Γ.Παπαηλιού: Για την «Μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε Ο.Π.Ε.Κ.Α. …» & Για την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

0

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής (15.2.2018) για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας «Μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε Ο.Π.Ε.Κ.Α. …», είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :

Η οικονομική κρίση και βέβαια οι «μνημονιακές» πολιτικές οδήγησαν την ελληνική κοινωνία  σε βίαιο μετασχηματισμό, με τη φτωχοποίηση ευρύτατων στρωμάτων του πληθυσμού. Οι κοινωνικές ανισότητες εντάθηκαν, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός ήταν και εξακολουθούν να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση της αριστεράς που έχει έντονη κοινωνική χροιά, ανέλαβε πρωτοβουλίες και προώθησε παρεμβάσεις στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης.

Ταυτόχρονα, η οικονομική κρίση αποκάλυψε το σαθρό, αποσπασματικό,ανεπαρκές, άδικο, μη λειτουργικό  και αναποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Σε  αυτό το πλαίσιο, αρχικά, ήταν αναγκαία η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας για τα πλέον ευπαθή και ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού  και,στη συνέχεια,  η δημιουργία ενός συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, που αποτελεί πυλώνα του κοινωνικού κράτους, με τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της διαφάνειας, την καταπολέμηση των πελατειακών σχέσεων.

Ο ΟΓΑ, ο εμβληματικός οργανισμός για τους αγρότες και την ελληνική επαρχία, μετά την ενσωμάτωση των ασφαλιστικών αρμοδιοτήτων του στον ΕΦΚΑ μετασχηματίζεται σε αποκλειστικά προνοιακό οργανισμό και μετονομάζεται σε ΟΠΕΚΑ (Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Αλληλεγγύης).

Ο ΟΠΕΚΑ συνίσταται και θα λειτουργήσει ως ένα συνεκτικό οργανωτικό σχήμα που θα αναζητά τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων  στους οποίους αφορά, θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας στο πλαίσιο  του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους πόρους που διατίθενται για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο νέος Οργανισμός είναι μια ενιαία αρχή και αναλαμβάνει δέσμη παροχών, όπως  το επίδομα παιδιού, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και παροχές σε ανασφάλιστους υπερήλικες, τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (κοινωνικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού χαρακτήρα), επιδόματα σε άτομα με αναπηρία, προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων.

Επιπλέον ο ΟΠΕΚΑ διασυνδέεται λειτουργικά με τα Κέντρα Κοινότητας των δήμων, στα οποία παρέχει επικαιροποιημένο πληροφοριακό-ενημερωτικό υλικό για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ένταξης στα προνοιακά προγράμματα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων και των δικαιούχων και τις σχετικές διαδικασίες υπαγωγής σ΄ αυτά.

Ανάπτυξη, χωρίς αλληλεγγύη και προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη και επομένως δεν μπορεί να γίνει κοινωνικά αποδεκτή.

Ο ΟΠΕΚΑ εκφράζει την πρόθεση και την προοπτική για ένα κράτος κοινωνικής φροντίδας και ουσιαστικής αλληλεγγύης. Αποτελεί ένα από τα στοιχεία της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης που προωθείται.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε χωριά της Αρκαδίας  Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού:

  1. Η περίοδος της παγκοσμιοποίησης που διανύει η ανθρωπότητα, έχει οδηγήσει εκτός των άλλων, στο άνοιγμα των συνόρων, όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων. Η χώρα μας είναι μέλος της Ε.Ε και συνεπώς υπόκειται σε πολιτικές που έχουν συνδιαμορφωθεί και από την ίδια. Δυστυχώς επί πολλά χρόνια η Ελλάδα ήταν τύποις παρούσα αλλά ουσία απούσα από τις ευρωπαϊκές διεργασίες , με αποτέλεσμα πολλοί κανόνες να μην ευνοούν τον αγροτικό τομέα.
  2. Επιπλέον η χώρα μας από το 2010 τελεί υπό καθεστώς μνημονίων που έχει επιφέρει πλήγματα στην αγροτική οικονομία. Τα τελευταία 2 ½ χρόνια, καταβάλλεται προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της η χώρα και ο αγροτικός τομέας και να του δοθεί προοπτική ανάταξης.

Η προσδοκώμενη έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, θα επιτρέψει τη χώρα μας να άρει αδικίες, να παρέμβει κυριαρχικά σε ζέοντα ζητήματα που μέχρι τώρα αποτελούσαν απαγορευμένους χώρους. Ταυτόχρονα, στηριγμένη στις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, θα της επιτραπεί να αναταχθεί.

  1. Στον αγροτικό χώρο απαιτείται συλλογική δράση και λειτουργία, διότι ο αγρότης μόνος απέναντι στο έμπορο και μεσάζοντα, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Επομένως οι συνεταιρισμοί, οι ομάδες παραγωγών και άλλες συλλογικότητες, αποτελούν τη βάση για πρόοδο στον αγροτικό τομέα.
  2. Η παρουσία κυβερνητικών στελεχών στην ύπαιθρο και ο ανοιχτός διάλογος που γίνεται με τους πολίτες, αποδεικνύει ότι η παρούσα κυβέρνηση επιζητεί τη συμμετοχή …….παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Κάποιος παλαιός πολιτικός είχε πει κάποτε ότι οι πόρτες των υπουργείων ανοίγουν όχι με το χτύπημα τους αλλά με κλωτσιές. Οι πόρτες αυτής της κυβέρνησης είναι ανοικτές και τα μέλη της επικοινωνούν με τον κόσμο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                              

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here