Δολοφονία Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 χρόνια έκαστος

0

σόβια για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας για τον καθένα από τους δυο κατηγορουμένους για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη και κάθειρξη 15 ετών για τον καθένα για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού, επέβαλε το  Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές ήταν ομόφωνη, όπως και η απόφαση ενοχής τόσο για τον 23χρονο Ροδίτη όσο και για τον 21χρονο αλβανικής καταγωγής, για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο. Η ανακοίνωση των ποινών έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το ακροατήριο. Σχετικά με την καταδίκη για τον άγριο βιασμό, σημειώνεται πως ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει επίσης ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ωστόσο επειδή το έγκλημα τελέστηκε ενώ ήταν σε ισχύ ο παλιός ποινικός κώδικας, η ποινή που επιβλήθηκε, αντί για ισόβια, είναι τα 15 έτη.

Την ώρα που αγόρευε στο δικαστήριο ο συνήγορος του 23χρονου Ροδίτη, ζητώντας την αναγνώριση ελαφρυντικών και αναφέροντας πως μακάρι η Ελένη να βρίσκονταν στη ζωή, ξέσπασε η μητέρα ης Ελένης, φωνάζοντας: «Δεν γυρνάει πίσω το παιδί, ποιο ελαφρυντικό, 17 χρονών ανεβάζουν κυβερνήσεις, το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου». Η μητέρα αποχώρησε από την αίθουσα φωνάζοντας και κλαίγοντας με τον ακροατήριο να την χειροκροτεί. Λόγω της πίεσης αισθάνθηκε αδιαθεσία με αποτέλεσμα να  οδηγηθεί σε χώρο του Εφετείου που λειτουργεί ως ιατρείο.

To tvxs.gr, μέσα στην πανδημία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Στις αντίξοες αυτές συνθήκες, στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr

Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό για τους κατηγορούμενους, κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό στην επιβολή της ποινής.

Η υπεράσπιση ζητούσε εξής ελαφρυντικά:

  • Για τον 23χρονο Ροδίτη: Ακαταλόγιστο ή επικουρικώς μειωμένο καταλογισμό, μετεφηβικής ηλικίας, ειλικρινούς μεταμέλειας και καλής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της δίκης.
  • Για τον 21χρονο Αλβανικής καταγωγής: Ακαταλόγιστο μετεφηβικής ηλικίας, πρότερου σύννομου βίου, καλής συμπεριφοράς κατά την πράξη και ότι βρισκόταν σε σχέση εξάρτησης με τον 23χρονο.

Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς  μέλη φεμινιστικών οργανώσεων, με συνθήματα κατά της βία εναντίον των γυναικών, ζητώντας την καταδίκη των κατηγορούμενων από τους τέσσερις ενόρκους και τους τρεις τακτικούς δικαστές. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία καθυστέρησε καθώς η εισαγγελέας εμφανίστηκε αργά στο δικαστήριο, ενώ κατά την είσοδό της καταχειροκροτήθηκε για την συγκλονιστική αγόρευσή της, κόλαφο για τους δύο κατηγορουμένους, η οποία όμως ενόχλησε τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου, Δημήτρη Βερβεσό, που ζήτησε την απομάκρυνσή της, αλλά και από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άρη Σκέρτσου. Η παρέμβασή του ανώτατου κυβερνητικού στελέχους και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού πυροδότησε και ένα πολιτικό ζήτημα, προκαλώντας οργή στην οικογένεια Τοπαλούδη αλλά και στην κοινή γνώμη που έκανε λόγο για απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά όσα προηγήθηκαν

Η ομόφωνη απόφαση ενοχής αποτελεί την κατάληξη μιας μακρόχρονης διαδικασίας, η οποία, μόλις ένα 24ωρο πριν, κινδύνευσε ακόμη και να μην ολοκληρωθεί. Αφορμή στάθηκε η αγόρευση της Εισαγγελέα, Αριστοτελίας Δόγκα, η οποία ερμηνεύθηκε, από τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρη Βερβεσό, ως αμφισβήτηση του ρόλου του συνηγόρου υπεράσπισης ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης και μαζί με την αναφορά της πως πήγαν να συσκοτίσουν την υπόθεση, υποστήριξε πως προσβάλλει στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα.

Μάλιστα η δήλωση του προέδρου των δικηγορικών συλλόγων παρουσιάστηκε και στο δικαστήριο, προκαλώντας ένταση και αντιδράσεις, τόσο από την εισαγγελέα και την έδρα, όσο και από τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη. Συγκεκριμένα, εντός του δικαστηρίου παρουσιάστηκε ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Κλεφτοδήμος, ο οποίος ζήτησε από την έδρα τον λόγο για να διαμαρτυρηθεί, όπως είπε, για όσα ανέφερε η κ. Δόγκα στην αγόρευση. Η παρέμβασή του έγινε τη στιγμή που ολοκληρώνονταν οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, ώστε να ξεκινήσουν εκείνες της υπεράσπισης.

Τα παραπάνω προκάλεσαν αντιδράσεις και εντός του δικηγορικού σώματος, με χαρακτηριστικότερη αυτή του δικηγόρου και μέλους μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου, Θανάση Καμπαγιάννη, ο οποίος τάχθηκε κατά της παρέμβασης Βερβεσού. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καμπαγιάννης είναι επίσης μέλος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και συγκλόνισε  με την αγόρευσή του, την οποία έκλεισε με τη φράση, «με τις μέλισσες ή με τους λύκους», να αποτελεί ορόσημο της διαδικασίας.

Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, το κλίμα πυροδοτήθηκε περαιτέρω, με την πολιτική παρέμβαση του υφυπουργού παρά τον Πρωθυπουργό, Άρη Σκέρτσου, μέσω της σελίδας του στο facebook. Το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος έγραψε, μεταξύ άλλων, ασκώντας κριτική στην Εισαγγελέα, πως «τα δικαστήρια δεν είναι λαϊκή απογευματινή».  Η ανάρτηση Σκέρτσου προκάλεσε σάλο, με αποτέλεσμα να σπεύσει με νέο μήνυμά του να δηλώσει πως εκφράζει «προσωπικές απόψεις». Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό να «διασκεδάσει» τις αρνητικές εντυπώσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την αποπομπή του και την οικογένεια Τοπαλούδη να ζητάει εξοργισμένη από τον πρωθυπουργό να πάρει θέση. 

/tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here