Εικονική περιήγηση έκθεσης

0

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Στον «αέρα» η έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» με την βοήθεια του φωτογράφου Ηλία Διαμαντάκου

Η έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με τίτλο «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» -δανεισμένο από στίχο που έγραψε ο Γ. Ρίτσος εξόριστος στη Μακρόνησο- και θέμα την εικαστική δημιουργία για τις φυλακές και εξορίες, είναι πλέον διαθέσιμη με τη μορφή εικονικής περιήγησης στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ. Θυμίζουμε ότι η λειτουργία της έκθεσης στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ), που εγκαινιάστηκε στις 4 Μάρτη, ανεστάλη λόγω του κορονοϊού, όπως κι όλες οι μαζικές εκδηλώσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Με την εικονική περιήγηση δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες επισκέπτες, από όπου βρίσκονται, και ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, να αντικρίσουν έργα σπουδαίας αισθητικής και ιστορικής αξίας, τα οποία αναφέρονται σε μια περίοδο 40 χρόνων.
Η έκθεση αποτελεί γεγονός μεγάλης εικαστικής αξίας, καθώς έγινε δυνατό να συγκεντρωθούν ορισμένα από τα σημαντικότερα διασωσμένα εικαστικά μνημεία της ταξικής πάλης τον 20ό αιώνα στη χώρα μας. Κάποια από τα έργα εκτίθενται για πρώτη φορά ή μετά από πολλά χρόνια. Εκτίθενται 257 εικαστικά έργα 48 δημιουργών και πολλών ακόμα άγνωστων αγωνιστών, πολλοί εκ των οποίων ήταν και οι ίδιοι εξόριστοι και φυλακισμένοι. Χειρόγραφες εφημερίδες των εξόριστων στην Ανάφη τη δεκαετία του ’30, έργα που αποτυπώνουν τον μεγαλειώδη αγώνα του λαού μας κατά την Κατοχή και Αντίσταση, αλλά και στα χρόνια των διώξεων και της σκληρής παρανομίας που ακολούθησαν. Μακρόνησος, Γιούρα, Λήμνος, Αϊ – Στράτης, φυλακές Αβέρωφ, Τρίκερι, φυλακές της Κέρκυρας, μερικοί μόνο από τους τόπους που αποτυπώνονται στην έκθεση και μαζί με αυτούς πλευρές από τη ζωή και την οργάνωση των εξόριστων. Υπάρχουν ακόμα έργα που αναφέρονται στην περίοδο της χούντας.
Ο Ηλίας Διαμαντάκος φωτογράφος στην Τρίπολη, εθελοντικά συνέβαλε σε αυτό το εγχείρημα.
Δείτε την έκθεση ακλουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο
https://www.kke.gr/resources/tours/mpoliki-petra-mpoliki-kardia/
Τρίπολη 09/04/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here