Γ. Παπαηλιού: Για το πολυνομοσχέδιο & Απάντηση στον Ο.Κωνσταντινόπουλο, για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ Μεγαλόπολης

0

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, μιλώντας στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, στις 11.1.2017,  για το πολυνομοσχέδιο  «ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής …», είπε, μεταξύ των άλλων :

1) Η διαδικασία μετάβασης της χώρας προς την (τυπική) έξοδο από τα «μνημόνια» και την αυστηρή επιτροπεία, που ολοκληρώνεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Αύγουστο 2018, απαιτεί την ψήφιση σειράς προαπαιτουμένων.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η ψήφιση του παρόντος πολυνομοσχεδίου. Περιέχει κεφάλαια και άρθρα, διατάξεις και ρυθμίσεις που άλλες έχουν επιβληθεί από τους ξένους δανειστές και άλλες αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό της χώρας, την προσαρμογή της στη σημερινή πολυσύνθετη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Επομένως, δεν χρειάζονται, ούτε ωραιοποίηση των πραγμάτων που δεν γίνεται από την κυβερνητική πλειοψηφία, ούτε οι υπερβολές, στρεβλώσεις και καταστροφολογία στις οποίες επιδίδεται η αντιπολίτευση.

2) Σχετικά με τη ρύθμιση του άρθρου 211 του πολυνομοσχεδίου για το «ποσοστό απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας» («Ειδικά για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1 / 2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών») προτείνεται η κατάθεση νομοτεχνικής βελτίωσης, με την οποία να γίνεται σαφές και χωρίς να δίδεται λαβή για παρερμηνείες, ότι το 1 / 2  των «οικονομικά τακτοποιημένων μελών» αφορά την απαρτία και όχι τη λήψη απόφασης για κήρυξη απεργίας. Συγκεκριμένα ως εξής : «Ειδικά για τη συζήτηση σχετικά με τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1 / 2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών»

&

Απάντηση στον Ο.Κωνσταντινόπουλο, για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, ενώπιον των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής (κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου «ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής …»), για την αναφορά του ειδικού αγορητή  του ΠΑΣΟΚ ή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή …  στη θέση του για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, είπε, μεταξύ των άλλων :

Το κοινοβούλιο διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες και ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται.

Τα νομοσχέδια, όπως και το υπό κρίση, έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο.  Το να τίθενται και άλλα, άσχετα ζητήματα, και μάλιστα από εισηγητές-ειδικούς αγορητές κομμάτων, δείχνει είτε άγνοια του περιεχομένου τους, είτε προσπάθεια αποπροσανατολισμού («πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα»), είτε επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων (ιδίως όταν γίνεται αναφορά σε θέμα της εκλογικής περιφέρειας του εισηγητή-ειδικού αγορητή) ή και τα τρία μαζί.

Αυτό συνέβη με όσα είπε χθες στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή όπως αλλιώς λέγεται σήμερα (με το ίδιο ή διαφορετικό ΑΦΜ ; διότι η οφειλή των 200 εκ. και … από την αλόγιστη τραπεζική δανειοδότηση υφίσταται). Αναφέρθηκε  στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ  Μεγαλόπολης και στην προοπτική διάθεσής τους, θέμα το οποίο δ ε ν αποτελεί αντικείμενο του υπό κρίση νομοσχεδίου,  κάνοντας αναφορά στη θέση μου, με τρόπο ασυνάρτητο, αντιφατικό, στρεβλωτικό και ψευδή.

Έχω δημόσια επανειλημμένα υποστηρίξει και ενώπιον των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων και σε ανοιχτή σύσκεψη-συγκέντρωση με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους τοπικούς φορείς της Μεγαλόπολης  και τους συνδικαλιστικούς φορείς, ότι η αναγκαστική για την κυβέρνηση (λόγω απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν έπρεπε και δεν πρέπει να περιλάβει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, διότι αυτές (οι μοναδικές στη νότια Ελλάδα)  βρίσκονται σε μία περιοχή μειονεκτική που επί χρόνια, ως οικονομία και κοινωνία, έχει δομηθεί γύρω από τη ΔΕΗ. Επομένως, πριν φθάσουμε στη λεγόμενη μεταλιγνιτική εποχή, την οποία  πρέπει να προετοιμάσουμε, οι λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη πρέπει να παραμείνουν στη ΔΕΗ.

Αυτή είναι η δική μου θέση, ανοιχτά, καθαρά και δημόσια. Όμως δεν γνωρίζουμε τη θέση του απόντος από τις διαδικασίες των τοπικών φορέων και των εργαζομένων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ αλλά και του κόμματός του συνολικά. Και ας μη λησμονούμε το σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, της οποίας μέλος ήταν ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, που αποσύρθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here