Γιώργος Παπαηλιού :Οι ρυθμίσεις για την αποκατάσταση της λεγόμενης κυβερνησιμότητας των περιφερειών και των δήμων αμφισβητείται συνταγματικά και πολιτικά.

0

Γιώργος Παπαηλιού : Η αφαίρεση της μόνης αποφασιστικής αρμοδιότητας από τις τοπικές κοινότητες να αποφασίζει και να διαχειρίζεται πόρους που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, αποδεικνύει άγνοια για  το τι συμβαίνει στην ελληνική ύπαιθρο, για τα προβλήματα και τις ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις «ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών …» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής,  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας  Γιώργος Παπαηλιού είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :

Οι ρυθμίσεις για την αποκατάσταση της λεγόμενης κυβερνησιμότητας των περιφερειών και των δήμων αμφισβητείται συνταγματικά και πολιτικά.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση μετά τη διενέργεια των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και πριν την ανάληψη των καθηκόντων από τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα να αποδειχθεί η μη  κυβερνησιμότητα των περιφερειών και των δήμων.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έγιναν βάσει ενός συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος, της απλής αναλογικής.

Το εκλογικό σύστημα διαμορφώνει συγκεκριμένους συσχετισμούς, οι οποίοι δεν μπορούν να αλλάξουν «βίαια» εκ των υστέρων, δηλαδή μετά τις εκλογές. Πρόκειται για παρέμβαση που, καταργουμένου του εκλογικού αποτελέσματος, αλλάζει-καταργεί  τη λαϊκή βούληση, πολύ περισσότερο  μάλιστα όταν ειναι γνωστοί οι συσχετισμοί και τα πρόσωπα που εξελέγησαν.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Καταστρατηγείται  η αρχή της ισότητας της ψήφου, δεν γίνεται σεβαστή και ακυρώνεται η λαϊκή βούληση,έτσι όπως εκφράστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες δεν αναμετρήθηκαν πρόσωπα αλλά παρατάξεις με συγκεκριμένα προγράμματα.

Χορηγείται, με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις, στον πλειοψηφίσαντα στο β΄ γύρο υποψήφιο δήμαρχο και εκλεγέντα δήμαρχο πλειοψηφία που δεν του ανήκει.

Όσον αφορά τα τοπικά συμβούλια :

Επιβάλλεται ουσιαστικά η τοποθέτηση συγκεκριμένου υποψηφίου στη θέση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου, περιφρονώντας τη (νωπή) εντολή του εκλογικού σώματος

Καταργείται κάθε αποφασιστική αρμοδιότητα των τοπικών συμβουλίων, υποβιβάζοντάς τα σε διακοσμητικά όργανα, δέσμια των αποφάσεων του δημάρχου, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα συμβούλια αναδείχθηκαν με ξεχωριστή κάλπη, δηλαδή παρότι έχουν άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση

Αφαιρείται από το τοπικό συμβούλιο   η μόνη αποφασιστική αρμοδιότητα που έχει, να αποφασίζει και να διαχειρίζεται πόρους, οι οποίοι αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινότητες να στερούνται αυτής της δυνατότητας  και να εξαρτώνται από αποφάσεις της δημοτικής αρχής.

Αυτή η αφαίρεση της μόνης αποφασιστικής αρμοδιότητας από τις τοπικές κοινότητες  αποδεικνύει άγνοια για  το τι συμβαίνει στην ελληνική ύπαιθρο, για τα προβλήματα και τις ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας.

Γ. Παπαηλιού στην Ολομέλεια της Βουλής για τα ψευτοδιλήμματα της κυβέρνησης της ΝΔ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού για τα ψευτοδιλήμματα της κυβέρνησης της ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής (7.8.2019)

«Προκειμένου να δικαιολογήσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη 1» η ΝΔ έθεσε το ψευτοδίλημμα «κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία».

Σήμερα, μέσω του Υπουργού Εσωτερικών, το συγκεκριμένο ψευτοδίλημμα έγινε-μετασχηματίστηκε σε άλλο ψευτοδίλημμα «κυβερνησιμότητα ή διάλυση των ΟΤΑ». Λάθος και το πρώτο και το δεύτερο ψευτοδίλημμα.

Από την κυβερνητική απάντηση που δίδεται και στη νέα εκδοχή του ψευτοδιλήμματος,  απουσιάζει η δημοκρατία, αφού, βάσει των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, ακυρώνεται το αποτέλεσμα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών».

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here