Γ.Παπαηλιού: Στη «γιορτή του τρύγου»…

0

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, κατά τη «γιορτή του τρύγου», που πραγματοποιήθηκε στον Παλαιόπυργο (Ποντιά)  (13.10.2018), μεταξύ των άλλων, είπε :

1) Η «γιορτή του τρύγου» στην Ποντιά συνδέεται με την παραγωγή και την προώθηση της διάθεσης ενός σημαντικού προϊόντος, πλουτοπαραγωγικής πηγής της μαντινειακής γης, του κρασιού που προέρχεται από την ποικιλία  σταφυλιών «μοσχοφίλερο» των μαντινειακών αμπελώνων.

2) Η φετεινή «γιορτή του τρύγου» πραγματοποιείται μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημίες στην τοπική παραγωγή. Είναι αυτονόητο, ότι, σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, η ταχεία αποκατάσταση των ζημιών και η καταβολή αποζημιώσεων είναι απαραίτητος όρος, ώστε ο παραγωγός-αγρότης «να πάρει ανάσα» και στη συνέχεια να παράγει και πάλι.

3) Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί είναι ένας άδικος φόρος που επεβλήθη από τους δανειστές για λόγους δημοσιονομικούς. Πλήττει τον κλάδο και πάντως στην πράξη δεν αποδίδει. Δυστυχώς η κατάργησή του δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατή. Είναι καιρός η σχετική εξαγγελία-δέσμευση για κατάργησή του να γίνει πράξη.

4) Η φετεινή «γιορτή του τρύγου» συμπίπτει με την έξοδο της χώρας από τις «μνημονιακές» πολιτικές, των οποίων τις συνέπειες βίωσε ο ελληνικος λαός με τρόπο άδικο και επώδυνο. Μετά από πολλά χρόνια  η χώρα επανέρχεται στην κανονικότητα. Αυτό δεν πρέπει να σημάνει επαναφορά του παρωχημένου υποδείγματος μεγέθυνσης της οικονομίας του παρελθόντος, αλλά προώθηση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος, στο πλαίσιο του οποίου η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία συνδυαστικά με τη μεταποίηση των προϊόντων που προέρχονται από αυτές  θα αποτελέσουν τη βάση της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης της Μαντινείας, της Αρκαδίας και της χώρας.

Όλοι μαζί, με συνεργασία και συντονισμό ενεργειών, μπορούμε να μετασχηματίσουμε τα  νέα δεδομένα  σε ζώσα πραγματικότητα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here