Δήλωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου για το λογότυπο του τουρισμού & Άλλα νέα της Περιφέρειας

0
Προκηρύχθηκαν τα δυο πρώτα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου για την απολιγνιτοποίηση

Posted: 09 Jul 2020 11:16 AM PDT

Τις δυο πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τη χρηματοδότηση «πράσινων» δράσεων, με δικαιούχους τους λιγνιτικούς δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Εορδαίας,Κοζάνης και Μεγαλόπολης ενέκρινε το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου.

Η πρώτη πρόσκληση αφορά την υποβολή Σχεδίων Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα και η δεύτερη την χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, με θετικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Οι λεπτομέρειες των προσκλήσεων καθώς και  οι τεχνικοί οδηγοί υποβολής των προτάσεων βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου www.prasinotameio.gr

Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Συντονιστική Επιτροπή ΣΔΑΜ υπό τον Κωστή Μουσουρούλη απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς φορείς του ιδιωτικού τομέα για την υποβολή μη δεσμευτικών επενδυτικών προτάσεων και αναπτυξιακών σχεδίων που μπορεί να αξιοποιηθούν για την κατάρτιση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Η Συντονιστική Επιτροπή θα θέτει τις προτάσεις και τα σχέδια υπόψη της Τεχνικής Επιτροπής (ΤΕΣΔΑΜ) που θα προχωρά σε προκαταρκτική αξιολόγησή τους στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων (ωριμότητα έργου, αξιοπιστία του φορέα της επενδυτικής πρότασης, οικονομική βιωσιμότητα επένδυσης, συμβατότητα με το masterplan της Δίκαιης Μετάβασης, αναπτυξιακά οφέλη για την εκάστοτε περιοχή κλπ.). Τα αποτελέσματα θα ληφθούν υπόψη για την κατάρτιση του ΣΔΑΜ και του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021 – 2027.

Η Τεχνική Επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης, συμβουλεύει και υποστηρίζει την Συντονιστική Επιτροπή ΣΔΑΜ σε σχέση με τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται στην τελευταία. Συνεργάζεται δε κατά περίπτωση με άλλους κρατικούς φορείς καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι προτάσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση te@sdam.gr, με την συμπλήρωση τυποποιημένου Τεχνικού Δελτίου Πρόταση το οποίο έχει αναρτηθεί μαζί με τη σχετική Πρόσκληση στην ιστοσελίδα ΣΔΑΜ (www.sdam.gr). Τα αποτελέσματα της διαδικασίας προ-αξιολόγησης θα ανακοινώνονται εμπιστευτικά στους οικονομικούς ή/και επενδυτικούς φορείς.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ κ. Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε από την πλευρά του:

“Ο μηχανισμός Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης ενεργοποιείται. Κι αυτό γίνεται στοχοθετημένα, συντεταγμένα και πάνω από όλα υπεύθυνα, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο, τρόπο και πόρο.

Το πραγματοποιούμε με την προκήρυξη των δύο πρώτων Προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου, τα οποία εστιάζουν ειδικά στους λιγνιτικούς Δήμους της χώρας, στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος 2020-2023.

Το πραγματοποιούμε επίσης με την ανοιχτή πρόσκληση υποβολής μη δεσμευτικών επενδυτικών προτάσεων και αναπτυξιακών σχεδίων, προκειμένου να αξιοποιηθούν τόσο για την κατάρτιση του Master Plan, όσο και για την έγκαιρη υλοποίηση του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που αναμένεται να εγκριθεί στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. Σε λίγες ημέρες θα ακολουθήσει και νέα πρόσκληση προς τους Φορείς του Δημόσιου Τομέα, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Ο στόχος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης είναι στόχος όλων μας ανεξαιρέτως. Με βάση αυτόν λοιπόν θα πρέπει συμβάλλοντες και συμβαλλόμενοι να υπερβούμε κάθε φόβο, καχυποψία, ανασφάλεια και προκατάληψη και να εξασφαλίσουμε με ενότητα και αλληλεγγύη ια καλύτερη ζωή για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, όπως το επιτάσσει η νέα εποχή”.

