Γ.Παπαηλιου: Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς συμβολίζει τους αγώνες του εργατικού κινήματος. 

0

     Δ ή λ ω σ η

 Γιώργου  Παπαηλιού  Βουλευτή Αρκαδίας-ΣΥΡΙΖΑ

Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς συμβολίζει τους αγώνες του εργατικού κινήματος.

Μέσω του εορτασμού, προβάλλεται το γεγονός, ότι, χάρη στους εργατικούς αγώνες, έχουν διασφαλιστεί σημαντικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, εκτός από τις επιτυχίες, αναδεικνύονται και οι αποτυχίες και οι αστοχίες του εργατικού κινήματος.

Στη χώρα μας, η «μνημονιακή» λαίλαπα κατεδάφισε δικαιώματα κα κατακτήσεις χρόνων.

Η απεμπλοκή από τις «μνημονιακές» πολιτικές αλλάζει σταδιακά το τοπίο. Οι  αγώνες των εργαζομένων εισέρχονται σε νέα φάση, με την επαναφορά της συλλογικής αυτονομίας (των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας), την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου (για τους νέους) και άλλες ρυθμίσεις.

Όμως οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς καραδοκούν, εκμεταλλευόμενες την εξουθένωση της κοινωνίας. Συνεργάζονται και επιδιώκουν την «παλινόρθωση» της απόλυτης κυριαρχίας της αγοράς, της λιτότητας, του αυταρχισμού, του οικονομικού και κοινωνικού μεσαίωνα.

Οι δυνάμεις της εργασίας και οι πολιτικοί εκπρόσωποί της οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να αγωνιστούν για την υπέρβαση του υπάρχοντος συσχετισμού δυνάμεων και του συστήματος που αναπαράγει κρίσεις και αποδομεί κοινωνικές κατακτήσεις.

Η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