Δύο κρούσματα covid-19 σε υπηρεσίες της Περιφέρειας, στην Τρίπολη & Άλλα νέα…

0
Καταγράφηκαν 24 νέα κρούσματα covid 19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου

Posted: 25 Nov 2020 12:03 PM PST

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού COVID-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 2.152

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (COVID-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 25 Νοεμβρίου 2020, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 2.152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι ., εκ των οποίων το 53,2% άνδρες.

4.849 (5,0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 25.291 (26,0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

597 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 170 (28,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81,6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 505 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 87 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.902 θανάτους συνολικά στη χώρα. 759 (39,9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα κρούσματα σήμερα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ήταν 24, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 1.691.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 0, στην Π.Ε. Αρκαδίας 7, στην Π.Ε. Κορινθίας 9, στην Π.Ε. Λακωνίας 2 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 6.

Δύο κρούσματα covid-19 σε υπηρεσίες της Περιφέρειας, στην Τρίπολη

Posted: 25 Nov 2020 12:02 PM PST

Δύο κρούσματα κορονοϊού covid-19 διαπίστωσε ο έλεγχος που έγινε χθες Τρίτη σε υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Το ένα διαπιστώθηκε στην έδρα της Περιφέρειας και το δεύτερο στην Π.Ε. Αρκαδίας.

Αμέσως, έκλεισαν τα δύο γραφεία στα οποία βρέθηκαν τα θετικά δείγματα και ακολούθησε απολύμανση των χώρων σύμφωνα με τις οδηγίες και τα σχετικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Οπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, οι έλεγχοι των υπαλλήλων της Περιφέρειας, τόσο στην έδρα, όσο και στις Περιφερειακές Ενότητες, θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί και θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Υπογραφή δύο συμβάσεων στη σημερινή συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

Posted: 25 Nov 2020 12:01 PM PST

Εκτεταμένη συζήτηση για τα θέματα Πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, στις 2 το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου.

Στην ίδια συνάντηση υπογράφηκαν δύο προγραμματικές συμβάσεις για χρηματοδοτήσεις έργων, με την μία να αφορά τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του μεταπυργίου μεταξύ των πύργων 17 και 18 στην βόρεια οχύρωση της Αρχαίας Μεσσήνης και την δεύτερη την συνέχιση των εργασιών αποκάλυψης, προστασίας και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας.

“Υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Πολιτισμού” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας εκφράζοντας ευχαριστίες προς την υπουργό Λ. Μενδώνη, με την οποία προέβη σε αναλυτική εξέταση των θεμάτων που άπτονται του υπουργείου Πολιτισμού στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΝΤΑ, ΕΝΤΑΧΘΕΝΤΑ, ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΑ

Κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης, εξ άλλου, συζητήθηκαν τα έργα πολιτισμού που ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί -με τη συνολική διατεθείσα πίστωση να φθάνει τα 28.174.589,38 ευρώ.μνημεία,

Επίσης έγινε αναφορά στα 10 έργα -συνολικού προϋπολογισμού 11.491.732 ευρώ- που εντάχθηκαν πρόσφατα στο ΠΕΠ Πελοποννήσου (https://www.ppel.gov.gr/deka-erga-politismou-entachthikan-sto-pep-peloponnisou-me-114-ek-evro/), αλλά και σε αυτά που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της νέας πρόσκλησης η οποία δημοσιοποιείται οσονούπω και στην οποία προβλέπονται 4 εκ. ευρώ για μουσεία και 3 εκ. για μνημεία.

Στις χρηματοδοτήσεις της νέας πρόσκλησης εντάσσονται οπωσδήποτε, όπως τονίστηκε, το Μουσείο Χώρας στη Μεσσηνία καθώς και το αρχοντικό Αντωνόπουλου στη Δημητσάνα, στην Αρκαδία.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που έγινε χθες Τρίτη 24 Νοεμβρίου, μεταξύ της υπουργού, του περιφερειάρχη Π. Νίκα και του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου σχετικά με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, συζητήθηκε και ο τρόπος σταθεροποίησης του οικονομικού πόρου για το εν λόγω Φεστιβάλ, ώστε να γίνεται έγκαιρα και με τον κατάλληλο τρόπο ο σχεδιασμός του.

