Δελτίο Τύπου, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΚΚΕ & Άλλα δελτία

0

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στοιχίζονται πίσω από επιχειρηματίες

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την απόφαση της ΡΑΕ να αφαιρέσει από το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου τα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου, εξελίσσεται μια “κωμωδία” σε βάρος των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Πρωταγωνιστές οι βουλευτές, και από κοντά οι εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της ΛΑΕ που “διαμαρτύρονται” για αυτόν τον αποκλεισμό.

Όλοι αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται είναι υπόλογοι στο λαό της Πελοποννήσου. Ενώ έστησαν προεκλογικές φιέστες, ανήγγειλαν πολλές φορές ότι τα “έργα ξεκινούν άμεσα”, ότι θα έρθει το φθηνό φυσικό αέριο για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του λαού της περιοχής, γνώριζαν πολύ καλά από την αρχή ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός για σύνδεση των αστικών κέντρων της Πελοποννήσου στο δίκτυο φυσικού αερίου.

Αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα από το γεγονός ότι παρ’ ότι ο αγωγός φυσικού αερίου για τη Μεγαλόπολη περνάει από Κόρινθο, δίπλα στο Άργος, μέσα από τη ΒΙΠΕ της Τρίπολης, δεν είχε καμιά πρόβλεψη για τη σύνδεση αυτών των πόλεων.

Η κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου είτε από τους ιδιώτες, είτε από την Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ AE) γίνεται με κριτήριο την κερδοφορία των εταιρειών διανομής, και επόμενα έχουν προτεραιότητα οι περιοχές που διασφαλίζουν μεγάλη κατανάλωση (μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κλπ) και δευτερευόντως για κάλυψη οικιακών αναγκών.

Είναι αμείλικτα τα πραγματικά στοιχεία της χρήσης του φυσικού αερίου που επιβεβαιώνουν την προτεραιότητα:

· 70% χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρισμού.

· 20% για βιομηχανική χρήση.

· 10% για οικιακή χρήση.

Πούλαγαν παραμύθια στο λαό ενώ την ίδια στιγμή στήριζαν την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Στήριζαν και στηρίζουν την πολιτική που θέλει την ενέργεια κερδοφόρο εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό.

Μπορεί να γέμισαν τα βουνά με ανεμογεννήτριες, οι πλαγιές με φωτοβολταϊκά, να σχεδιάζονται δίκτυα και αγωγοί μεταφοράς ενέργειας που διασχίζουν την περιοχή απ’ άκρη σ’ άκρη, όμως τα τιμολόγια για τη λαϊκή κατανάλωση καμία μείωση δεν είδαν.

Αποδείχτηκε ότι αυτή η ανάπτυξη δεν εξασφαλίζει την πρόσβαση σε φτηνή Ενέργεια για όλο το λαό. Αντιθέτως, τα τιμολόγια αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι ελάχιστες και η εργασία σε αυτές εντατικοποιημένη και κακοπληρωμένη. Και το φυσικό αέριο, όπως και όλες οι μορφές ενέργειας, στα χέρια των καπιταλιστών διαχειρίζονται σαν πανάκριβα εμπορεύματα.

Παράλληλα όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις μπλέκουν το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους με αφορμή την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου από τους μονοπωλιακούς ομίλους, αφού η χώρα μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι της μεταφοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου και Ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται εις βάρος των λαών της περιοχής, και τα οποία οδηγούν μέχρι και σε πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των αστικών τάξεων.

Για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία πρέπει να απαλλαγεί απ’ τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Μόνο μέσα στο πλαίσιο της κεντρικά σχεδιασμένης παραγωγής, με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όπου οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, ως μηχανισμός της εργατικής εξουσίας.

Καλούμε το λαό, τους εργαζόμενους να μπουν μπροστά και να διεκδικήσουν:

· Φθηνή ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών αναγκών.

· Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

· Κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

24/5/2020

·

Κοινοβουλευτική Ομάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Επαναπρόσληψη εποχικά εργαζομένων στον Τουρισμό-επισιτισμό

Όπως γνωρίζετε, για την επαναπρόσληψη των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικώς κατ’ έτος, προβλέπονται ειδικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και συλλογικών συμβάσεων.

Ειδικότερα, με βάση τις διατάξεις των νόμων 1346/1983, 1545/1985 και 1836/1989 που ισχύουν για εργοδότες και εργαζομένους και τις διατάξεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και Διαιτητικών Αποφάσεων που ισχύουν σε συνδυασμό με τους παραπάνω νόμους και έχουν κηρυχθεί υποχρεωτικές με Υπουργικές Αποφάσεις, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να επαναπροσλάβουν το προσωπικό που εργάστηκε κατά την προηγούμενη τουριστική περίοδο, το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες, που ξεκινούν για ορισμένες περιοχές στις 15 Μαΐου και ορίζονται το αργότερο για τις 10 Ιουνίου κάθε έτους.

