Δολοφονία Φύσσα: Η δικαίωση αργεί 7 χρόνια

0

Η επέτειος των 7 ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα συμπίπτει με την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής και την αναμονή της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.

Η ανάδειξη του Φύσσα σε σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα υπήρξε απόλυτα δικαιολογημένη. Η δολοφονία του αποτέλεσε το σημείο «μηδέν» από το οποίο ξεκίνησε η σταδιακή αποδόμηση της συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Αποκάλυψε τη σύνδεση της με το βαθύ κράτος και το καθεστώς ασυδοσίας που απολάμβανε. Προκάλεσε την ολοκληρωτική κοινωνική απαξία των νεοναζί δολοφόνων και συντέλεσε αποφασιστικά στην περιθωριοποίηση και διάλυση του μορφώματος.

Η Χρυσή Αυγή αντέγραφε κατά γράμμα το μοτίβο και τους μηχανισμούς των ναζί στη Γερμανία ως συμμορία βίαιων και ξενόφοβων τραμπούκων, που λειτουργούσαν ως μακρύ χέρι της Δεξιάς και διεύρυναν τη δυναμική τους στο καθεστώς φόβου. Την ίδια στιγμή η συντηρητική παράταξη ενίσχυε τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, καλλιεργούσε ανατριχιαστικά ανιστόρητες θεωρίες, συνομιλούσε με τους χρυσαυγίτες υπόγεια και ακολουθούσε την καταστροφική πορεία αυτών που κάποτε άφησαν ανεξέλεγκτη τη βία των ναζί. Ήταν η περίοδος που πρόβαλαν μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή» για να ανακοπεί η Αριστερά και να συσπειρωθεί η συντηρητική παράταξη.

Όλα αυτά διακόπηκαν βίαια από την δολοφονία Φύσσα, που πυροδότησε ένα τεράστιο και δυναμικό αγώνα. Ένα κίνημα που διαπέρασε την ελληνική κοινωνία και έθεσε τις βάσεις της πολιτικής αποδοκιμασίας, της διάλυσης των δεσμών και της παρακμής της σκοτεινής συμμορίας του Μιχαλολιάκου. Η πικρή αλήθεια είναι πως αν ο Παύλος Φύσσας δεν ήταν Έλληνας αλλά ένας ακόμη μετανάστης που έπεφτε νεκρός από τους νεοναζί, λίγα θα είχαν αλλάξει.

Εξάλλου αρχικά επιχειρήθηκε συγκάλυψη της υπόθεσης από συγκεκριμένα μίντια, που επιχείρησαν να προκαλέσουν σύγχυση για τα κίνητρα. Όμως η ανάδειξη των πραγματικών συνθηκών της πολιτικής δολοφονίας και η αποκάλυψη, πολύ γρήγορα, της ιεραρχικής δομής που την καθοδήγησε, αλλά και της κάλυψης με την οποία έδρασαν οι φυσικοί αυτουργοί, οδήγησε στη δικαστική διερεύνηση των εγκλημάτων, τη συνένωση των υποθέσεων σε μια μεγάλη, ογκώδη δικογραφία και μια πρωτοφανή Δίκη, ουσιαστικά για το σύνολο της δράσης της Χρυσής Αυγής. Η δολοφονία Φύσσα και η δίκη, ήδη πριν την ανακοίνωση της απόφασης, απάλλαξε την ελληνική δημοκρατία από την κηλίδα της Χρυσής Αυγής.

Απομένει η Δικαιοσύνη, που  επιδεικνύει συχνά μια δυσανεξία στην καταδίκη της ακροδεξιάς, να σταθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία. Το αίτημα, που διατυπώνεται μαζικά, για να βρεθούν στη φυλακή οι νεοναζί, βασίζεται όχι μόνο στο αποδεικτικό υλικό και την πολυετή ακροαματική διαδικασία αλλά και στην αξίωση για αντιστοίχιση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. «Τα λόγια στέρεψαν, περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου, ως ελάχιστη δικαίωση στη μνήμη του Παύλου αλλά και για όσους επλήγησαν από τη ναζιστική βία», δήλωσε η οικογένεια Φύσσα. Το ίδιο περιμένουν και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, στην Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής.

/tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here