“Με την υπουργό συζητήσαμε -και θα τεθεί και σε γνώση του δημάρχου Καλαμάτας- μια πρόταση για τη μόνιμη οικονομική στήριξη του ΔΦΧ, του οποίου η ιδιοκτησία και η διεύθυνση θα είναι του Δήμου Καλαμάτας. Συμφωνήσαμε ότι οποιαδήποτε συμμετοχή της Περιφέρειας και του υπουργείου θα συνδέεται με την διάχυση των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και στις υπόλοιπες Π.Ε. της Περιφέρειας” δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Στον πιο κάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τα έργα πολιτισμού που έχει ήδη διαθέσει η Περιφέρεια Πολιτισμού για τα έργα πολιτισμού, ανά Περιφερειακή Ενότητα:

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Συνάντηση Ταγαρά, Νίκα και ΙΓΜΕ για την διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου

Posted: 25 Nov 2020 11:59 AM PST

Το πρόβλημα που έχει προκύψει από τις καταπτώσεις των πρανών στην διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου θα απασχολήσει τη συνάντηση που θα έχει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά και στελέχη του ΙΓΜΕ.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί μεθαύριο Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, στην παλαιά διώρυγα.

Συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, αίτημα για το νέο Διοικητήριο της Π.Ε. Αρκαδίας

Posted: 25 Nov 2020 11:58 AM PST

Συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, στην Αθήνα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θεσμικά ζητήματα και συγκεκριμένα οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, όπως η τροποποίηση του Ν. 4412, καθώς και ο νόμος για το εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, ζήτησε από τον υφυπουργό να εξευρεθεί τρόπος χρηματοδότησης, ενδεχομένως από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, της κατασκευής του νέου Διοικητηρίου της Π.Ε. Αρκαδίας, στην Τρίπολη, ο προϋπολογισμός του οποίου εκτιμάται σε 6 εκ. ευρώ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Σύντομα, στο μεταξύ, θα γίνει η παρουσίαση στην Τρίπολη της αρχιτεκτονικής μελέτης για το κτήριο του νέου Διοικητηρίου της Π.Ε. Αρκαδίας.

Θα ακολουθήσει, στην Καλαμάτα, η παρουσίαση της τελικής μελέτης για την ανακατασκευή του Διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο 1ο διαδικτυακό συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα

Posted: 25 Nov 2020 11:56 AM PST

Με τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ανέλυσε τους άξονες αρμοδιότητας του υπουργείου για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, χθες Τρίτη 24 Νοεμβρίου, το 1ο συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα, στο οποίο έλαβαν μέρος και στελέχη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης στελέχη από άλλους  συναρμόδιους κυβερνητικούς φορείς που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση, καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων  καθώς και στελέχη ελληνικών και ξένων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως τονίστηκε στη σχετική παρέμβαση, θεωρεί επιβεβλημένη την στροφή προς την ηλεκτροκίνηση και υλοποιεί έργα τα οποία προωθούν την διάδοση και την  εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης συμβάλλοντας αφενός στην προστασία του περιβάλλοντος και  αφετέρου στην οικονομική ανάπτυξη και δραστηριότητα του κλάδου. Με δεδομένο ότι η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων θα πρωταγωνιστήσει για τα επόμενα χρόνια στην καθημερινότητά μας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναλάβει επικεφαλής εταίρος του  Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Med 2014-2020 «EnerNETMob» καθώς και εταίρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg-Adrion 2014-2020 «EnerMOB».

Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου το Διαδικτυακό Συνέδριο παρακολούθησαν ο ειδικός σύμβουλος Νίκος Φοίφας (Project Manager του Ευρωπαϊκού Προγράμματος) καθώς και οι συνεργάτες μηχανικοί Παναγιώτης Μητρόπουλος, Παναγιώτης Λιοντήρης και Ευάγγελος Κουρής.

Συνεδριάζει μεθαύριο Παρασκευή η διαπαραταξιακή επιτροπή τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Posted: 25 Nov 2020 11:53 AM PST

Συνεδριάζει μεθαύριο Παρασκευή 27 Νοεμβρίου η διαπαραταξιακή επιτροπή τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία θα αρχίσει στις 11 το πρωί.

Μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η συζήτηση επί του προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2021.

Στήριξη επιχειρήσεων, καθώς και ανέργων

Posted: 25 Nov 2020 11:52 AM PST

Να μειωθεί το κατώφλι της ενίσχυσης κάτω από τις 5.000 ευρώ, όσον αφορά το μέτρο στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού covid-19, επιδιώκει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Στο μεταξύ, στην Περιφέρεια έφθασε έγγραφο που η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης έχει αποστείλει προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στο οποίο επισημαίνει την ανάγκη για τη δημιουργία προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ για ανέργους πάνω από 30 χρόνων.

Συγκεκριμένα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται προσαρμογή των ήδη υφιστάμενων προγραμμάτων και διεύρυνση του ηλικιακού περιορισμού τους, “είτε την προσαρμογή των προγραμμάτων για ανέργους από 18 – 29 ετών σε προγράμματα για άτομα από 18 – 54 ετών, είτε την δημιουργία νέων προγραμμάτων αποκλειστικά για ανέργους από 30-54 ετών.

