Ενημέρωση για το κτηματολόγιο

0

Από την Παπαδάκου Ευγενία

Έχει αρχίσει εδώ και καιρό-και συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αρχικών εγγραφών -δηλώσεων στο κτηματολόγιο σε πολλές περιοχές ,μεταξύ αυτών και στο  Δήμου Β. Κυνουρίας. Θεωρώ ότι η ενημέρωση πάντα βοηθά και θέλοντας να συμβάλω και εγώ καταθέτω –από την εμπειρία μου -μια μικρή συνοπτική ενημέρωση θεωρώντας  ότι θα βοηθήσει τους εμπλεκόμενους πολίτες . Για ενημέρωση γίνεται γνωστό ότι :

-Το κτηματολόγιο δεν έχει γενικά και αόριστα σχέση μόνο με τους κατοίκους του Δήμου  Βόρειας Κυνουρίας ,αλλά αφορά όλους τους πολίτες –ομογενείς ή αλλοδαπούς –που κατοικούν οπουδήποτε με την προϋπόθεση ότι  έχουν ιδιοκτησία –ακίνητα –εντός του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας ή έχουν δικαιώματα εμπράγματα ή άλλα σε ακίνητα της συγκεκριμένης υπό κτηματογράφηση περιοχής .

-Θα πρέπει να μην αγνοηθεί από τους κατοίκους εξωτερικού για τους οποίους ο νόμος δίνει και μεγαλύτερη διάρκεια διεκπεραίωσης

-Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το κτηματολόγιο αφορά και αυτούς που έχουν δικαιώματα πέραν του δικαιώματος της πλήρους κυριότητας (ψιλή κυριότητα ,επικαρπία ,ενέχυρο, υποθήκη κ.τ.λ.)

-συνεπώς το κτηματολόγιο αφορά δικαιώματα που πρέπει να δηλωθούν  για να κατοχυρωθούν.

-Στην διαδικασία δηλώσεων –που ήδη βρισκόμαστε –δεν χρειάζεται βιασύνη και προχειρότητα .Το θέμα είναι όχι μόνο να τελειώνουμε αλλά και να τελειώνουμε και σωστά 

Συλλογή  ταξινόμηση και καταγραφή των στοιχείων –αρχικά σε  ένα έστω και πρόχειρο έντυπο-θα βοηθήσει τα μέγιστα .

Για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στα προσκομιζόμενα έγγραφα .Ταυτότητα ,ΑΦΜ, τίτλοι ιδιοκτησίας ,μεταγραφές ,τοπογραφικά των τίτλων ,όπου υπάρχουν  κ.τ.λ.

Η κατάθεση πρόσφατων τοπογραφικών εξαρτημένων με συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87 σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι υποχρεωτική .Η εμπειρία όμως δείχνει ότι η ύπαρξη του μπορεί να μας απαλλάξει από μελλοντικές περιπέτειες. Φυσικά έχει ένα κόστος αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί μικρό σε σχέση με αυτό που θα προκύψει αν φτάσουμε- από λάθος-να διορθώσουμε στοιχεία ενός ακινήτου μετά την αρχική αίτηση μας  ,όπου θα απαιτηθούν ενστάσεις ή δικαστικές διαδικασίες .

Για τις περιπτώσεις λαθών θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι υπάρχει το δικαίωμα της ένστασης το οποίο μπορεί να ασκηθεί μετά την προσωρινή ανάρτηση εντός κάποιας προθεσμίας (μάλλον δίμηνη).Καλό είναι βέβαια να γίνουν όλα σωστά για να μην υπάρχει η πρόσθετη αυτή ταλαιπωρία

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν προβλήματα νομικής φύσεως και η συμβουλή του νομικού είναι απαραίτητη.

