Δύο ζώνες στη χώρα: Τα μέτρα στις «κόκκινες» και στις «κίτρινες» περιοχές-Η Αρκαδία στο Α επίπεδο «Επιτήρηση»

0

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε από τις 6 το πρωί του Σαββάτου στη χώρα διαμορφώνονται δύο επιδημιολογικές ζώνες, το «κίτρινο» και το «κόκκινο» επίπεδο, που καθορίζονται από το ιικό φορτίο κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Σε αυτή τη φάση, όπως είπε, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται στο «κίτρινο» επίπεδο.

Στις «κόκκινες» περιοχές, η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 18:00, με εξαίρεση την Αττική, που αν και βρίσκεται στην «κόκκινη» ζώνη, λόγω «μητροπολιτικότητας», όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει από τις 21:00 το βράδυ.

Αναλυτικά στο «κόκκινο», επίπεδο Β, μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί οι εξής περιοχές: Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Στο κόκκινο επίπεδο ισχύουν τα εξής μέτρα: 

 1. Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που όπως προαναφέρθηκε η απαγόρευση ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
 2. Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)
 3. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
 4. Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

Στο κίτρινο επίπεδο ισχύουν τα εξής μέτρα: 

 1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
 2. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.
 3. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.
 4. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν. Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.

Μέτρα που ισχύουν και στα δύο επίπεδα:

 1. Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 2. 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.
 3. Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
 4. Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
 5. Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
 6. Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
 7. Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.

Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας


//tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here