Εδώ μπορείτε να δείτε:

α) την πρόταση του Πράσινου Ταμείου

Ανοικτή Πρόσκληση (EL) 9.7.2020

β) το τεχνικό δελτίο πρότασης

Τεχνικό Δελτίο Πρότασης (EL) 9.7.20

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στις Κεγχρεές της Κορινθίας

Posted: 09 Jul 2020 11:13 AM PDT

Υπό έλεγχο έχει τεθεί από το απόγευμα σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουλίου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι σε πευκόφυτη δασική έκταση στις Κεγχρεές Κορινθίας.

Αργά το μεσημέρι, κι ενώ από την πρώτη στιγμή στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις -συγκεκριμένα 79 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο-, έγινε εκκένωση, για προληπτικούς λόγους, του οικισμού της Αγίας Παρασκευής  και μιας παιδικής κατασκήνωσης, που πάντως -όπως και το κοντινό στρατόπεδο- δεν κινδύνευσαν άμεσα από την πυρκαγιά.

Επί τόπου βρέθηκε επίσης και ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής, επικεφαλής κλιμακίου υπηρεσιακών στελεχών της Π.Ε., ο οποίος δήλωσε ότι η φωτιά έχει καταπολεμηθεί και περιοριστεί.

Στην περιοχή -όπως είπε- ενεργούσε σήμερα το απόγευμα ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, όπως και επίγειες δυνάμεις, οι οποίες πρόκειται να παραμείνουν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια τη σημερινής νύχτας, προκειμένου να διασφαλιστεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Επισημάνσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για την άμεση ενίσχυση του πρωτογενή τομέα

Posted: 09 Jul 2020 11:11 AM PDT

Σειρά προτάσεων για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του πρωτογενή τομέα, που πλήττεται τα τελευταία χρόνια από την κλιματική αλλαγή αλλά και τις συνέπειες των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο συζήτησε δια μακρών το συγκεκριμένο θέμα στη συνεδρίασή του την περασμένη Δευτέρα 6 Ιουλίου.

Το σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση της περιφερειακής αρχής, στην οποία προστέθηκαν οι επιπλέον επισημάνσεις που έγιναν από την μείζονα αντιπολίτευση.

Οι επισημάνσεις προς την πολιτεία, οι οποίες περιλαμβάνονται στην τελικά διαμορφωθείσα απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι οι πιο κάτω, όπως αναφέρονται ακριβώς στην απόφαση του σώματος:

1) Να υπάρξει -επιτέλους- εθνική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα, παράλληλα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

2) Να καλυφθεί το απολεσθέν εισόδημα των παραγωγών που επλήγησαν από τις καιρικές συνθήκες και κυρίως των ελαιοκαλλιεργητών με κάθε πρόσφορο τρόπο, με παράλληλη τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

3) Να συμπεριληφθούν οι ΚΑΔ των αγροτών – κτηνοτρόφων – αλιέων στη λίστα με τους ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία και να υποστηριχθούν οικονομικά, ανάλογα. Επίσης, να χρησιμοποιηθούν άμεσα πόροι του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) για τη στήριξη των δραστηριοποιούμενων στον πρωτογενή τομέα.

4) Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στους παραγωγούς, με πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους.

5) Να βελτιωθεί το επίπεδο χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα (χαμηλότοκα δάνεια, μείωση ΦΠΑ σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ, μείωση τιμής ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση φορολογίας πετρελαίου κλπ).

6) Να υπάρξουν προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας με τους δήμους για την ουσιαστική βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.

7) Να ολοκληρωθούν τα έργα άρδευσης (Ανάβαλος, Ασωπός, Τάκα, Κελεφίνα, Φιλιατρινό) και να κατασκευαστούν άλλα (Μιναγιώτικο, Βασιλοπόταμος κλπ).

8) Η Περιφέρεια να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών.

9) Να υπάρξει έλεγχος στις εισαγωγές, ώστε να τηρείται ο νόμος, όπως και να υπάρχει έλεγχος για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

10) Να υπάρξει κινητοποίηση των ΔΑΟΚ στην κατεύθυνση της προώθησης της έξυπνης Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, με παράλληλη ενδυνάμωση των ομάδων παραγωγών και του συνεταιριστικού κινήματος.

