Γιώργος Η. Παπαηλιού :Να ιδρυθεί δομή ΕΜΑΚ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

0

 «Το δάσος είναι το σπίτι» των εποχικών πυροσβεστών.

Γι΄ αυτό  πρέπει να παραταθεί η θητεία τους και να γίνει δωδεκάμηνη

Περαιτέρω επιβάλλεται οι εποχικοί να εξασφαλισθούν από πλευράς απασχόλησης     

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού

κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής  Περιφερειών της Βουλής για το σχέδιο πολιτικής προστασίας (7.6.2018), μεταξύ των άλλων, είπε τα εξής :

  1. Στην Τρίπολη, το πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που εδρεύει στον Άγιο Βασίλειο σε ακίνητο του Δήμου, στελεχώνεται από περίπου 70 άτομα, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών, πλημμυρών κλπ, και λειτουργεί την αντιπυρική περίοδο.

Από τα 70 άτομα, τα 30 περίπου μονιμοποιήθηκαν τελευταία. Έχουν μακροχρόνια εμπειρία στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών, πλημμυρών κλπ και πολλά από αυτά έχουν εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων.

Το πεζοπόρο τμήμα των 70 ατόμων μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα της ΕΜΑΚ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία, μέχρι στιγμής, είναι μία από τις λίγες Περιφέρειες της χώρας που δεν διαθέτει δομή ΕΜΑΚ. Και αυτό, παρά το γεγονός, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει υψηλό δείκτη κινδύνου και είναι από τις πλέον ευεπίφορες στην πρόκληση πυρκαγιών αλλά και άλλων φυσικών καταστροφών. Η δε έδρα του πεζοπόρου στον Άγιο Βασίλειο είναι δίπλα στη ΒΙΠΕ Τρίπολης.

  1. Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος εξακολουθεί να είναι τριών ταχυτήτων.

Αποτελείται από:

  • τους μόνιμους (πρόσφατα μονιμοποιήθηκαν 2.186 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης),
  • τους πενταετούς υποχρέωσης που θα παραμείνουν στο Πυροσβεστικό Σώμα για άλλη μία πενταετία (χωρίς πλήρη καθήκοντα, αργίες, νυχτερινά κλπ) και για τους οποίους σχεδιάζεται τρόπος περαιτέρω εξασφάλισής τους
  • και τους εποχικούς οι οποίοι, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, θα παραμείνουν στο Πυροσβεστικό Σώμα άλλα δύο εξάμηνα, τα έτη 2018 και 2019 (από πέντε μήνες ανά έτος που ίσχυε μέχρι το 2017). Γι΄ αυτούς, πρέπει να παραταθεί η θητεία και να γίνει δωδεκάμηνη, αφού, πέραν της τεράστιας και πολυχρονης εμπειρίας που διαθέτουν, «το δάσος είναι το σπίτι τους», μπορούν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα, ιδίως στον τομέα της πρόληψης, της επιτήρησης, της έγκαιρης ειδοποίησης, με τον καθαρισμό-αποψίλωση των δασών, διάνοιξη και συντήρηση δασικών δρόμων κλπ.  Εξάλλου επιβάλλεται οι εποχικοί να εξασφαλισθούν από πλευράς απασχόλησης και περαιτέρω, δεδομένου ότι εργάζονται επί πολλά χρόνια και η ζωή τους έχει δομηθεί γύρω από την πυρόσβεση.
  1. Όσον αφορά τους δασικούς δρόμους, είναι προφανές, ότι έχουν διατεθεί πόροι από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια, στην οποία ανήκει και η ευθύνη να προγραμματίσει σχετικά έργα, ώστε τα χρήματα «να πιάσουν τόπο».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here