Γνωρίζει η Κυβέρνηση τη φημολογούμενη πιθανότητα απόρριψης των επικίνδυνων αποβλήτων της «Αμιαντίτ» στην Μεγαλόπολη; Ποιος είναι ο πραγματικός κυβερνητικός σχεδιασμός;

0

Την έντονη ανησυχία του για τις φήμες των τελευταίων ημερών, σχετικά με την πιθανότητα μεταφοράς και απόρριψης στη Μεγαλόπολη επικίνδυνων αποβλήτων της πρώην βιομηχανίας «Αμιαντίτ» της Αχαΐας εκφράζει με ερώτησή του στη Βουλή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Στην ερώτηση που απευθύνει στους Υπουργούς Περιβάλλοντος κ.Γ.Σταθάκη και Εσωτερικών, κ.Π.Σκουρλέτη, ο Βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισημαίνει πως δεν υπάρχει στη Μεγαλόπολη, αλλά ούτε και πουθενά στην Ελλάδα, οργανωμένος χώρος υγιεινής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων και ζητά να ενημερωθεί για τον πραγματικό κυβερνητικό σχεδιασμό και το σχετικό χρονοδιάγραμμα.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Κύριοι Υπουργοί,
Τις τελευταίες ημέρες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας έντονες φήμες για την πιθανότητα μεταφοράς και ενταφιασμού στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας των 90.000 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων αμιάντου της πρώην βιομηχανίας «Αμιαντίτ» στο Δρέπανο Αχαΐας. Η φημολογία αυτή, έχει εύλογα δημιουργήσει πολύ μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους και στους φορείς της περιοχής, που εκφράζουν την αντίθεσή τους με κάθε δυνατό τρόπο.
Η πρώην βιομηχανία “Αμιαντίτ”, κλειστή από το 2006, ιδιοκτησία σήμερα της Εθνικής Τράπεζας και της Κτηματικής Α.Ε., παραμένει μία ανοικτή πληγή ρύπανσης για ολόκληρη την περιοχή, λόγω της μη διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το 2011, με απόφαση του τότε Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Τ.Αποστολόπουλου, είχε ορισθεί ως ενδεδειγμένος τρόπος διαχείρισης των επικίνδυνων αυτών αποβλήτων (υλικά και θραύσματα αμιαντοτσιμέντου, χημικά αντιδραστήρια, έδαφος ρυπασμένο από πετρελαιοειδή και άλλα χημικά, καθώς και εύθρυπτα υλικά αμιάντου), η συλλογή και διασυνοριακή μεταφορά τους σε κατάλληλα αδειοδοτημένους χώρους του εξωτερικού. Η Εθνική Τράπεζα προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης αυτής, για λόγους οικονομικού κόστους. Τον περασμένο Νοέμβριο, η προσφυγή της Εθνικής Τράπεζας απορρίφθηκε από το ΣτΕ με την υπ’αρ.1985/2017 απόφαση.
Σε όλο αυτό το διάστημα, δεν έχει γίνει γνωστός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ένας σαφής σχεδιασμός με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την διαχείριση των αποβλήτων και την αποκατάσταση του χώρου. Τουναντίον, μετά από την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ, ανακινούνται φήμες για τη μεταφορά των επικίνδυνων αποβλήτων στη Μεγαλόπολη – δημοσιεύματα μάλιστα αναφέρονται και σε σχετική επιστολή της Εθνικής Τράπεζας προς τη ΔΕΗ. Υπενθυμίζουμε βέβαια, αφενός μεν τις μεγάλες αντιδράσεις των κατοίκων της – ήδη αφόρητα επιβαρυμένης περιβαλλοντικά – Μεγαλόπολης και της Αρκαδίας συνολικά, καθώς και των όμορων Π.Ε., και αφετέρου το γεγονός ότι δεν υπάρχει χωροθέτηση ούτε και ολοκληρωμένες μελέτες για τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ στα παλιά ορυχεία Μεγαλόπολης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.Υπουργοί:
Τελούν εις γνώσιν της Κυβέρνησης οι φήμες για την πιθανότητα απόρριψης και ταφής των επικίνδυνων αποβλήτων της πρώην βιομηχανίας «Αμιαντίτ» στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης της ΔΕΗ; Υπάρχει όντως σχετική αλληλογραφία μεταξύ των ιδιοκτητών και της ΔΕΗ; Ποιος είναι ο πραγματικός κυβερνητικός σχεδιασμός για την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων της «Αμιαντίτ» και με ποιο χρονοδιάγραμμα;


Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Ιατρός Ακτινολόγος
Βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here