Από προσωπική εμπειρία ενημερώνω ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε ακίνητα που εφάπτονται σε δρόμους ,σε εγκαταλελειμμένα ακίνητα (μπορούμε να ενημερώσουμε όλοι με κάποιο τρόπο όσους έχει να εμφανιστούν στα χωριά αρκετά χρόνια ) είτε στα ίδια είτε στα όμορα αυτών που δύσκολα είναι εμφανή τα όρια .Στα δικαιώματα πολύ προσοχή στο δικαίωμα επικαρπίας το οποίο πολλοί –για να αποφύγουν τα 35 ευρώ –δεν το δηλώνουν με την έννοια ότι αφού είναι ψιλός κύριος το παιδί τους δεν υπάρχει πρόβλημα .Δείτε όμως τι μπορεί να γίνει. Να περάσει το δικαίωμα επικαρπίας σε άγνωστο να καταλήξει στο Δημόσιο με συνέπειες για τον ψιλό κύριο ,οι οποίες θα εμφανιστούν κάποια στιγμή που θα θέλει κάποιος να μεταβιβάσει το ακίνητο .Για ένα κέρδος τώρα 35 ευρώ μπορεί να καταλήξει να πληρώσει πολλαπλάσια μελλοντικά και να υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία. Προσοχή μεγάλη. Συνιστώ να δηλωθεί οπωσδήποτε το δικαίωμα αυτό  .

Σε σχέση με τα δασικά είχα περίπτωση που έκταση στο Ξηροπήγαδο η οποία είχε αγοραστεί το 1990 και η οποία έκταση ήταν μη δασική  (σύμφωνα με πληροφοριακό έγγραφο του  Δασαρχείου Κυνουρίας  ,το οποίο ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν είναι έγκυρο) χαρακτηρίστηκε όμως ως δασική με την ανάρτηση δασικών χαρτών και το χειρότερο είχε δοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο ως ιδιοκτησία χωρίς να το πάρει χαμπάρι ο ιδιοκτήτης .Τώρα που αποφάσισε να μεταβιβάζει την έκταση φάνηκε το πρόβλημα και τρέχει με δικαστικό αγώνα να καταφέρει να κερδίσει την ιδιοκτησία  του δικού του χωραφιού που αγόρασε με νόμιμο τίτλο –με έγγραφο από Δασαρχείο τη στιγμή της αγοράς -με αρκετά μεγάλο κόστος και ταλαιπωρία ,χωρίς να είναι και σίγουρος για το αποτέλεσμα του δικαστηρίου.

Επειδή πολλοί ρωτούν αν πρέπει να δηλωθούν ακίνητα που έχουν πολεοδομικές παραβάσεις η δική μου απάντηση είναι ναι πρέπει να δηλωθούν ΟΛΑ νόμιμα και μη νόμιμα πολεοδομικά .Άλλωστε η όποια πολεοδομική παράβαση θα βρεθεί μπροστά στον καθένα  σε μια ενδεχόμενη μεταβολή (μεταβίβαση κ.τ.λ.).Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει σε συνεννόηση με τον μηχανικό του ο καθένας να εξετάσει την περίπτωση τακτοποίησης ή νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών του ,η οποία ως διαδικασία λήγει το Φθινόπωρο του 2019.

Οι περισσότερες περιπτώσεις δηλώσεων είναι σχετικά απλές ως διαδικασία . Οι παραπάνω ενδεικτικές παρατηρήσεις που ανέφερα δεν είναι ο κανόνας  αλλά η εξαίρεση.

Η διαδικασία των αιτήσεων από πληροφορίες των γραφείων Τρίπολης και Μελιγούς δεν είναι σε ικανοποιητικό ρυθμό .Απομένει περίπου μήνας για την αρχική προθεσμία λήξης και ως συνήθως όλοι θα τρέξουν από δώ και μπροστά .Το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση φαίνεται ότι στο τέλος θα επικρατήσει , όμως η όποια καθυστέρηση δεν ωφελεί σε τίποτα αλλά αντίθετα περιπλέκει τα πράγματα .

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ  ΕΥΓΕΝΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ  -Ε.Δ.Ε.

Ναύπλιο – 6978555548

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here