Γ.Παπαηλιού: Συνάντηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Παλαιστίνη… 

0

Τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργου Η. Παπαηλιού κατά τη συνάντηση  Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Παλαιστίνη  με  Αντιπροσωπεία του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου (8.11.2018)

Και τα τελευταία γεγονότα στην Παλαιστίνη αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι το παλαιστινιακό πρόβλημα έχει δύο διαστάσεις, την ανθρώπινη-ανθρωπιστική και την αμιγώς πολιτική.

Η ανθρώπινη-ανθρωπιστική διάσταση είναι αυταπόδεικτη. Στη μεγαλύτερη «υπαίθρια φυλακή» του κόσμου, στην ίδια τη γη του, όπου εδώ και χρόνια κατοικεί ο παλαιστινιακός λαός, διαπράττονται εγκλήματα και παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα από το κράτος του Ισραήλ.

Η πολιτική διάσταση συνδέεται με την επί χρόνια μη εφαρμογή των ψηφισμάτων και των αποφάσεων διεθνών οργανισμών και του ΟΗΕ. Και σ΄ αυτή τη φάση,  με την υπονόμευση της προσπάθειας ειρηνικής επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος, βεβαίως από το ίδιο το Ισραήλ, αλλά και τις ΗΠΑ, με τις κινήσεις τους να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, να διακόψουν το πρόγραμμα βοήθειας προς τους Παλαιστινίους κλπ.

Εκτός από την αλληλεγγύη που η διεθνής κοινότητα οφείλει να επιδείξει προς τους Παλαιστίνιους, αυτή καλείται να λάβει και συγκεκριμένα μέρα για τη διακοπή της βαρβαρότητας που συντελείται και την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας.

Ειδικότερα η Ελλάδα, μετά τη σχετική ομόφωνη απόφαση της Βουλής, πρέπει να προωθήσει την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Οι δεσμοί Ελλάδας-Παλαιστίνης είναι μακροχρόνιοι και στενοί. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν συμβάλει η παρουσία και η δράση των ιστορικών ηγετών Ανδρέα Παπανδρέου και Γιασέρ Αραφάτ.

Υπάρχουν κοινά σημεία που συνδέουν τους δύο λαούς. Αυτά, εκτός της ιστορίας, στηρίζονται (και) στη σημερινή πραγματικότητα. Η κατοχή της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ και η κατοχή του 40 % της Κύπρου από την Τουρκία, όπως επίσης και ο εποικισμός που συντελείται από τους αντίστοιχους εισβολείς, θέτουν Παλαιστίνη και Ελλάδα-Κύπρο σε κοινή θέση. Προασπίζονται την ίδια τους την υπόσταση αλλά και τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δικαιο και τις διεθνείς συνθήκες, που παραβιάζονται.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντική η αναφορά του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Φατάχ, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή στηρίζει το ενιαίο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία η Τουρκία έχει εισβάλει και κατέχει σχεδόν το ήμισυ του εδάφους της, έχοντάς την διχοτομήσει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here