«Ελλάδα 2021»:  O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων

0

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

“Εν τούτω τω τόπω συνήλθεν η Β΄ Εθνική Συνέλευσις των Ελλήνων, 30 Μαρτίου – 18 Απριλίου 1823»

 O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων είναι αναμφισβήτητα ένα από το σημαντικότερα ιστορικά μνημεία όχι μόνο της Κυνουρίας αλλά και της πατρίδας μας . . ΟΛΟΣ Ο ΝΤΟΥΝΙΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΣΤΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Β’ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ…κάποτε θα το καταλάβει και ο δήμος μας….

Άρχισαν οι  επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση . Στην Αρκαδία δεν μπορούμε να γιορτάσουμε  τίποτα με τους  αρχαιολογικούς χώρους κλειστούς.

Το ΥΠΠΟΑ  χωρίς  μία αιτιολογημένη απόφαση  με  το «κλειδοαμπάρωμα της ντροπής», έκανε την «πρόφαση της ρωγμής» παγίδα μιάς ακόμα  μελέτης…. της «πρόφασης της στατικής επάρκειας» του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους , δεν ξέρει να κάνει την δουλειά του, ξέρει μόνο να προφυλάσσει και να κλειδαμπαρώνει  και δεν ξέρει προβάλλει την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Δεν είναι δυνατόν πια οι χώροι  να παραμένουν κλειστοί από στραβομάρα και κουταμάρα ,για το μοναδικό λόγο κάποτε έγινε ένα λάθος, και να ανοίγουν μια μέρα το χρόνο δήθεν  για να “γιορτάσομε”.

Στην νέα εποχή αργά η γρήγορα το κράτος θα σταματήσει να φυλάει 4 τοίχους και όλοι πρέπει να καταλάβουμε την νέα πραγματικότητα, πως πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα και “να κάνουμε ότι μπορούμε” , αν θέλουμε να επιβιώσουμε σαν έθνος.

Με απλά λόγια ,αν δεν έχουμε χρήματα , πρέπει να αποφασίσουμε αν χωρίς ντροπή θα κλειδοαμπαρώσουμε τον Ιερό Χώρο για πάντα η θα ανοίξουμε το χώρο χωρίς φύλακες και προϊσταμένους. O κοινός νους αργά η γρήγορα θα επικρατήσει και ο Ιερός Χώρος της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων θα ανοίξει οριστικά και αμετάκλητα.

Δεν μπορούμε να «γιορτάσουμε» , όταν μέχρι σήμερα  από κουταμάρα δεν έχουμε αναρτήσει τουλάχιστον δύο φωτογραφίες με πέντε λέξεις στην ιστοσελίδα του δήμου μας  για τον «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και την πλάκα της σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη, που είναι πολύ εύκολο και αυτονόητο, τι τότε λέμε «γιορτάζουμε»…… ,και απερίσκεπτα τα κρύβουμε όλα ….έλεος πια……

Έχουμε προτείνει στο δήμο μας , σε όλους  τους αρμόδιους της επιτροπής “Ελλάδα 2021” και στο κοινό νου, τα τέσσερα θέματα της Θυρεάτιδας Γης που έπαιξαν αναμφισβήτητα  καταλυτική σημασία για την οργάνωση και επιτυχία του απελευθερωτικού αγώνα.

Αυτά  και άλλα μας λέει ο κοινός νους πρέπει πάντοτε  να διακρίνουμε και να προβάλουμε  σε τοπικό , περιφερειακό  και  εθνικό χώρο ,και στην ιστοσελίδα του δήμου μας  και  στις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ευχόμαστε οι αρμόδιοι να συμφωνούν, να καταλάβουν τι λέμε  και  έγκαιρα να ενεργήσουν κατάλληλα.

1) O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων

 

Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους και o ” Ιερός Χώρος « της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων είναι σεμνός και επιβλητικός , είναι «μουσεία» από μόνα τους.

