Εκτόξευση ημερήσιου αριθμού τεστ κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας

0

Γράφει ο Γιώργος Παπαϊωάννου

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε πως έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των τεστ κορονοϊού που πραγματοποιούνται καθημερινά ενώ αναφέρθηκε στο μέσο όρο παραμονής στις ΜΕΘ των ασθενών που νοσούν από τη COVID-19.

Αρχικά ο Υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο μέσος όρος παραμονής ασθενών με κορονοϊό σε ΜΕΘ είναι οι 16 ημέρες.

Σχετικά με τα αιτήματα όσων θέλουν να απεργήσουν για περισσότερα τεστ, ανέφερε ότι τέτοια γίνονται κάθε μέρα όλο και περισσότερα.

«Στην αρχή της πανδημίας γίνοντας 850 κάθε μέρα και ο μέσος όρος αυτές τις ημέρες είναι 13 με 14 χιλιάδες και υπάρχει και επάρκεια σε αντιδραστήρια και αυξημένη παραγωγική δυνατότητα προκειμένου να κάνουμε περισσότερα τεστ όποτε χρειαστεί» σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η αυξάνονται οι δυνατότητες για τεστ του Συστήματος Υγείας, καθώς η κυβέρνηση πήρε επιπλέον 2 μηχανήματα που αυξάνουν τη δυνατότητα του μοριακού ελέγχου.

Για τα υπόλοιπα αιτήματα και κυρίως τις αιτιάσεις μετακινήσεις του προσωπικού που αφήνουν ακάλυπτους ορισμένους ασθενείς ανέφερε τα εξής: «Μετακινήσεις γίνονται στο Σύστημα Υγείας. Δεν είναι η πρώτο φορά. Δεύτερον, σε ότι αφορά τις μετακινήσεις στις οποίες αναφέρονται οι επαγγελματίες Υγείας στο Σωτηρία, για να ανοίξει μία ΜΕΘ, πρόκειται για τη μεταφορά 16 ανθρώπων με μεγάλη εμπειρία στις ΜΕΘ. Γι΄αυτό είναι λογικό όταν πας να ανοίξεις μία νέα μονάδα να έχεις ανθρώπους που να έχουν μία εμπειρία από ΜΕΘ, οι οποίοι θα υποδεχτούν τους 48 ανθρώπους που έρχονται μέσω προσλήψεων για να στελεχώσουν αυτή τη νέα μονάδα».

Πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν διαταράσσεται η λειτουργία κάποιων τμημάτων επειδή μετακινήθηκε κάποιο προσωπικό.

Μαγιορκίνης: Πιο εύκολα αποδίδουν τα μέτρα στα χωριά σε σχέση με τις πόλεις

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέλυσε για ποιο λόγο η εφαρμογή των μέτρων κορονοϊού είναι πιο εύκολη σε χωριά σε σχέση με πόλεις με ίδιο ποσοστό λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, το μέγεθος της πόλης-χωριού παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική της πανδημίας. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πλέον ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται.

Αυτό το φαινόμενο υποστηρίζεται από τουλάχιστον 2 μελέτες. Η πρώτη από το περιοδικό Nature Medicine, η οποία πραγματοποίησε δεδομένα από τις επιδημίες του πρώτου κύματος στην Κίνα και την Ιταλία και η άλλη στο περιοδικό Plus 1 που αναλύει δεδομένα από την επιδημία στη Βραζιλία.

«Με απλά λόγια αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και η αποτελεσματικότητα των μέτρων σε ένα χωριό είναι ταχύτερη σε σύγκριση με μία πόλη με παρόμοιο ποσοστό λοιμώξεων» εξήγησε.

Γι΄αυτό το λόγο, συμπλήρωσε ότι βλέπουμε πιο γρήγορα την αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέτρων σε μικρότερες πόλεις και χωριά.

Το φαινόμενο έχει μεγάλη ομοιότητα με το φαινόμενο της αδράνειας. Όσο πιο μεγάλο είναι ένα όχημα που κινείται τόσο πιο δύσκολο είναι να το σταματήσουμε. Συνεπώς όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί – τόσο μεγαλύτερη είναι η μάζα της επιδημίας – τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί ακόμα και αν το ποσοστό της μόλυνσης είναι παρόμοιο ανάμεσα σε πληθυσμούς.

Γι΄αυτό, ο κ. Μαγιορκίνης συνέστησε υπομονή, τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Αναφορικά με τη χρήση rapid test, o καθηγητής ανέφερε οτι ετοιμάζεται σχεδιασμός για χρήση τους σε νοσοκομεία από την Επιτροπή ενώ εξετάζεται και για χρήση σε σχολεία.

dikaiologitika.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here