Αφορολόγητα τα 15 επιδόματα της πανδημίας

0

Μάριος Χριστοδούλου

Προθεσμία μέχρι τις 29 Μαρτίου έχουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων για να στείλουν τις βεβαιώσεις αποδοχών των εργαζομένων προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news 

Μηδενίζονται οι φόροι για δεκαπέντε κατηγορίες επιδομάτων και αποζημιώσεων που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι το 2020. Πρόκειται για ενισχύσεις οι περισσότερες από τις οποίες έχουν δοθεί ως μέτρα στήριξης από το κράτος για την αναχαίτιση των κραδασμών από την πανδημία και για τον λόγο αυτό είναι στο σύνολό τους αφορολόγητες.

Εγκύκλιος του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γ. Πιτσιλή ενημερώνει τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των φορέων του Δημοσίου ότι έχουν προθεσμία μέχρι τις 29 Μαρτίου για να στείλουν τις βεβαιώσεις αποδοχών των εργαζομένων προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Πέρσι η αντίστοιχη προθεσμία ήταν έως τις 13 Μαρτίου, γεγονός το οποίο προοιωνίζεται καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των φετινών δηλώσεων.

Στην ΑΑΔΕ κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet να μπορεί να δέχεται φορολογικές δηλώσεις πριν από το Πάσχα, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ακόμα και για τη λειτουργία των λογιστικών γραφείων λόγω των αλλεπάλληλων παρατάσεων που παίρνουν τα περιοριστικά μέτρα στην οικονομία. Στο υπουργείο Οικονομικών ουδείς προς το παρόν αποκλείει επανάληψη της περσινής μακρόσυρτης διαδικασίας υποβολής με τα αντίστοιχα προγράμματα διευκολύνσεων πληρωμής για τους φορολογούμενους με χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Οι αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα όμως, με βάση την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο, εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι εξής κατηγορίες ενισχύσεων:

 1. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ή των 800 ευρώ που έλαβαν πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενος που ήταν σε αναστολή συνολικά για 5 μήνες στη διάρκεια του 2020 και εισέπραξε 2.670 ευρώ για το εισόδημα αυτό δεν θα κληθεί φέτος να πληρώσει φόρο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας λύθηκε με καταγγελία από επιχειρήσεις-εργοδότες στις πληγείσες από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» περιοχές της χώρας.
 2. Τα ποσά για την κάλυψη από το κράτος του 60% των απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
 3. Οι ενισχύσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και η αμοιβή ιδιωτών ιατρών, με έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, που συνεργάζονται με δημόσια νοσοκομεία, οι οποίες δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα
 4. Οι αποζημιώσεις σε ειδικές κατηγορίες όπως οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί και επιστήμονες.
 5. Οι ενισχύσεις σε ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιτίας της μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του Covid-19.
 6. Το επίδομα κατάρτισης μέσω του ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης σε επιστήμονες πληττόμενους από τον Covid-19, η οποία δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
 7. Η εφάπαξ ενίσχυση στους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ, καθώς και στους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ, η οποία δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.
 8. Η έκτακτη αποζημίωση στους εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου.
 9. Οι αμοιβές σε μισθωτούς που αφορούν αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης, ημερήσια αποζημίωση, αποζημίωση εξόδων κίνησης και επίδομα βιβλιοθήκης.
 10. Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από το κράτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια και οι οποίες ανέρχονται στο 50% των απωλειών.
 11. Τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.
 12. Οι προνοιακές παροχές σε χρήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία, η μηναία σύνταξη σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης, οι παροχές και οι υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής για ανασφάλιστους υπερήλικες, η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών μειονεκτικών περιοχών, το επίδομα ομογενών προσφύγων, οι έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές κ.ά.
 13. Τα επιδόματα τακτικής ανεργίας και μακροχρόνια ανέργων, το ειδικό εποχικό βοήθημα, ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη του επιδόματος ανεργίας εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
 14. Το επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων το οποίο δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
 15. Οι αποζημιώσεις απόλυσης έως 60.000 ευρώ.
 16. efsyn.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here