Δημιουργία World Cafe στην περιοχή μας… Μπορεί να γίνει το δυναμικό εργαλείο αλλαγής! για να αλλάξουν πράγματα…

0

Χθες βράδυ, στο Παρ.Άστρος,έγινε η πρώτη συνάντηση των συντονιστών,για την δημιουργία World Cafe ,που θα γίνει για πρώτη φορά στη περιοχή μας!!

Το World Cafe είναι ένας απλός τρόπος του να ανακαλύπτουν οι συμμετέχοντες τι σκέφτονται ΣΥΝΟΛΙΚΑ (collectively) για ένα θέμα. Συνήθως κάθε ένας έχει την δική του οπτική γωνία και ίσως ξέρει και για τις απόψεις  μερικών  άλλων.

Το World Cafe είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να βάλουν τις απόψεις τους ΜΑΖΙ και να τις δουν από ΜΑΚΡΥΑ σε ένα ΑΛΛΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – αφ υψηλού και ΑΠΟΜΑΚΡΑ και να συνειδητοποιήσουν πολύ σοβαρά θέματα … και να πουν ΝΑ αυτό ήταν το θέμα μας που προβληματιζόμασταν?!?!

Μπορεί να συμβεί και σε ελάχιστες ώρες γιατί κατά την διάρκεια του WORLD CAFE, 5 συμμετέχοντες σε κάθε ένα από τα 4 τραπέζια (Σύνολο 20 άτομα) εκφράζουν τις γνώμες τους γρήγορα και αποτελεσματικά. Στο τραπέζι συντονίζει ένας συντονιστής ο οποίος να έχει την νοοτροπία του «Εδώ στη περιοχή μας, μπορεί και να αλλάξουν! τα πράγματα»

Αυτοί/ες ΠΟΥ ΤΟΥΣ ενδιαφέρει το ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ συμπεριλαμβανομένου και  ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ και είναι περίεργοι να ανακαλύψουν τι συζητήθηκε στο World CAFE   και πως μια συζήτηση που γίνεται οργανωμένα μπορεί όντως να γίνει δυναμικό εργαλείο αλλαγής και όντως να  αλλάξουν πράγματα

Η συζήτηση ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ  «MERAKI PEOPLE» ούτε να στρατολογήσει ανθρώπους. Επίσης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καμία μυστική ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ή ΚΙΝΗΜΑ! Είναι μια ΑΠΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ συνομιλία για τις ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ και ΕΥΚΑΙΡΕΙΕΣ μιας μικρής αγροτικής/τουριστικής  κοινότητας  και της Κυνουρίας.

Ο κάθε ένας θα έχει πλήρη έλεγχο στο τι λέει και στο τι ΘΕΛΕΙ να μοιραστεί με τους άλλους.

Εάν κάποιος έχει το παραμικρό ενδιασμό για πληροφορίες που αφορούν ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΟ/Η ή την δουλειά του διαλέγει να ΜΗΝ το μοιραστεί γιατί δεν είναι υποχρεωμένος/η! Κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν να μιλήσει η να συμμετέχει στην συζήτηση.

ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ είναι αυτή εδώ

Οι συνομιλίες ΔΕΝ θα καταγραφούν μόνο η υποχρέωση του συντονιστή/συντονίστριας να καταγράψει 3 λεπτά περίληψη των κυριοτέρων θεμάτων που αναδείχτηκαν από την συζήτηση σε κάθε τραπέζι.   Μετά το πέρας των συζητήσεων κάθε συντονιστής/στρια  θα μοιραστεί τα κύρια σημεία που αναδείχτηκαν  και έπεσαν στο τραπέζι. Αυτά και μόνο αυτά θα διαβαστούν στην camera και όταν θα συγκεντρωθούν θα αποτελέσουν το λεγόμενο COLLECTIVE NARRATIVE δηλαδή την συγκεντρωμένη άποψη της τοπικής κοινότητας που συμμετείχε στην συζήτηση του  World Cafe.

Διαβεβαίωση υπάρχει εκ μέρους μου ότι  εκτός από εμένα (Χριστιάνα Γαρδικιώτη), τον Κο Fedor (Fyodor) Ovchinnikov  και αυτοί/ες  που ήταν παρόντες   δεν θα δει την Συνολική ΑΠΟΨΗ ( Collective narrative)  έστω και αν ΕΝΑΣ είναι διαφωνεί…  Μπορούμε να αποφασίσουμε που και πως και ΑΝ θα το μοιραστούμε αν υπάρχει σύμφωνη άποψη αφού διαβάσουμε το ΚΟΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ με τις κατατεθειμένες απόψεις της ομάδας των παρευρισκομένων.

Το ΚΟΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ είναι το εργαλείο Η ΠΕΡΙΛΗΨΗ που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους της κοινότητας  να δουν «την ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ» αυτό που ονομάζεται  “the big picture”  είναι μόνο μερικές σκέψεις που συζήτησαν και τις απλά τις επεξεργάστηκαν πριν εκφέρουν την γνώμη τους  και τις καταγράψαμε για την ενημέρωση τους και μόνο ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ της συγκέντρωσης.

Όποιος/α επιθυμεί να συζητήσει μαζί μου στο ZOOM  (ιδιαίτερα αν είναι συντονιστής/τρια) πολύ ευχαρίστως κατόπιν συνεννοήσεως για τον χρόνο διεξαγωγής.  Το  World Cafe είναι μία ξακουστή μέθοδος που χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και χιλιάδες αρχηγούς κοινοτήτων και δράσεων ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.

Ας το καλωσορίσετε και στην Κυνουρία!!

Με εκτίμηση

Fedor (Fyodor) Ovchinnikov

Co-Founder & Managing Partner, Institute for Evolutionary Leadership

Board Member & Lead Instructor, Uptima Business Bootcamp – Oakland

Director of Practitioner Empowerment, Academy of Management Practice Theme Committee

Board Member & Chairman of the Leadership & Organizational Culture Committee, San Francisco Chapter of the United Nations Association of the United States of America

Cell: 510.910.5829 E-mail: f.ovchinnikov@evoleadinstitute.com

Web: http://www.evoleadinstitute.com

δείτε εδώ περισσότερα για το World Cafe 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Χριστιάνα Γαρδικιώτη

Κλήση 699 917 1819 & 2755051649
http://themerakipeople.com

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here