ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ-ΚΑΣΚΑΜΠΑ «ΜΝΗΜΗ ΠΡΟΣΦΙΛΗΣ»

0

 

 Ήσουν καλή κι ήσουν χρυσή

 κι είχες τις χάρες όλες

    όλα τα χάδια τ’  αγεριού

       του κήπου όλες τις βιόλες

                                                           Γιάννης Ρίτσος

Αγαπημένη μας Δήμητρα

Φίλη και συμμαθήτρια των παιδικών μας χρόνων

Πέρασε κι εφέτος το καλοκαίρι και δεν φάνηκες στα ορεινά Βέρβενα να χαρείς την δροσιά του βουνού και τις γιορτές του χωριού σου ,που τόσο αγαπούσες…

Αντίθετα μέσα στον πρώτο μήνα του νέου έτους η θλιβερή καμπάνα μας έφερε το τραγικό  άγγελμα της αποδημίας της αγαπητής σε όλους μας Δήμητρας.

Από μικρή μαθήτρια ήταν πάντα σοβαρή, ευγενική και με αγάπη και προσήνεια σε όλους. Για εμάς που την γνωρίσαμε από τα χρόνια του Δημοτικού Σχολείου , ήταν πάντα η μεγάλη μας αδελφή που είχε σε όλους να δώσει κάτι πολύτιμο από την καρδιά της.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Βέρβενα σε οικογένεια παραδοσιακή. Οι σεβάσμιοι γονείς της έφυγαν γρήγορα για το μεγάλο ταξίδι. Όμως η ίδια συνέχισε τον αγώνα της ζωής με απαράμιλλο  θάρρος και περίσσια  αγάπη για τα γράμματα.

Στο γυμνάσιο ήταν εκτός από εξαίρετη μαθήτρια ,πρότυπο χαρακτήρα ευγενικού και δίκαιου. Σπούδασε με μεγάλη  επιτυχία στη Φιλοσοφική σχολή και εξελίχθηκε σε ικανότατη φιλόλογο, που τόσο με την άριστη επιστημονική της κατάρτιση όσο και με την τέλεια παιδαγωγική της μεθοδολογία, κατέστησε τους μαθητές της ικανούς να αποκτήσουν σπουδαία πτυχία και διπλώματα.

Ο σύζυγος της Θεόδωρος Γαλάνης ,ένα όμορφο και γελαστό παιδί των Βερβένων, που επί χρόνια είχε σταδιοδρομήσει στο Σικάγο των ΗΠΑ, ήταν για την ίδια ταιριαστός σύντροφος και η οικογένεια που δημιούργησαν ήταν πρότυπο οικογένειας , αρμονικής και αγαπημένης. Όμως νωρίς η ευτυχία τους σημαδεύτηκε από την μακρόχρονη ασθένεια του συζύγου της και την πρόωρη αποδημία του. Παρά το βαρύ χτύπημα η Δήμητρα – νέα κοπέλα τότε στη τρίτη δεκαετία της ζωής της – αρνήθηκε κατηγορηματικά όλες τις προτάσεις « για να ξαναφτιάξει τη ζωή της » και σαν άλλη Σουλιώτισσα , αλλά και σαν γνήσια Βερβενιώτισα , στάθηκε όρθια με αγωνιστική υπομονή και ανέθρεψε τα παιδιά της επάξια όπως άρμοζε στο ήθος της.

Πριν όμως χαρεί τα μεγαλωμένα παιδιά της άρχισαν άλλες δοκιμασίες της υγείας της που την ταλαιπώρησαν με συχνές νοσηλείες και επεμβάσεις. Όλες τις αντιμετώπισε με εγκαρτέρηση και ηρεμία. Έμεινε μέχρι το τέλος διακριτική και σταθερή με ευγένεια ήθους και ψυχής. Οι δοκιμασίες της ζωής δεν την άλλαξαν, ούτε ανέτρεψαν την πίστη και το ήθος του χαρακτήρα της.

Αντίθετα όπως «ο χρυσός εν χωνευτηρίω» έδωσαν λάμψη κι φώτισαν το ευγενικό της Πρόσωπο. Κι αν είναι αλήθεια ότι «όν αγαπά Κύριος παιδεύει», η Δήμητρα δοκιμάστηκε και παιδεύτηκε στη ζωή τόσο, ώστε δίκαια θα έχει την ανταπόδοση του στεφάνου της δικαιοσύνης στην αιωνιότητα. Έφυγε ήσυχα, ήρεμα σαν τα πετεινά του ουρανού .Εκεί στα ψηλώματα των Βερβένων αναπαύεται τώρα στο πάτριο χώμα μαζί με τους δικούς της και το σύζυγό της. Η ψυχή της ανάλαφρη υπερίπταται ανάμεσα στα άνθη της βουνίσιας φύσης ,στους κύκλους του ενιαυτού, άνθος και αυτή αειφόρο. Η αγάπη και οι ευχές των συγγενών της αλλά και όλων μας, συμμαθητών και φίλων, την συνοδεύουν…

Πεθαίνει  όποιος  λησμονιέται ! ,  είπε κάποιος…

Εσύ όμως δεν πέθανες γιατί δεν θα λησμονηθείς ποτέ.

Θα σε θυμούνται :

Τα  ενάρετα παιδιά σου , τα εγγονάκια σου και όλοι οι συγγενείς σου.

Οι πατριώτες σου οι Βερβενιώτες  που τόσο πολύ τους αγάπησες και τους τίμησες σε όλη τη διάρκεια του βίου σου.

Οι χιλιάδες μαθητές σου , που τόσα πολλά τους πρόσφερες.

Οι συνάδελφοί σου σε όλα τα σχολεία που υπηρέτησες  για την εργατικότητα σου και την ευγένεια της ψυχής σου.

Θα σε θυμάται τέλος  η ηρωική γενιά των συμμαθητών σου , που αποφοίτησε από το Λύκειο  Άστρους  το 1968 ! Τότε που οι σχολικές αυλές στα διαλλείματα και στις γιορτές , αντιλαλούσαν από τις φωνές μας και τα γέλια μας με τα αθώα μαθητικά παιχνίδια και πειράγματα, ενώ εσύ φρόντιζες  πάντα να μας συμβουλεύεις και να μας διορθώνεις.

Κοιμήσου ήσυχα ευγενική ψυχή.

 

Εκ μέρους των συμμαθητών σου

Καραμαντζάνης Γεώργιος ,   Καρδιολόγος

Μπούζιος  Βασίλειος ,         Μαθηματικός

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here