Η συνέλευση απάντησε με την διακήρυξη ,στην υφήλιο και τους μεγάλους της εποχής . «Είμεθα αποφασισμένοι να ανεξαρτισθώμεν, ως έθνος αυτόνομον και ανεξάρτητον».” λίγο επίκαιρο σήμερα…

Οι αυτόχθονες Πελασγοί είχαν ένα χρυσό κανόνα που για χιλιετηρίδες εφάρμοσαν πιστά μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της Θυρέας, τον αμοιβαίο σεβασμό , την συναίνεση , την συνεννόηση και το Ελληνικό μέτρο. Οι “καλαμαράδες “Αστρινοί , πιστοί στην παράδοση χιλιετηρίδων άνθρωποι του Ελληνικού μέτρου και της εθνικής συνεννόησης, καλέστηκαν εκείνη την στιγμή από το έθνος να συμβιβάσουν τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα για ένα εθνικό διάλογο και το επέτυχαν με αποτελέσματα, υπό την επιρροή και ηγεσία του Αγιαννίτη στρατηγού , υπεύθυνου για την στρατιωτική ασφάλεια σε καιρό πολέμου τηs εθνοσυνέλευσης, Πάνου Ζαφειρόπουλο η Άκουρου .Το Άστρος επιλέχθηκε για την εθνοσυνέλευση, γιατί στο Άστρος υπήρχαν πολλοί καλαμαράδες και ήταν αναμφισβήτητα τόπος κοινής αποδοχής και θα βοηθούσε καλύτερα την εθνική συνεννόηση.

Στο χώρο η αρχαιολογική υπηρεσία το 1899 έκτισε την επιγραφή και οι ντόπιοι κάτοικοι μετά το τέλος της Β” Εθνοσυνέλευσης ονόμασαν τον χώρο » Ιερό Χώρο», από έκδηλο σεβασμό, για την μεγάλη συνεισφορά που προσέφερε στο Ελληνικό Έθνος. Eδώ για υπερβολή το “ιερός” δεν έχει θρησκευτική έννοια αλλά Εθνική έννοια, ο χώρος αναγνωριζότανε απο τους κατοίκους σαν πολύ σπουδαίος, σαν “Ιερός Χώρος ».

Οι αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης ήταν σημαντικότατες για την ίδρυση και οργάνωση του Ελληνικού Κράτους.

1)“Tο Έθνος απέκτησε οριστικό Σύνταγμα, που με απόφαση της συνέλευσης ήταν “ο ανώτερος νόμος” και υπηρίσχυε των νόμων του βουλευτικού… Με απόφαση της συνέλευσης, την καταλυτική παρέμβαση του Κολοκοτρώνη, την οργή του λαού και του στρατού, απετράπει η εκποίηση των εθνικών γαιών – κτημάτων, που άφηναν πίσω τους οι Τούρκοι άρχοντες, που επεδίωκαν και ήθελαν οι κοτζαμπάσηδες της συνέλευσης… Η συνέλευση ψήφισε την “περίφημη «Διακήρυξη της Β΄ των Ελλήνων Συνελεύσεως», προς την Υφήλιο, υπογραμμένη από 128 Πληρεξούσιους, μεταξύ των οποίων και ο Κολοκοτρώνης……”

2) Το αναθεωρημένο Σύνταγμα, εξαιρετικά προοδευτικό και πρωτοποριακό για την εποχή του, περιείχε φιλελεύθερες και δημοκρατικές διατάξεις, που διασφάλιζαν τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη. Θεσμοθετήθηκε η Δημόσια εκπαίδευση, λύθηκαν ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας, καθιερώθηκε η αρχή της ελευθεροτυπίας κ.α. Καταρτίστηκε και ο Ποινικός Κώδικας, βάσει του Βυζαντινού Δικαίου, για την προστασία του πολίτη από την ασυδοσία των αρχών

3) Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προβλέφθηκε η κατάργηση της όποιας μορφής δουλείας: «κανείς δεν πωλείται και δεν αγοράζεται στην ελληνική επικράτεια και ο αγορασμένος άνθρωπος, άμα πατήσει την ελληνική γη, γίνεται ελεύθερος και ο αγοραστής χάνει τα χρήματά του».

Δείτε περισσότερα στο συνδέσμο, για την σπουδαιότητα της Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος, από την Σμαράγδη Ι.Αρβανίτη ,

Από το Αρκάδες Εσμέν

http://www.arcadians.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=44:s-p&catid=89

«Έλλάδα 2021»

Με χαρά ανακοινώνουμε «O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων» και κωδικό GR-01724,ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ , ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ , ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ . ΟΛΟΣ Ο ΝΤΟΥΝΙΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΣΤΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Β ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ… κάποτε θα το καταλάβει και ο δήμος μας….

