ΓΑΛΑΤΣΙΑ (ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ)

0

Γράφει ο Στ. Γρ. Παπαντώνης

Έτος 1949. Δύο νέοι άνθρωποι, με όρεξη για δουλειά, ανοίγουν στο Άστρος το πρώτο ζαχαροπλαστείο.

Το ανδρόγυνο Αλέξανδρος (Αλέκος) Παπαγιαννόπουλος (1919-1980), από την Τρίπολη, με καταγωγή από του Μάναρη και η Ευαγγελία (Βαγγελιώ) Αθανασοπούλου (1923-2013) από τη Μαγούλα-Τεγέας, εργάστηκε σκληρά και δημιούργησε ωραία επιχείρηση και πιο ωραία οικογένεια! Ανάθρεψε πέντε παιδιά, τρεις γιατρούς και δύο καθηγήτριες! Πλήρης δικαίωση των ονείρων τους!

Το κατάστημά τους λειτουργούσε, από το 1949 έως το 1954 κατά τη χειμερινή περίοδο και από το 1954 έως το 1977 ολοχρονίς, στο ισόγειο της οικοδομής Δημ. Ρεβεζίκα, στην οδό Β’ Εθνοσυνέλευσης.

Κοντά στους σπουδαίους γλυκομάστορες μαθήτευσε ο Ιωάννης Γ. Τσιώρος, που αποδείχτηκε αντάξιος μαθητής τους.

Το 1977 ο Γιάννης με τ’ αδέλφια του ανέλαβαν τη συνέχιση της επιχείρησης μεταφέροντας το κατάστημα στην κεντρική πλατεία του Άστρους, όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Εργάζονται τώρα και τα παιδιά των αδελφών Γ.Τσιώρου και μας…γλυκαίνουν.

– Και πού βρέθηκε το όνομα Γαλάτσια; ρωτάμε το Δημήτρη, γιο του Κ.Γ.Τσιώρου, καθώς μας σερβίρει.

– Χμ! Η αστεία ιστορία, αποκρίνεται γελώντας εκείνος, όπως την άκουσα από τους δικούς μου, οφείλεται σε  λ ά θ ο ς  βαρήκοου μάστορα και έχει ως εξής: Ο μακαρίτης ο μπαρμπα-Αλέκος, σαν έστρωσε η δουλειά, πήγε μια μέρα στην Τρίπολη, με το γαϊδουράκι του (!), βρήκε ένα εργαστήρι, που έφτιαχνε ταμπέλες και παρήγγειλε μία με το όνομα                        Γ Α Λ Α Ξ Ι Α Σ.

Πέρασαν μήνες για να ξαναπάει ο άνθρωπος στην πρωτεύουσα του Νομού, πάλι ασφαλώς με το βασταγό του. Στο εργαστήρι του έφεραν μια καλογραμμένη ταμπέλα, που όμως έγραφε «Ζαχαροπλαστείο Γαλάτσια».

– Γαλαξίας είπαμε! δήλωσε πειραγμένος, και με το δίκιο του, ο πελάτης, για να λάβει την απάντηση του μάστορα:

– Εγώ αγαπητέ μου, Γαλάτσια άκουσα. Ή πάρτην ή άστην. Όπως θέλεις.

Ο  μπαρμπα-Αλέκος λογάριασε πως θα αργούσε να ξαναβρεθεί στην Τρίπολη, πλήρωσε και έφερε την, εκ λάθους, ταμπέλα στο Άστρος.

Ο Γιάννης, από σεβασμό στους δασκάλους του, διατήρησε τον τίτλο ΓΑΛΑΤΣΙΑ.

– Σ’ ευχαριστούμε, Δημήτρη, και ευχόμαστε καλή συνέχεια στα Γαλάτσια.

Άστρος 7-11-2020

Στ. Γρ. Παπαντώνης

Υ.Γ. Προφανώς ο επιγραφοποιός άκουγε σαν εμένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here