Την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μπορείτε να δείτε εδώ:

Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου

Δεν υπήρξε νέο κρούσμα κορονοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 09 Jul 2020 11:08 AM PDT

Δεν αναφέρθηκε κανένα νέο κρούσμα κορονοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην οποία ο αριθμός των προσβληθέντων παραμένει αμετάβλητος, ανερχόμενος σε 202 άτομα.

Ειδικότερα, στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Τετάρτη 8 Ιουλίου η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας σημειώνονται τα εξής:

“Δεν αναφέρονται νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Κατόπιν τούτου το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται στην Περιφέρεια μας σε διακόσιους δύο (202)

και αναλυτικότερα:

ΠΕ Αργολίδας: έξι (6) και εκατόν εξήντα δύο (162) δομής φιλοξενίας στο Δήμο Ερμιονίδας: εκατόν εξήντα οκτώ (168)  αφαιρέθηκαν από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετα δύο (2)*

ΠΕ Αρκαδίας: τρία + ένα (3) + (1) – ενέχεται ως αρνητικό και δεν περιλαμβάνεται επί του συνόλου

ΠΕ Κορινθίας: δεκαέξι (16)

ΠΕ Λακωνίας: ένα (1)  αφαιρέθηκε από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετο ένα (1) εισαγόμενο σε πύλη εισόδου

ΠΕ Μεσσηνίας: δεκατέσσερα (14)**  αφαιρέθηκε από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετο ένα (1)**

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι εκατόν δέκα άνδρες (110) και ενενήντα δύο γυναίκες (92).

Εκ των αναφερόμενων κρουσμάτων δώδεκα (12) έχουν λάβει εξιτήριο μετά από νοσηλεία, τα δε στοιχεία του συνόλου των νοσηλευόμενων – νοσηλευθέντων ανέρχονται σε (27). Τρεις εκ των νοσηλευόμενων εξήλθαν από τη ΜΕΘ. Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι προς το παρόν υπό παρακολούθηση (ανάλογα με την ημερομηνία έκθεσης) λαμβάνοντας συγκεκριμένες οδηγίες. Δύο συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Σημειώνεται εκ νέου ότι τα ανωτέρω στοιχεία είναι τα επίσημα στοιχεία που περιέρχονται στην Υπηρεσία μας από τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ (αναφορά έως 08/07/2020 ώρα 15:00) και επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση. Περαιτέρω βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακού ελέγχου περιστατικά πιθανά ή ύποπτα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό”.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο Βασίλειος Αθ. Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Συντονιστής διερεύνησης επαφών κρούσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

Την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορείτε να την δείτε εδώ:

Ανακοίνωση 09-07-2020

Να προσαρμοστεί η χώρα στη νέα εποχή μετά τον κορονοϊό, σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας στο 7ο περιφερειακό συμβούλιο τουρισμού

Posted: 09 Jul 2020 11:06 AM PDT

“Η χώρα πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα εποχή που έρχεται, αλλάζοντας όλα τα δεδομένα στους τομείς της οικονομίας”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην παρέμβασή του κατά το 7ο περιφερειακό συμβούλιο τουρισμού που πραγματοποιήθηκε -μέσω τηλεδιάσκεψης- σήμερα Πέμπτη 9 Ιουλίου.

“Είναι χωρίς νόημα να επιδιώκουμε την αναβίωση της προ κορονοϊού κατάστασης, δεν γυρίζουμε στο χθες” τόνισε, ειδικότερα, ο περιφερειάρχης παρατηρώντας ότι “δεν έχει νόημα, στην εποχή του κορονοϊού, να επικαλούμαστε τον τουρισμό του 2019 και του 2018, καθώς δεν θα υπάρξει κάτι ανάλογο στο άμεσο μέλλον”.

Οπως επισήμανε ο Π. Νίκας, συγκεκριμένα, “πρέπει να προετοιμαστούμε για μια άλλη κατάσταση, για έναν άλλου είδους τουρισμό, πολύ διαφορετικό από τον μαζικό και ‘βιομηχανικό’ τουρισμό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η χώρα πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα εποχή που έρχεται, αλλάζοντας όλα τα δεδομένα στους τομείς της οικονομίας” υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, για να σημειώσει στη συνέχεια:

“Θα πρέπει, επομένως, να επιδιώξουμε να προσελκύσουμε τουρισμό που θα έχει σχέση με τον σεβασμό στο περιβάλλον, με τον ντόπιο πολιτισμό και την ειδική πληροφόρηση για τον κάθε τόπο. Να κάνουμε δηλαδή όλα αυτά που δεν έχουμε σήμερα”.

Δήλωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου για το λογότυπο του τουρισμού

Posted: 09 Jul 2020 11:05 AM PDT

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στο θέμα που ανέκυψε με το λογότυπο της Περιφέρειας, όσον αφορά τον τουρισμό, προέβη στην εξής δήλωση:

“Δεν είχα καμία γνώση για το συγκεκριμένο ατυχές περιστατικό. Μόλις έλαβα γνώση έδωσα εντολή να υπάρξει άμεση ανάκληση, όπως και έγινε. Δηλώνω ξεκάθαρα δε, ότι δεν θεωρώ άδικες τις διαμαρτυρίες.

Αν και πρόκειται για αρχαιοελληνική γραφή -από το αποκαλούμενο αλφάβητο της Κύμης- το συγκεκριμένο σύμβολο είναι ιδιαίτερα φορτισμένο στον τόπο μας, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν υπάρξει θύματα αυτών που το έφεραν κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Είμαι γνώστης των αρνητικών συναισθημάτων και εμπειριών που εγείρει στον τόπο μας το εν λόγω σύμβολο. Δεν γνώριζα κάτι και μόλις έλαβα γνώση έδωσα άμεσα εντολή να απομακρυνθεί, όπως και έγινε” καταλήγει ο περιφερειάρχης,

Θέματα της Π.Ε. Κορινθίας σε σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Π. Νίκα

Posted: 09 Jul 2020 11:00 AM PDT

Θέματα που αφορούν την Π.Ε. Κορινθίας εξετάστηκαν σε σύσκεψη που υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη σήμερα Πέμπτη 9 Ιουλίου.

Στην εν λόγω σύσκεψη, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Τάσου Γκιολή και υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε., συζητήθηκαν ειδικότερα διάφορα θέματα του νομού και έργα σε φάση υλοποίησης, αλλά και προγραμματιζόμενα, ενώ εκφράστηκε η εκτίμηση πως σε ένα χρόνο θα είναι θεαματική η αναβάθμιση του οδικού δικτύου στην Π.Ε. Κορινθίας.

Κατά την ίδια σύσκεψη μπήκε στη διαδικασία υλοποίησης η μελέτη για το νέο Διοικητήριο στην Ποσειδωνία, ενώ εξετάστηκε και η πορεία της χρηματοδότησης για τα έργα αναβάθμισης που προγραμματίζονται για το Αστεροσκοπείο στο Κρυονέρι.

Συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα με δημάρχους από Αργολίδα και Κορινθία

Posted: 09 Jul 2020 10:58 AM PDT

Εργα και θέματα εν γένει που απασχολούν τις περιοχές τους συζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στη συνάντηση που είχε σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουλίου, στην Τρίπολη, με τους δημάρχους Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο και Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλο.

Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης συζήτησε με τον Βλ. Τσιώτο θέματα σχετικά με τις αθλητικές υποδομές, τις αναπλάσεις, το οδικό δίκτυο του δήμου, αλλά και την μελέτη για την προστασία του δάσους του Πευκιά.

Με τον Γ. Γεωργόπουλο, ο Π. Νίκας είχε συζήτηση σχετικά με τις αθλητικές υποδομές, όπως επίσης και για ζητήματα ύδρευσης αλλά και άρδευσης στον συγκεκριμένο δήμο της Π.Ε. Αργολίδας.

Παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη συνάντηση ανιπεριφερειαρχών αρμόδιων για τον πρωτογενή τομέα

Posted: 09 Jul 2020 10:57 AM PDT

Η πρώτη θεσμική συνάντηση αντιπεριφερειαρχών αγροτικής ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 9 Ιουλίου, στην Πάτρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησαν ο αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Νίκωνας Τζινιέρης και ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος.

Αντικείμενο της συνάντησης, την οποία διοργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ήταν το πρόβλημα στην ελαιοπαραγωγή από το βακτήριο Xylella fastidiosa,

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