Εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη – Άγιος Βλάσιος, Άγιος Θεόδωρος, Παναγία

0

Του συνεργάτη μας,Γιάννη Δ.Κουρμπέλη

Ναός Αγίου Βλασίου

Το όρος Καλογεροβούνι στον Αγιάννη. Σε αυτό το βουνό βρισκόταν ο ναός.

Ο ναός του Αγίου Βλασίου ήταν μία εκκλησία η οποία βρισκόταν στο όρος Καλογεροβούνι, το οποίο βρίσκεται βόρεια του Αγίου Ιωάννη. Ο ναός προφανώς πυρπολήθηκε το 1826 από τις ορδές του Ιμπραήμ πασά και με το πέρασμα του χρόνου καταστράφηκε ολοσχερώς. Για τον ναό δεν έχουμε άλλες πληροφορίες, καθώς δεν γνωρίζουμε την ακριβή τοποθεσία του. Φαίνεται όμως ότι οι Αγιαννίτες τιμούσαν τον Άγιο, δίνοντας το όνομά του στα παιδιά τους. Το όνομα Βλάσης είναι βέβαια σπάνιο στο χωριό μας, αφού το φέρουν και το έφεραν λίγα μέλη της οικογένειας Δικαίου (Μόμης) και ο Βλάσιος Οικονομόπουλος (Κουλιδάς) μέλος της μεγάλης αγιογραφικής οικογένειας Κουλιδά, ο γιός του οποίου, Παναγιώτης, αγιογράφησε τον 18ο αι. την εικόνα της Παναγίας στον ναό του Προδρόμο

Ναός Αγίου Θεοδώρου

Ο νερόμυλος του Σταυρούλη. Εκεί κοντά βρισκόταν ο ναός του Αγίου Θεοδώρου.

Ο ναός του Αγίου Θεοδώρου ήταν μια εκκλησία η οποία βρισκόταν κοντά στον μύλο του Σταυρούλη, ανάμεσα στον ναό του Αγίου Δημητρίου και του Θεολόγου. Στην τοποθεσία όπου υπήρχε ο ναός υπάρχει μέχρι και σήμερα το τοπωνύμιο Άγιος Θεόδωρος ή Αγιοθόδωρος, όπου υπάρχει κεφαλάρι, με τα νερά του οποίου κινείτο ο νερόμυλος. Ο ναός φαίνεται ότι πυρπολήθηκε από τις ορδές του Ιμπραήμ πασά το 1826 και με το πέρασμα του χρόνου καταστράφηκε ολοσχερώς.

Ναός Παναγίας (πλησίον του Παλιού Σχολείου)

Το παλιό Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Ιωάννη. Κάτω από το σχολείο βρισκόταν ο ναός της Παναγίας.

Ο ναός της Παναγίας ήταν μία εκκλησία η οποία βρισκόταν κάτω από το παλιό Δημοτικό Σχολείο, στου παπα – Στυλιανού (Κεφαλόπουλου) το αμπέλι. Σύμφωνα με την παράδοση ο ναός είχε μικρό μέγεθος, χωρίς να έχει διασωθεί κάποια περαιτέρω πληροφορία.

Για τους παραπάνω ναούς δεν κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε περαιτέρω πληροφορίες για την ακριβή θέση τους και την ιστορία τους. Θα συνεχίσουμε όμως την έρευνά μας και ευελπιστούμε κάποτε να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία και να αναδημοσιεύσουμε το άρθρο αυτό.

Πηγές

  • Νικολάου Ι. Φλούδα – Θυρεατικά, τόμος Γ’, Αθήνα 1983

Ιωάννης Δ. Κουρμπέλης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