή και Τσαγγαρόγιαννη ήταν το πατρικό σπίτι των αδερφών Ζαφειροπουλαίων. Οι Ζαφειροπουλαίοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και υπήρξαν οι οικιστές του Παραλίου Άστρους κατά το 1825. Ο Πάνος Ζαφειρόπουλος (Άκουρος) († 1848) ήταν έμπορος στην Κωνσταντινούπολη, φιλικός από το 1820 και με την έναρξη του αγώνα έγινε οπλαρχηγός του Αγίου Ιωάννη. Συμμετείχε στην Β’ Εθνοσυνέλευση και διαδραμάτισε ενεργό ρόλο και στα μετεπαναστατικά χρόνια. Ο Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος († 1826) ήταν έμπορος στην Ύδρα ή κατ’ άλλους στην Τεργέστη και φιλικός από το 1820. Όντας γαμπρός του προεστού Πάνου Σαρηγιάννη, έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Ο μικρότερος αδερφός, Ιωάννης Ζαφειρόπουλος († 1854) ήταν έμπορος στην Μασσαλία και επίσης φιλικός. Συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση και μετά την απελευθέρωση έγινε ο πρώτος Δήμαρχος Θυρέας (τα έτη 1837 – 1847) και στη συνέχεια βουλευτής και γερουσιαστής.

Το αρχοντικό αυτό βρίσκεται λίγο πάνω από την πηγή Σουληνάρι, στο κάτω μέρος του χωριού. Είναι διώροφο και έχει μεγάλο μέγεθος.

Του Καλαμβοκίδη

Το σπίτι που ανήκει σήμερα στον Ν. Μπαλαχούτη ήταν το αρχοντικό της Αγιαννίτικης οικογένειας Καλαμβοκίδη. Εδώ έζησαν ο Βασίλειος Καλαμβοκίδης και ο γιος του Ιωάννης. Ο Βασίλειος Καλαμβοκίδης (1814 – 1901) ήταν ειρηνοδίκης, ενώ κατά τα έτη 1856 – 1862 έγινε και αστυνόμος του δήμου (δημαστυνόμος). Τα έτη 1871 – 1874 διετέλεσε Δήμαρχος Θυρέας. Ο γιός του, Ιωάννης Β. Καλαμβοκίδης (1848 – 1906), ήταν ιατρός και διετέλεσε κι αυτός Δήμαρχος Θυρέας τα έτη 1896 – 1901.

Το αρχοντικό αυτό βρίσκεται στο κάτω μέρος του χωριού, κοντά στο παλιό Δημοτικό Σχολείο και κάτω από τον δρόμο που οδηγεί από το Κουφόβουνο στο παλιό Σχολείο. Είναι διώροφο και έχει μεγάλο μέγεθος. Χαρακτηριστικό του είναι η ισλαμίζουσα καμάρα, που βρίσκεται στην προέκταση του σπιτιού. Τέτοιες καμάρες έχουν και τα γειτονικά σπίτια του Καρέκλη και του Παύλου Μαυριά. Αυτό σημαίνει ότι χτίστηκαν την ίδια περίοδο, δηλαδή κατά τον 17ο αι.

 

Του Καρέκλη

Το αρχοντικό αυτό άνηκε στον ευεργέτη του Άστρους Ευάγγελο Καρέκλη. Ο Καρέκλης ήταν φαρμακοποιός και ζούσε στο Λεωνίδιο και στην Αθήνα. Το 1938 με τη διαθήκη του άφησε όλη την περιουσία του στον ναό Αγίου Νικολάου Άστρους, προκειμένου να ανεγερθεί νέος ναός. Από την εκποίηση της οικίας του στο Άστρος εισπράχτηκαν 750.000 δραχμές, οι οποίες κατατέθηκαν στην Τράπεζα υπέρ του ναού. Επιπλέον από οικόπεδό του στο Λεωνίδιο εισπράχτηκαν 100.000 δραχμές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την εν μέρει αγιογράφηση του νέου ναού.

Το αρχοντικό αυτό βρίσκεται λίγο πάνω από την πηγή Πηγαδάκι και βρίσκεται πάνω στον δρόμο που οδηγεί από την πλατεία στον Πρόδρομο. Έχει μεγάλο μέγεθος, είναι διώροφο και όπως και το αρχοντικό του Καλαμβοκίδη διαθέτει ισλαμίζουσα καμάρα, η οποία τοποθετεί την κτίση του κατά τον 17ο αι.

Η ισλαμίζουσα καμάρα του πύργου του Καρέκλη

Πηγές

  • Νικολάου Ι. Φλούδα – Θυρεατικά, τόμος Γ’, Αθήνα 1983
  • Πληροφορίες Ευστρατίου Ι. Δαλιάνη και Βασιλείου Π. Χασαπογιάννη

Ιωάννης Δ. Κουρμπέλης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here