Εγκαινιάστηκε το Παράρτημα του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Αρκαδία (ph & vid)

0

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, 2 Ιουνίου, η εκδήλωση εγκαινιασμού του Παραρτήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Αρκαδία. Με παρόντες τους επικεφαλείς της Κοινωνίας, της Περιφέρειας , του Δήμου, των στρατιωτικών αρχών αλλά και πλήθος κόσμου έγινε η πρώτη γνωριμία με το θεσμό που αποσκοπεί στην εξωτερίκευση της Αρκαδίας διεθνώς και στην δημιουργική ανασύνθεση του αρκαδικού παρελθόντος στο σύγχρονη μεταμοντέρνα κοινωνία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν προσωπικότητες που έχουν τιμήσει την Αρκαδία και έχουν καταξιωθεί διεθνώς, όπως ο καλλιτέχνης Νίκος Φλώρος, που υπήρξε μάλιστα και ένας εκ των ομιλητών. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η χορωδία “Ορφέας”.

Σε ευρύ κλίμα ενθουσιασμού για το νέο εγχείρημα, τόσο η κ. Πλατανίτη υπεύθυνη για το παράρτημα στην Αρκαδία, όσο και ο ιδρυτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμικής διπλωματίας, κ. Καψάσκης, ενημέρωσαν το κοινό για τους σκοπούς ιδρύσεως του παραρτήματος στην πόλη και εγγυήθηκαν ότι μέσα από μια μεθοδευμένη και σοβαρή αναπτυξιακή στρατηγική ευελπιστούν να διευρύνουν τις πολιτισμικές επαφές της περιοχής, να αναδείξουν το φυσικό, ιστορικό αλλά και σύγχρονο κάλλος της, οδηγώντας πρός τη δημιουργία ενός νέου αρκαδικού αφηγήματος.

Κατευθυντήριος άξονας, όπως επισήμανε η κ. Πλατανίτη θα αποτελέσει ο πολυδιάστατος Αρκαδισμός με τη σημαντικότητα του ως παγκόσμιο κίνημα αλλά, παράλληλα, θα επιχειρηθεί μια ανασύνθεση του παρελθόντος με όρους παρόντος για να μπορέσει ο θεσμός να αναδείξει όλες τις προσωπικότητες, τα στοιχεία και τους τομείς για τους οποίους η Αρκαδία αξίζει να είναι υπερήφανη σήμερα.

Ο κ. Καψάσκης ως ιδρυτής του Ινστιτούτου τόνισε πως ο θεσμός αριθμεί πάνω από εκατό μελή, και αρκετά παραρτήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτέλεσμα που βασίζεται στη σκληρή δουλεία και αφοσίωση του βαρυσήμαντου επιστημονικού προσωπικού που στελεχώνει το Ινστιτούτο αλλά και στην ανεκτίμητη βοήθεια των εθελοντών. Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως ο θεσμός βασίζεται στην αποκέντρωση και αυτό είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του.

Επίσης, ο ίδιος εξήγησε ότι σήμερα έχουμε περάσει σε ένα άλλο επίπεδο δημόσιων και διαπολιτισμικών διασυνδέσεων. Τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι η επαφή και ο διάλογος μεταξύ των πολιτών διαπολιτισμικά. Τόσο, ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παπαηλιού, χαιρέτησαν το νέο εγχείρημα και δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η Αρκαδία θα ανταπεξέλθει σ’ αυτή την πρόκληση εξωτερίκευσης και τον συναγωνισμό με το παρελθόν της.

Το Ε.Ι.Π.Δ επιθυμεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην πνευματική ζωή του τόπου μας συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, στην ενίσχυση νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών και γενικά στη δημιουργία ενός στιβαρού πολιτιστικού υποστρώματος μέσα από τη μελέτη, ανάλυση, διάδοση και προβολή με κάθε μέσον, όλων των πτυχών του Ελληνικού Πολιτισμού.

Η δράση του Ινστιτούτου αναπτύσσεται σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους κυβερνητικούς φορείς, ως είναι τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών και η Διπλωματική Ακαδημία, ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιστημονικά ινστιτούτα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Όπως, διαβεβαίωσε ο κ. Καψάσκης στόχος του Ιδρύματος δεν είναι ο εσωτερικός μονόλογος των Αρκάδων εντός συνόρων αλλά η επαφή με την Αρκαδία έξω από τα γεωγραφικά της όρια για να αναδειχθεί ό,τι οι μέχρι τώρα τυπικές διπλωματικές σχέσεις έχουν παραμελήσει.

Με αισοδοξία, έμπνευση και δημιουργικότητα οι υπεύθυνοι του θεσμού έκαναν ανοιχτό κάλεσμα κοινής δημιουργίας για να οδηγηθεί η περιοχή σε μια περίοπτη θέση και να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να γίνει καλύτερος τόπος και για τους πολίτες.

δείτε εδω 

Πηγή: http://www.drt915.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here