Εδώ μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής της Ομοσπονδίας προς τον πρωθυπουργό:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ο.Ε.Ε.Θ. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ & ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η 25η Νοεμβρίου κάθε έτους

Posted: 25 Nov 2020 11:41 AM PST

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που είναι σήμερα 25 Νοεμβρίου, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

“Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1999 ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η ημέρα αυτή βασίζεται στην ημέρα της δολοφονίας (1960) των τριών αδελφών Mirable, πολιτικών ακτιβιστριών στη Δομικανική Δημοκρατία. Σε ανάμνηση της δολοφονίας αυτής, είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981, από γυναικείες οργανώσεις, η ημέρα αυτή ως ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τους βιασμούς που υφίστανται οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, την ενδοοικογενειακή βία και άλλες μορφές βίας.

Το φετινό θέμα της καμπάνιας είναι «Φώτισε τον κόσμο πορτοκαλί: Χρηματοδότηση, Απάντηση, Συλλογικότητα!». Συγκεκριμένα, η φετινή εκστρατεία για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών επικεντρώνεται στην έκκληση για παγκόσμια δράση σχετικά με τη γεφύρωση των κενών χρηματοδότησης, τη διασφάλιση βασικών υπηρεσιών για τους επιζώντες της βίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, την πρόληψη και τη συλλογή δεδομένων, που μπορούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες διάσωσης γυναικών και κοριτσιών.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη από το 2009 φωτίζονται κεντρικά κτήρια και μνημεία των πόλεων με πορτοκαλί χρώμα, το οποίο συμβολίζει ένα μέλλον πιο φωτεινό και αισιόδοξο, απαλλαγμένο από την έμφυλη βία. Ετσι και στη χώρα μας φέτος θα φωτιστούν δημαρχεία, η Βουλή των Ελλήνων, το σιντριβάνι της πλατείας Ομονοίας και το υπουργείο Εσωτερικών.

Το φαινόμενο της κακοποίησης της γυναίκας, η οποία συντελείται μέσα στους κόλπους της οικογένειας είναι παγκόσμιο, διαπολιτισμικό και διαχρονικό. Δεν διακρίνει τάξεις και κοινωνικά στρώματα. Κυρίως οφείλεται στην άνιση κατανομή της εξουσίας των ανδρών και γυναικών στις σύγχρονες κοινωνίες. Γεννιέται πολλές φορές ως αντίδραση απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια και δημιουργεί μία πραγματικότητα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπροστά στα μάτια των παιδιών. Πρόκειται για μια σιωπηλή επιδημία που πλήττει την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ασφάλεια, και την ισότητα μέσα στην οικογένεια. Η σοβαρότερη μορφή ενδοοικογενειακής βίας δεν εκδηλώνεται μόνο με εξωτερικά τραύματα. Τη σοβαρότερη έκφανσή της τη συναντάμε στα τραύματα της ψυχής, που ενώ δεν είναι εμφανή, καθίστανται βαθύτερα και συχνά ανεξίτηλα.

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές ψυχικής βίας είναι οι απειλές, η λεκτική βία, οι δυνατές φωνές, οι συκοφαντικές δηλώσεις,, ο οικονομικός έλεγχος και η κοινωνική απομόνωση.

Στατιστικά στοιχεία

  • 1 στις 3 γυναίκες (ποσοστό 35%) έχει υποστεί σωματική ή / και σεξουαλική

κακοποίηση παγκοσμίως.

  • Το 71% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο είναι γυναίκες
  • 1 στις 10 γυναίκες έχει υποστεί παρενόχληση στο διαδίκτυο ήδη από την

ηλικία των 15 ετών

  • Πάνω από 600 εκατομμύρια γυναικών ζουν σε χώρες όπου η ενδοοικογενειακή βία δεν απαγορεύεται
  • 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό

τους ή κάποιον συγγενή.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, κατά τα έτη 2014 – 2017 σημειώθηκαν περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν το 70% των θυμάτων. Τη φετινή χρονιά, λόγω της πανδημίας και του συνακόλουθου εγκλεισμού, η ενδοοικογενειακή βία και ειδικότερα σε βάρος των γυναικών, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, φαίνεται να έχει αυξηθεί κατά 20%.

Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι σε καμία περίπτωση μια ιδιωτική υπόθεση, αλλά ένα κοινωνικό πρόβλημα με μεγάλες διαστάσεις και ένα σοβαρό αδίκημα σύμφωνα με το νόμο. Διώκεται αυτεπάγγελτα και υπόκειται στην αυτόφωρη διαδικασία. Για την αντιμετώπιση της θεσπίστηκε ο νόμος 3500/2006, ο οποίος την ορίζει ως τέλεση αξιόποινης πράξης, σε βάρος μέλους της οικογένειας.

