Ενημέρωση της Κοινότητας Άστρους για την αιωνόβια πλατάνα στο Πρόδρομο στον Αγιάννη

0
Από την Κοινότητα Άστρους
Μετά από ανησυχίες τον κατοίκων του Αγιάννη σχετικά με την υγεία της αιωνόβιας πλατάνας λόγω του ότι έχει παρατηρηθεί εσωτερική νέκρωση του ξύλου η κοινότητά του Άστρους σε συνεργασία με τον δήμο ,κάλεσαν τον κ. Στέφανο Διαμαντή να κάνει αυτοψία ο οποίος παρατήρησε και δήλωσε τα παρακάτω:
ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Τα Ελληνικά αυτοφυή πλατάνια ανήκουν στο είδος Platanus orientalis (Ανατολικός πλάτανος). Είναι δένδρα που αγαπούν υγρά εδάφη και δροσερές ρεματιές. Γι αυτό αναπτύσσονται κατά μήκος ρεμάτων, σε όχθες ποταμών και παραλίμνιες περιοχές. Ζουν πολά χρόνια. Στην Ελλάδα υπάρχουν αμέτρητα αιωνόβια δένδρα με πιο χαρακτηριστικά τον πλάτανο στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής στο Πήλιο που είναι γηραιότερος από 1.000 χρόνια και τον πλάτανο του Ιπποκράτη στην Κω ηλικίας “2.500 ετών”. Αποτελούν καμάρι κάθε χωριού καθώς χαρίζουν πλούσια σκιά στις πλατείες και στον περίβολο εκκλησιών. Δυστυχώς, στην πλειονότητά τους κακομεταχειρίζονται από τους Δήμους και τις Κοινότητες καθώς επάνω στον κορμό τους μπορεί κανείς να βει καρφωμένα καρφιά, ανακοινώσεις, καλώδια και προβολείς, σιδερένιες βάσεις για μεγάφωνα κ.ά. πολλά από αυτά ενσωματωμένα μέσα στον κορμό.
Αιωνόβια πλατάνια είναι συνήθως κουφαλερά. Σαπίζει το νεκρό καρδιόξυλο ενώ η ζωντανή περίμετρος που αποτελείται από το ζωντανό σομφό ξύλο και τον φλοιό μπορεί να διατηρεί τεράστιο φύλλωμα. Η υγεία τέτοιων δένδρων δεν επηρεάζεται από τις κουφάλες.
Ο πλάτανος του χωριού σας είναι αιωνόβιος. Αναπτύσσεται σε υγρό σημείο και είναι υγιής παρόλη τη μεγάλη του κουφάλα. Κατά την αυτοψία που διενήργησα με τον πρόεδρο της κοινότητας Άστρους κ. Μπάρλα Κωνσταντίνο καθώς και με τον γεωπόνο κ. Καμπουρολιά Παναγιώτη υπεύθυνο πρωτογενή τομέα του δήμου σας, διεπίστωσα ότι δεν δείχνει συμπτώματα προσβολής από την νέα ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους που πλήττει τα πλατάνια αρχικά της Πελοποννήσου και τώρα της υπόλοιπης χώρας. Η ασθένεια μεταδίδεται με μολυσμένα αλυσοπρίονα (αν χρειαστεί να κλαδέψετε ορισμένα κλαδιά), με χωματουργικά μηχανήματα που σκάβουν σε ρέματα με ασθενή πλατάνια και μετά μετακινούνται σε άλλες περιοχές και μεταδίδουν τον μύκητα Ceratocystis platani καθώς και με συνένωση ριζών όπου υπάρχουν πολλά πλατάνια.
Κατά την άποψή μου ο πλάτανός σας δεν κινδυνεύει καθώς είναι μεμονωμένος και μακρυά από άλλα πλατάνια. Θα βοηθούσατε την συνολική του υγεία αν προβαίνατε σε κλάδεμα μερικών εσωτερικών κλάδων του δένδρου που δεν θα επηρεάσει τη σκίαση που προσφέρει. Να βεβαιωθείτε ότι τα αλυσοπρίονα και λοιπά εργαλεία δεν χρησιμοποιήθηκαν σε άλλα πλατάνια.
Δρ Στέφανος Διαμαντής ερευνητής τέως διευθυντής ινστιτούτου δασικών ερευνών Θεσσαλονίκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here