“Αρ. Πρωτοκόλλου: 4210

Αγαπητέ κύριε Κουρόγιωργα,

Με χαρά επιβεβαιώνουμε ότι λάβαμε την πρότασή σας με τίτλο «O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων» και κωδικό GR-01724, την οποία προτιθέμεθα να εντάξουμε σε ειδική έκδοση που ετοιμάζουμε και θα περιλαμβάνει περιγραφή του συνόλου των προτάσεων που ταυτίζονται με τους τέσσερις άξονες της Επιτροπής και που συνεισφέρουν στο κοινό αυτό εθνικό εγχείρημα με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Η έγγραφη συγκατάθεσή σας για την έκδοση αυτή, όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, θα σας ζητηθεί σε δεύτερο χρόνο.

Όσον αφορά στη δυνατότητα υποστήριξης της πρότασής σας από την Επιτροπή, θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας, μόλις ολοκληρωθεί η τελική εισήγηση των μελών της Ολομέλειας και η εκτίμηση της Επιτροπής ως προς τα διαθέσιμα οικονομικά μέσα.

Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας στο εθνικό κάλεσμα.”

Με εκτίμηση,

Ελένη Κυπριώτη

Υπεύθυνη Διαχείρισης Προτάσεων Πλατφόρμας

Επιτροπή «Ελλάδα 2021»

http://www.greece2021.gr

secretariat@greece2021.gr
T: 7002021000, 2160004001

2) Η Σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη

Η σχολή Καρυτσιώτη  έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο για να γίνει ο Αγιάννης πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας, από τις 15 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 και για να γίνει η Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων στο Άστρος το 1823.Το “κυβερνείο” που βρίσκεται πολύ κοντά στη σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη ήταν η έδρα της κυβέρνησης . Το Άστρος είναι κυρίως γνωστό στη πατρίδα μας από όλους τους Έλληνες και στους ομογενείς στο εξωτερικό από την Β´ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων που έγινε το 1823, για αυτό μας ξέρει ολόκληρος ο κόσμος. Οι “καλαμαράδες ” Αστρινοί , από τα καλαμάρια που χρησιμοποιούσαν για να γράφουν στη φημισμένη Σχολή Καρυτσιώτη ,προσέφεραν πολλά στη πατρίδα εκείνες τις δύσκολες για το έθνος μας στιγμές που όλα  κρέμοντο από μια κλωστή για να πνιγεί η επανάσταση στο αίμα. Αλλά πριν την Εθνοσύνελευση είχε προηγηθεί το καταλυτικό κτίσιμο της Σχολής Καρυτσιώτη.

3) Ο  Άγιος Ιωάννης (Αγιάννης) Αρκαδίας <Το “κυβερνείο” και ο Πάνος (Άκουρος) Ζαφειρόπουλος>

Από το ίδιο σιγίλλιο του 1638 πληροφορούμαστε ότι ο Αγιάννης έγινε πατριαρχική εξαρχία «χάριν βεβαίως τῆς Σχολῆς τοῦ Ἀγίου Ἱωάννου, λειτουργούσης πολλοῦ παλαιότερον». Σύμφωνα, λοιπόν, με το συγκεκριμένο απόσπασμα στον Άγιο Ιωάννη λειτουργούσε σχολείο, πολύ πριν το 1638. Στον Άγιο Ιωάννη, λειτουργούσαν επίσης και «κατώτερα» σχολεία, όπως αυτό του Παπακυριακού και κρυφά σχολεία, αρχικά στο Μετόχι της Μονής Λουκούς, Άγιος Δημήτριος και αργότερα στους νάρθηκες των εκκλησιών του χωριού,

Από την αρχή της επανάστασης το 1821 υπήρχαν συζητήσεις μεταξύ των προεστών και των οπλαρχηγών   να γίνει κυβέρνηση των επαναστατημένων Ελλήνων που θα είχε την έδρα της στο Αγιάννη. Τελικά η σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο για να γίνει ο Αγιάννης πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας από τις 15 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 .Το «κυβερνείο» που βρίσκεται πολύ κοντά στη σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη ήταν η έδρα της κυβέρνησης. Διακρίνονται οι πολεμίστρες κάτω από τα παράθυρα του κτηρίου. Αργότερα το 1825 είχε επίσης προταθεί ανεπιτυχώς  ο Αγιάννης να ξανά γίνει η έδρα της Ελληνικής κυβέρνησης.

