Δείτε τα πρακτικά, με την ιστορική αναδρομή της τοποθέτησης αναμνηστικών πλακών, στον Ιερό χώρο της Β΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων ,στο Άστρος.

0

Δείτε εδώ τα πρακτικά

για την τοποθέτηση των αναμνηστικών πλακών το 1899 στο Άστρος, στο Ιερό  χώρο της Β΄Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων το 1823.

Δείτε εδώ : Πρόσκληση της 194ης επετείου ,εορτασμού Β΄ Εθνοσυνέλευσης Άστρους

 1. Ο/Η Γιάννης Κουρόγιωργας λέει:

  Ας μην ξεχνάμε ότι ο «Ιερός Χώρος » της Β’ Εθνοσυνεύλεσης των Ελλήνων παραμένει ακόμα και σήμερα κλειστός και μη προσβάσιμος στους επισκέπτες μας.

  Απορούμε ποιά δημόσια θέση έχει ο δήμαρχος μας, ο περιφερειάρχηs μας και οι τρεις βουλευτές μας για το «Ιερό Χώρο» , δεν είναι άραγε καθόλου θέμα το κλείσιμου του χώρου; Γιατί δεν τους ενδιαφέρει και γιατί δεν κάνουν τίποτα να ανοίξει οριστικά και αμετάκλητα ο «Ιερός Χώρος » της Β’ Εθνοσυνεύλεσης των Ελλήνων ?

  Απορούμε γιατί οι συμπολίτες μας δεν κάνουν τίποτα για να ανοίξει αυτός ο χώρος και δεν φωνάζουν δυνατά στους κάθε «αρμόδιους». Κάποτε όταν τα πράγματα έφθαναν στο απροχώρητο ο λαός έριχνε και λεμονόκουπες σε ανάλογες περιπτώσεις ,που ήταν πολύ αποτελεσματικές.

  Εμείς κάνουμε οτι μπορούμε για να ανοίξει ο «Ιερός Χώρος » , δείτε το τελευταίο ηλεκτρονικό γράμμα μας στο Υπουργείο Πολιτισμού.

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού
  Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου

  Απρίλιος 10, 2017

  Κύριε Διευθυντά,

  Πήραμε σήμερα , Απρίλιος 10,2017, το ηλεκτρονικό μύνυμα από την κ.Καραπαναγιώτου , της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας με τρία παρακάτω συννημένα έγγραφα και θέμα “Απάντηση σχετικά με επιστολή” .Πιστεύουμε ότι τα έχετε λάβει και εσείς.

  Ημ´νια: 31-03-2017 Α.Π. : YΠΠΟΆ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/82396/49107/708

  Α.Π. : YΠΠΟΆ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ /343300/205234/205234/4176/15-11-2016

  Α.Π. : YΠΠΟΆ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ /1616/971/30/12-01-2017

  Για άλλη μια φορά η κ. Καραπαναγιώτου δεν απάντησε καθόλου ,ούτε τα ανέφερε καν, στα παρακάτω τρία ερωτήματα μας (1,3,4) και επιβεβαίωσε ότι οι δημόσιοι λειτουργοί δεν απαντούν στα ερωτήματα των πολιτών.

  Το δεύτερο ερώτημα ήταν·

  2) Πότε επιτέλους θα ανοίξουν οι τρεις χώροι ;
  Α) O «Ιερός Χώρος » της Β’ Εθνοσυνέλευσης ,
  Β) Tο προαύλιο της Σχολής Καρυτσιώτη
  Γ) Tο αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους

  Προσπάθησε να απαντήσει ,όπως τα παρακάτω. αλλά δυστυχώς χωρίς καμία αιτιολόγηση

  » O Χώρος της Β’ Εθνοσυνελεύσης αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του προαύλιου χώρου του αρχαιολογικού μουσειου Άστρους.»…

  Εδώ χρειάζεται μια αιτιολόγηση, που να εχει κάποιους βασικούς στόχους της υπηρεσίας.

  Κάπως σαν να λέμε χωρίς καμία δικαιολογία ότι επίσης η γειτονική πλατεία του Καρυτσιώτη είναι και αυτή «αναπόσπαστο μέρος του μουσείου» η με άλλα λόγια να λέμε η Διονυσίου Αεροπαγίτου είναι απαπόσπαστο μέρος της Ακρόπολης.

  Εμείς λέμε και επαναλαμβάνουμε τα παρακάτω , και περιμένουμε αιτιολογημένη απάντηση γι αυτά

  “Έχουμε αναφέρει, είναι απαραίτητο να διακρίνουμε και να καταλάβουμε από την αρχή οτι μιλάμε για τρεις διαφορετικούς χώρους , που έχουν χωριστή φυσική και λειτουργική οντότητα . Ο «Ιερος Χώρος “ της Β’ Εθνοσυνέλευσης χωρίζεται με την μάντρα η πέτρινο τοίχο από το προαύλιο της Σχολής Καρυτσιώτη, είναι χωριστός χώρος , υπάρχει μάλιστα μια μικρή πόρτα μεταξύ τους όπως είχε προνοήσει σωστα ο μεγάλος ευεργέτης μας Καρυτσιώτης,δείτε την μάντρα που χωρίζει τους χώρους στη φωτογραφία.

