ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΑΔΕ – Πως αγρότες που έχασαν το αφορολόγητο, μπορούν να κατοχυρώσουν έκπτωση φόρου.

0

Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 31 Οκτωβρίου χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής καλούνται να καταθέσουν, μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSNET, χιλιάδες κατ’ επάγγελμα αγρότες

Πρόκειται για αγρότες, οι οποίοι έχασαν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 8.636-9.545 ευρώ με βάση τις αρχικές δηλώσεις που είχαν υποβάλει το περασμένο καλοκαίρι, επειδή δεν είχαν προσυμπληρωθεί από την Φορολογική Διοίκηση οι κωδικοί 037 και 038 για την αναγνώριση της ιδιότητας του “κατ’επάγγελμα αγρότη”, εξαιτίας ελλιπών στοιχείων του σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στις τροποποιητικές αυτές δηλώσεις, που καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά οι συγκεκριμένοι αγρότες, οι κωδικοί 037-038 είναι προσυμπληρωμένοι από την Φορολογική Διοίκηση μετά από επικαιροποίηση του αρχείου του Υπ.Α.Α.Τ. κι έτσι οι εν λόγω φορολογούμενοι θα κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, που αντιστοιχεί σε ετήσια έκπτωση φόρου έως και 1.900-2.100 ευρώ.

Ήδη, όπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε σε όλες τις Δ.Ο.Υ. και τις λοιπές εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αποστείλει ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) στους φορολογουμένους που έχουν υποχρέωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μέχρι τις 31/10/2017 λόγω διαφοροποίησης των αρχείων του Υπ.Α.Α.Τ., ώστε να υποβάλουν εγκαίρως τις δηλώσεις αυτές. Εφόσον οι φορολογούμενοι υποβάλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα αρχεία του Υπ.Α.Α.Τ. οι δηλώσεις αυτές θα εκκαθαριστούν άμεσα, χωρίς κυρώσεις εκπροθέσμου υποβολής. Τυχόν επιπλέον οφειλόμενος φόρος θα πρέπει να καταβληθεί έως και σε 2 δόσεις.

Για τις περιπτώσεις όπου, για οποιονδήποτε λόγο, οι αποδέκτες των ηλεκτρονικών μηνυμάτων δεν θα προβούν σε υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, όπως οφείλουν, κατόπιν των επικαιροποιημένων αρχείων του Υπ.Α.Α.Τ., η Φορολογική Διοίκηση θα εκδώσει πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της (επικαιροποιημένα αρχεία του Υπ.Α.Α.Τ.). Δηλαδή και στις περιπτώσεις αυτές οι φορολογούμενοι θα καρπωθούν τα οφέλη από τον υπολογισμό του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος.

 dikaiologitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here