4) Το “στρατόπεδο των Βερβένων”

Πρόσφατα με το προεδρικό διάταγμα 110/2020 ΦΕΚ/265/Α/31-12-2020 καθιερώνεται ο ετήσιος εορτασμός της μάχης των Βερβένων, ποτέ δεν είναι αργά…

Συγχαρητήρια στον πρόεδρο Ν. Καρκούλη, που με πολύ μόχθο κατάφερε το αυτονόητο με καθυστέρηση διακόσιων χρόνων, κάτι που πρέπει και μπορούμε  να κάνουμε για όλα τα μνημεία μας . Ας ανοίξουμε τα μάτια μας και ας κοιτάξουμε το καθρέπτη και ας  διακρίνουμε και προβάλουμε , και στη ιστοσελίδα του δήμου μας, επίσης τον  «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.

Η μάχη την 18ην Μαϊου 1821 στα ιστορικά Βέρβενα  και στα ιστορικά Δολιανά  ματαίωσε τη διάλυση του στρατοπέδου στα Βέρβενα  και το σχέδιο των Τούρκων. Επίσης τόνωσε το ηθικό των επαναστατών και άνοιξε το δρόμο για την άλωση της Τριπολιτσάς.

Αναμφισβήτητα το “στρατόπεδο των Βερβένων” έπαιξε καταλυτική σημασία για την οργάνωση και επιτυχία του απελευθερωτικού αγώνα . Από το “στρατόπεδο των ιστορικών Βερβένωνάρχισε ουσιαστικά και στρατιωτικά η απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Αυτά τα λίγα για τους ήρωες προγόνους μας, αλλά ας έλθουμε και στο  σήμερα.

«Να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε και να αποφασίσουμε, πού θέλουμε να πάμε»…. μας λέει η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021″ κ. Γιάννα Αγγελοπούλου .” Το μέλλον αποφασίζεται σήμερα – διαμορφώνεται από τις πράξεις όλων μας στο παρόν. Όλοι πρέπει να είμαστε παρόντες στο αύριο. Μόνο που για αυτό δεν αρκούν τα λόγια. Η πρόοδος θέλει και κόπο και τρόπο. Θέλει να δουλέψει και το σώμα και το μυαλό. Οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι ήδη εδώ…”

Η πρόφαση της «ρωγμής» και η παγίδα μιάς ακόμα  μελέτης (έλεος πιά με τις αναρίθμητες μελέτες…. ) της πρόφασης της «στατικής επάρκειας» του κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους τελικά δεν θα περάσουν , η τοπική κοινωνία έχει τον πρώτο λόγο και οι αρμόδιοι τελικά θα το καταλάβουν και θα μας ακούσουν, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του σήμερα…. «Μόνο που για αυτό δεν αρκούν τα λόγια».

«O Ιερός Χώρος «  της Β’ Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων, το προαύλειο της σχολής   

και  η Σχολή Καρυτσιώτη  είναι  σεμνός  και  επιβλητικός , είναι «μουσείο» από μόνος του.

Τα μάρμαρα και τα μνημεία είναι σημαντικά και υπάρχουν σε όλα τα μουσεία.

Εμείς έχουμε παραπάνω από τα μνημεία αυτό τον υπέροχο  σεμνό και επιβλητικό χώρο,

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΕIΟ ΑΠΟ ΜΌΝΟΣ ΤΟΥ, δεμένο με την σύγχρονη ιστορία μας

που δεν το έχουν πολλοί.  Αυτό το μουσείο μας θα ανοίξουμε σύντομα.

Δείτε τους συνδέσμους για περισσότερα

«Ελλάδα 2021»: H Σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη Κυνουρίας

 

“Ελλάδα 2021”: Ο Άγιος Ιωάννης (Αγιάννης) Κυνουρίας , ήταν η πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους…
 

«Ελλάδα 2021» : Tο στρατόπεδο των Βερβένων, τα ιστορικά Βέρβενα και τα ιστορικά Δολιανά

“Ελλάδα 2021” και η  Θυρεάτις Γης

 

https://www.greece2021.gr/

Πηγές : astroskynouria-News

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here