Βάσεις 2019: Το «γκρέμισμα» των βάσεων φέρνει στον αφρό την επαναφορά της βάσης του 10

0

Σημαντική πτώση σημειώθηκε στις βάσεις 2019 με μόλις 35 σχολές σε όλη την επικράτεια να σημειώνουν άνοδο. Παρατηρήθηκαν παραδείγματα υποψήφιοι να εισέρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με λιγότερα από 5.000 μόρια, ενώ το δεδομένο αυτό αναγκάζει την κυβέρνηση να ξαναφέρνει στο τραπέζι την βάση του 10.

Βάσεις 2019: Τον έντονο προβληματισμό της για την πτώση των βάσεων και την είσοδο σε πανεπιστημιακά τμήματα με βαθμούς κάτω από τη βάση εξέφρασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία έχει προαναγγείλει την επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Σχολιάζοντας τις χαμηλές βαθμολογίες, με τις οποίες εισήχθησαν μαθητές σε σχολές ΑΕΙ, τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 ότι η κυβέρνηση «έχει από καιρό πει ότι πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα ορίζεται από την Πολιτεία και από εκεί και πέρα να μπορεί κάθε Πανεπιστήμιο να ορίζει, εάν θέλει, ακόμη υψηλότερη βάση».

«Τα σημερινά αποτελέσματα πρέπει να μας προβληματίσουν, όπως έκανα εγώ όταν είδα σήμερα ότι μπαίνει στο Πανεπιστήμιο ένας μαθητής με βαθμολογία 0,8», είπε η Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη για αλλαγή, η οποία όμως, όπως τόνισε, θα γίνει μετά από ευρύ κοινωνικό διάλογο.

Επίσης, το «σχέδιο Γαβρόγλου» για τα νέα τμήματα και την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ, δεν φαίνεται να απέδωσε καρπούς, καθώς τμήματα που είναι Πανεπιστήμια, όπως το τμήμα Δασολογίας και Επιστημών Ξύλου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει βάση λίγο παραπάνω από τα 6.600 μόρια, ενώ και οι σχολές του Διεθνούς Πανεπιστημίου καταποντίστηκαν.

Επίσης, οι λεγόμενες «καθηγητικές σχολές» «γκρεμίστηκαν», με τις Φιλοσοφικές σχολές να δέχονται υποψηφίους με βαθμούς κοντά στη βάση.

Οι στρατιωτικές σχολές «κράτησαν» τις βάσεις τους, καθώς οδηγούν σε μια σίγουρη θέση στην αγορά εργασίας, που αποδεικνύεται οτι είναι και το ζητούμενο της πλειονότητας των υποψηφίων, καθώς τα Οικονομικά και η Πληροφορική έχουν άνοδο των βάσεων.

https://www.dikaiologitika.gr/e

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here