  “Η κ. Καραπαναγιώτου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας , αποφάσισε, χώρις καμία ουσιαστική δικαιολογία, ότι ο «Ιερός Χώρος » της Β’ Εθνοσυνέλευσης , το προαύλιο της Σχολής Καρυτσιώτη και το αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους “ αποτελούν μία ενότητα” και για αυτό το λόγο ο «Ιερός Χώρος » της Β’ Εθνοσυνέλευσης είναι κλειστός και μη προσβάσιμος. Αυτή η απόφαση είναι στην πραγματικότητα αντίθετη με τους βασικούς στόχους της υπηρεσίας, που είναι η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όταν ο «Ιερός Χώρος » της Β’ Εθνοσυνέλευσης είναι κλειστός και μη προσβάσιμος”…….
  “Η κ.Καραπαναγιώτου αντίθετα θα έπρεπε να βρει λόγους να ανοίξει τον “Iερό Χώρο” της Β’ Εθνοσυνέλευσης , όλες τις ημέρες και όλες τις ώρες, δεν χρειάζεται φύλακας σε αυτό το χώρο, με το ανακαλέσει την απόφαση ότι ο χώρος είναι μια ενότητα με το προαυλιο της Σχολής Καρυτσιώτη και το αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους. Όταν ο χώρος είναι ανοικτός και προσβάσιμος προβάλλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όταν ο χώρος είναι κλειστός χωρίς λόγο και καμία ουσιαστική δικαιολογία, δεν κάνουμε τη δουλειά μας”…

  Επίσης η κ. Καραπαναγιώτου αναφέρει τα κάτωθι.

  «Στο προαύλιο χώρου του Μουσείου εκτίθενται αρχαία γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η προστασία του χώρου και η ασφάλεια των εκθεμάτων με την παρουσία φυλακτικού προσωπικού. Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί στο μείζον ζήτημα της έλλειψης μονίμου φυλακτικού προσωπικού έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά το Μουσείο και ο προαύλιος χώρος που αποτελούν μια ενότητα ( βλ. ενδεικτικά συννημένα).»

  Αυτά αναφέρονται στο προαύλιο της σχολής και στο μουσείο , δεν έχουν καμία σχέση με τον “Iερό Χώρο” της Β’ Εθνοσυνέλευσης , ούτε μπορούν αυτά και «τα συννημένα» του προαυλίου της σχολής να αποτελούν δικαιολογία και πρόφαση για το κλείσιμο του “Iερού Χώρου” Στον ´Ιερό Χώρο» δεν είναι υπάρχουν «αρχαία γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη , θα έλεγα κάπως παράξενα αναφέρονται και υπονοούνται για το κλείσιμο του «Ιερού Χώρου»

  Εμείς λέμε:

  “Ο «ιερός χώρος » είναι σεμνός και επιβλητικός , είναι «μουσείο» από μόνος του .Δεν πρέπει να πειράξουμε ούτε ένα λιθαράκι . Πρέπει να φωνάξουμε δυνατά σε όλους τους αρμόδιους να τον ανοίξουν αύριο , είναι ποινικό αδίκημα να έρχονται άνθρωποι από την Αμερική να δουν τον χώρο η τα παιδιά μας και να βλέπουν τον χώρο κλειστό. Tο κλείσιμο δεν έχει καμιά σχέση με τη “πρόφαση” ρωγμής στη Σχολή. ούτε με τα «αρχαία γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη» του προαυλίου της σχολής Ούτε δικαιολογείται με τίποτα. Ο «Ιερός χώρος » πρέπει να ανοίξει αύριο.”

  Κύριε Διευθυντά ,

  Δεν περιμένουμε πιά απάντηση στα ερωτήματά μας, που περιμένουν αναπάντητα για πολύ καιρό τώρα, από την κ. Καραπαναγιώτου που έχει αποφασίσει αδικαιολόγητα να κλείσει τον Ιερό Χώρο της Β’ Εθνοσυνεύλεσης των Ελλήνων.

  Περιμένουμε την προισταμένη αρχή και το Υπουργείο Πολιτισμού
  να βρει λόγους να ανοίξει τον “Iερό Χώρο” της Β’ Εθνοσυνέλευσης , όλες τις ημέρες και όλες τις ώρες, δεν χρειάζεται φύλακας σε αυτό το χώρο, με το ανακαλέσει την απόφαση ότι ο χώρος είναι μια ενότητα με το προαυλιο της Σχολής Καρυτσιώτη και το αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους. Όταν ο χώρος είναι ανοικτός και προσβάσιμος προβάλλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά

  Περιμένουμε απάντηση σε κάποια λογική προθεσμία στα αναπάντητα ερωτήματα μας από το Υπουργείο Πολιτισμού (δείτε τα ερωτήματα στο ηλεκτρονικο μήνυμα της Sunday, March 12, 2017 11:59 PM)

  Με εκτίμηση

  Γιάννης Κουρόγιωργας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here