Όπως επίσης είναι γνωστό, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αίρεται η απαγόρευση λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας την 1η Ιουνίου, των εποχικών ξενοδοχείων στις 15 Ιουνίου, καθώς και των επισιτιστικών επιχειρήσεων στις 25 Μαΐου.

Η απόφασή σας καθιστά, μετά τις ανωτέρω ημερομηνίες, ως ενεργή τη σχέση εργασίας των εποχικών εργαζομένων στις παραπάνω επιχειρήσεις, που υποχρεούνται να τους επαναπροσλάβουν, εφόσον λειτουργήσουν.

Σε περίπτωση που δε λειτουργήσουν ή σε περίπτωση που δε θα επαναπροσλάβουν το σύνολο του προσωπικού, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενταχτούν στο καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους, ώστε να δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού και πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι που δε θα επαναπροσληφθούν θα μπουν στο καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους, θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και θα καλυφθούν πλήρως οι ασφαλιστικές τους εισφορές;
  • Με ποιο τρόπο θα υποχρεώσει τους εργοδότες να συμπληρώσουν το εισόδημα αυτών των εργαζομένων, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους, με δεδομένο ότι εργάζονται κάθε έτος από τέσσερις ως έξι μήνες;
  • Τί θα κάνει η κυβέρνηση μετά τις 31 Ιουλίου για το σύνολο των εργαζομένων στον επισιτισμό τουρισμό, ημερομηνία που θα αποσύρει το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων;
  • Πώς θα εξασφαλίσει το επίδομα ανεργίας των εποχικών εργαζομένων μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και μέχρι την έναρξη της επόμενης, χωρίς να ισχύσουν οι περιοριστικοί όροι που προβλέπονται σήμερα;

Ο Βουλευτής

Χρήστος Κατσώτης

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών


Θέμα:
Η επόμενη χρονιά για τους παιδικούς σταθμούς, το Πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής και η αγωνία των λαϊκών οικογενειών.

Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο τα νεαρά λαϊκά νοικοκυριά βιώνουν έντονη αγωνία για την τύχη των παιδιών τους, για το αν θα καταφέρουν τελικά να βρουν μια θέση στις δομές της προσχολικής αγωγής των Δήμων, καθώς διαχρονικά ο αριθμός τους, το προσωπικό, οι διαθέσιμες θέσεις συνεχίζουν να υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών.

Το λεγόμενο Πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουν επιλέξει διαχρονικά οι κυβερνήσεις, για να καλύψουν κατά ένα μέρος τις μεγάλες και διαπιστωμένες ελλείψεις στη φροντίδα και την αγωγή του παιδιού. Πρόγραμμα που αυξομειώνεται ανάλογα με τις συγκυρίες και που δίνει μόνο σε χρονιάτικη βάση διέξοδο για ένα μέρος των παιδιών από τα πιο φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να βάζουν το χέρι στην τσέπη για τροφεία στους Δήμους ή να οδηγούνται ως πελάτες στις ιδιωτικές προσχολικές δομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το επόμενο έτος δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το ύψος της χρηματοδότησης για τη φετινή χρονιά, τις προσφερόμενες θέσεις και τι θα γίνει με το προσωπικό που είναι για χρόνια στην ομηρία των συμβάσεων, αλλά παραπάνω από αναγκαίο ώστε να λειτουργήσουν στο σύνολο τους οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί στους Δήμους και οι δομές των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, που το δίκτυο τους παραμένει από ισχνό έως ανύπαρκτο .

Μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, προστίθενται οι συνθήκες όπως διαμορφώθηκαν εν μέσω πανδημίας, με τους παιδικούς σταθμούς να κλείνουν επ’ αόριστον και τα παιδιά να μένουν σπίτι χωρίς την παραμικρή φροντίδα από την πλευρά της κυβέρνησης για τους όρους ασφάλειας, όπως αυτοί ορίζονται από την επιστημονική κοινότητα, με τους οποίους αυτοί μπορούν να ανοίξουν. Για παράδειγμα απαιτούνται ολιγομελή τμήματα για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, άρα πολλαπλάσιο μόνιμο προσωπικό, ανάλογες αίθουσες, μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα, επιστημονικό προσωπικό για την επαρκή ιατρική παρακολούθηση των παιδιών καθώς είναι ευάλωτη ηλικιακή ομάδα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

  • Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη λειτουργία, και με ποιους όρους στο ενδεχόμενο κύματος πανδημίας, των βρεφικών – παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ Αμεα στους δήμους το Σεπτέμβριο. Ποιο σχεδιασμό έχει για τη διεύρυνση του δικτύου όλων των δομών
  • Ποιο θα είναι φέτος το ύψος χρηματοδότησης τους και αν θα καλυφθούν όλες οι αιτήσεις των γονιών.
  • Αν θα προχωρήσει επιτέλους η κυβέρνηση στη μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με βάση το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» στις αντίστοιχες δομές.

Ο Βουλευτής

Συντυχάκης Μανώλης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here