Δελτία τύπου για τις απολύσεις στο Παναρκαδικό & Για το ΚΔΑΥ Τρίπολης

0

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Α.Ε. Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Τρίπολη 04/01/2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα κυβερνητικά φληναφήματα περί «εξασφάλισης της ευστάθειας του ΕΣΥ και της κανονικότητας στη λειτουργία των δημόσιων δομών, στις πληρωμές των εργαζομένων», περί «πρόσληψης χιλιάδων ατόμων» (όπως χαρακτηριστικά επανέλαβε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός), καταρρέουν μπροστά στην εκρηκτική και επικίνδυνη πραγματικότητα στα δημόσια νοσοκομεία. Μια πραγματικότητα που διαμορφώνεται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία, η οποία, συνεχίζοντας την επίθεση των προκατόχων της, βαθαίνει την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης.

Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο στην Τρίπολη έχουμε την απόλυση των εργολαβικών καθαριστριών, των τεσσάρων (4) εργαζομένων στη σίτιση με προστατευόμενα μέλη αναπήρους στην οικογένειά τους και τουλάχιστον δύο (2) επικουρικών Γιατρών.

Στην κινητοποίηση που έγινε στο Υπουργείο Υγείας για την ανανέωση της σύμβασης των 4 εργαζομένων στη σίτιση με προστατευόμενα μέλη ΑΜΕΑ την παραμονή της πρωτοχρονιάς, αντιμετωπίσαμε την αδιαλλαξία του Υπουργείου.

Έχουν στήσει ένα σκηνικό ανακύκλωσης της ανεργίας και της ομηρίας των εργαζόμενων, που είναι επιλογή τους να το διατηρήσουν.

Την ίδια ώρα, παρά τις ανέξοδες διακηρύξεις περί «χιλιάδων προσλήψεων», η κυβέρνηση όλο το 2018 δεν προκήρυξε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η κυβερνητική δέσμευση για «1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση», αφού κι αυτό πρακτικά σημαίνει διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης, με τις τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Δηλαδή η κυβερνητική «κανονικότητα» προβλέπει τη διατήρηση – αν όχι αύξηση – των χιλιάδων κενών που υπήρχαν και πριν τα μνημόνια.

Η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η συνέχιση της λιτότητας στους μισθούς των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία εντάσσονται στον αντιλαϊκό σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων», που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτή την στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων στηρίζει και η Τοπική Διοίκηση (Περιφέρεια και Δήμοι) και αποδέχεται και υλοποιεί η Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Τεράστιες ευθύνες φέρει και το Σωματείο των Εργαζομένων στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, που δεν γράφει στα μέλη του τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και υποκριτικά δηλώνει ότι ενδιαφέρετε γι’ αυτούς.

Οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι απολυμένοι θα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Να μην περιμένουν κάποιος άλλος να τους λύσει το πρόβλημα. Οι ίδιοι να οργανωθούν και μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, με το ΠΑΜΕ να διεκδικήσουν τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΕ Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίπολη 04/01/2019

Μετά από πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση Recycling South East LTD (ΚΔΑΥ Τρίπολης), γιατί είναι απλήρωτοι από τον Νοέμβριο και χωρίς ένσημα από τον Αύγουστο, η εργοδοσία έστειλε ένα προκλητικό έγγραφο (επισυνάπτεται).

Μας δηλώνει ότι θα εξοφλήσει τη μισθοδοσία μόνο του Νοεμβρίου 2018 στις 8 Γενάρη 2019 και όχι το σύνολο των οφειλομένων!!! Αντίστοιχες υποσχέσεις έχουν δοθεί και στο παρελθόν και δεν έχουν τηρηθεί. Και μάλιστα μας κουνάει το δάκτυλο γιατί δεν σταμάτησε η κινητοποίηση με την υποτιθέμενη δέσμευση ότι θα έβαζε μέρος των δεδουλευμένων, πράγμα που δεν έπραξε και ψευδώς αναφέρει ότι αρνηθήκαμε. Ποιός εργάτης αρνείται να πάρει τα λεφτά του; Έτσι κι αλλιώς γι’ αυτό το λόγο γίνονται οι κινητοποιήσεις.

Επίσης προκλητικά αναφέρει ότι δεν έχει δηλώσει στο ΙΚΑ τα ένσημα των εργαζόμενων από τον Αύγουστο του 2018 (!!!) και μάλιστα λέει ότι αυτό δεν θα έπρεπε να μας αφορά…

Και το κερασάκι στην τούρτα είναι η απειλή ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να απεργήσουμε για αυτό το λόγο!

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ.

Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες απέναντι στις αυθαιρεσίες και την προκλητική στάση της εργοδοσίας.

Καλούμε τους Δήμους της περιοχής που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του ΚΔΑΥ Τρίπολης (Τρίπολης, Γορτυνίας, Μονεμβάσιας, Κορίνθου, Επιδαύρου, Ναυπλιέων) να πάρουν θέση και να εξασφαλίσουν μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που είναι ο αρμόδιος φορέας για να ελέγχει το σχεδιασμό και την ποιότητα της ανακύκλωσης, να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στην ώρα τους και να δουλεύουν σε ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους του ΚΔΑΥ Τρίπολης. Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, κατώτερο βασικό μισθό 751€, συνθήκες υγείας και ασφάλειας της εργασίας.

 

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here