Ο νόμος αυτός εισήγαγε και ένα καινούριο μέτρο, αυτό της ποινικής διαμεσολάβησης. Ο θεσμός αυτός προσφέρει ευκαιρίες συμφιλίωσης και δυνατότητα αποκατάστασης της οικογενειακής ειρήνης, με στόχο την αποφυγή του στιγματισμού από τη δικαστική διένεξη. Η εκκίνηση της όλης διαδικασίας γίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Προϋπόθεση αποτελεί «ο φερόμενος ως δράστης» να δηλώσει ότι δε θα τελέσει άλλο αδίκημα ενδοοικογενειακής βίας στο μέλλον, ενώ θα παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό πρόγραμμα.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΕΝΑ;

Ως άνθρωποι, είναι θεμιτό να λειτουργούμε ως φορείς διαφορετικών απόψεων και πολλές φορές ο σύντροφός σου μπορεί να διαφωνήσει, να θυμώσει και να προβεί σε πράξεις που δυσαρεστούν εσένα ή και τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας. Εάν όμως αυτό επαναλαμβάνεται συστηματικά, τότε αποτελεί ένδειξη βίας στην οικογένεια.

Οι επόμενες ερωτήσεις ίσως σε βοηθήσουν να αποσαφηνίσεις εάν υφίστασαι βία από τον σύντροφο/σύζυγό σου:

Μήπως κάποιες φορές αισθάνεσαι την ανάγκη να ελέγξεις και να τροποποιήσεις τη συμπεριφορά σου, έτσι ώστε να αποφύγεις ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα οργής του συντρόφου σου;

Νιώθεις φόβο κάθε φορά που διαφωνείς με τον σύντροφό σου;

Αισθάνεσαι πως αν εγκαταλείψεις τη σχέση σου θα θέσεις σε κίνδυνο τον εαυτό σου ή τα παιδιά σου;

Ο σύντροφός σου:

Μήπως έχει απότομα και βίαια ξεσπάσματα θυμού;

Σου ασκεί σωματική βία ή απειλεί ότι θα σε χτυπήσει ή θα σε σκοτώσει;

Απειλεί ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του ή σε εσένα αν τον εγκαταλείψεις;

Σε κατηγορεί για ό,τι συμβαίνει, παραβλέποντας τη δική του βίαιη και αγενή συμπεριφορά;

Σε πιέζει να συνευρίσκεστε ερωτικά παρά τη θέλησή σου ή σε εξαναγκάζει σε ερωτικές πράξεις, αδιαφορώντας για το πόσο άβολα μπορεί να αισθάνεσαι;

Είναι αδιάκριτος, αγενής και σε προσβάλλει μπροστά σε άλλους;

Σε υποτιμά και σε προσφωνεί χρησιμοποιώντας υβριστικούς και ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς;

Προσπαθεί συστηματικά να σε απομονώσει από τον οικογενειακό και φιλικό σου περίγυρο;

Εκφράζει έντονη και αδικαιολόγητη ζηλοτυπία;

Προσπαθεί να ελέγξει την κάθε σου κίνηση;

Κρατά ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων για τις δικές του ανάγκες και στη συνέχεια απαιτεί από εσένα να καλύψεις με όσα χρήματα υπολείπονται όλα τα έξοδα του σπιτιού, αδιαφορώντας για το αν επαρκεί το χρηματικό ποσό που σου δίνει;

Διαχειρίζεται ο ίδιος, και κατά αποκλειστικότητα, τα εισοδήματά σας στερώντας σου ακόμη και τα στοιχειώδη εφόδια επιβίωσης (τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγη);

Δημιουργεί εμπόδια και σου ασκεί συνεχείς πιέσεις ώστε να εγκαταλείψεις την εργασία σου ή τις σπουδές σου;

Εάν η απάντησή σου είναι καταφατική σε κάποιες από τις ανωτέρω ερωτήσεις τότε είναι πιθανό ότι υφίστασαι κακοποίηση. ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ.

Τηλεφώνησε στην γραμμή 15900 ή στα εξειδικευμένα κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για την βία. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΣ”.

Τηλεφωνικές Γραμμές Καταγγελίας ενδοοικογενειακής βίας

  • 100 (Κέντρο Αμεσης Δράσης)
  • 15900 (Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων)
  • 197 (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

Για περισσότερες πληροφορίες:

Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Διευθυντής Ε.Σ.Υ.

Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σωτήριος Καμαρινόπουλος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας/Υγεινολόγος

Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ψυχολόγος

Αν. Προϊστάμενος Τμήματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Αλεξάνδρα Θώδου, Φιλόλογος

τηλ. 271 3 610216

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here