Εξοπλισμός και αναλώσιμα από την Περιφέρεια προς δομές υγείας και δήμους & Οδηγίες για την απολύμανση κοινόχρηστων χώρων

0

Εξοπλισμό και υλικά προς τις δομές υγείας, τους ΟΤΑ και άλλους δημόσιους φορείς, προώθησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την ενίσχυσή τους, με σκοπό την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, συνολικά διατέθηκαν 6 isobox (από ένα στα Κέντρα Υγείας Αρεόπολης, Βλαχιώτη, Γυθείου, Μελιγαλά, καθώς και στο Νοσοκομείο Κορίνθου), κι ακόμα 115 λίτρα αντισηπτικού υγρού (στα νοσοκομεία Αργους, Ναυπλίου, Καλαμάτας Τρίπολης, στους Δήμους Τρίπολης και Γορτυνίας και στα Λιμεναρχεία Αστρους και Λεωνιδίου), 4.500 γάντια μιας χρήσης (στα νοσοκομεία Αργους, Ναυπλίου, Καλαμάτας Τρίπολης, στους Δήμους Τρίπολης και Γορτυνίας και στα Λιμεναρχεία Αστρους και Λεωνιδίου), 305 στολές εκ των οποίων οι 5 τύπου tyvek (στα νοσοκομεία Κορίνθου, Αργους, Ναυπλίου, Καλαμάτας Τρίπολης και στα Λιμεναρχεία Αστρους και Λεωνιδίου), 300 γυαλιά (στα νοσοκομεία Κορίνθου, Αργους, Ναυπλίου, Καλαμάτας Τρίπολης και στα Λιμεναρχεία Αστρους και Λεωνιδίου), καθώς και μια συσκευή μοριακού ελέγχου PCR μαζί με τα σχετικά αντιδραστήρια (στο Νοσοκομείο Καλαμάτας).

Τέλος, διατέθηκαν ποσότητες αναλώσιμων (όπως κρεμοσάπουνα και χλωρίνες) στα νοσοκομεία Αργους, Ναυπλίου, Τρίπολης και Καλαμάτας.

Οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας προς τους δήμους για την απολύμανση κοινόχρηστων χώρων

Οδηγίες για τον τρόπο που θα διενεργούνται οι απολυμάνσεις των κοινόχρηστων χώρων δίνει στους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, με σχετικό έγγραφο που απέστειλε προς όλους τους ΟΤΑ.

Στο εν λόγω έγγραφο, σημειώνονται τα εξής:

“Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις και τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού (SARS-CoV-2) στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως και ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την τήρηση των μέτρων και την αποφυγή μετάδοσης της νόσου, λόγω της πιθανής επιβίωσης του ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον για αρκετές ημέρες, οι χώροι και οι περιοχές που έχουν πιθανά μολυνθεί από τον ιό πρέπει να απολυμαίνονται πριν την επαναχρησιμοποίηση τους. Ενδεικτικά αναφέρονται κοινόχρηστοι χώροι του δήμου π.χ. πλατείες, παγκάκια, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές, στάσεις λεωφορείων κλπ.

Παρ’ ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των διάφορων απολυμαντικών μέσων κατά του συγκεκριμένου ιού, είναι απαραίτητη η χρήση προϊόντων που περιέχουν αντιμικροβιακούς παράγοντες αποτελεσματικούς κατά των κορωνοϊών.

Σε κάθε περίπτωση για την διενέργεια εφαρμογών απολύμανσης σε κοινόχρηστους χώρους του δήμου θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής:

Η εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί με την χρήση κατάλληλου εξοπλισμού μέσω ψεκασμού χαμηλής πίεσης.

Τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες απολύμανσης θα είναι εγκεκριμένα για ανάλογη χρήση από τον ΕΟΦ και κατά περίπτωση και από άλλον αρμόδιο φορέα.

Η χρήση του εγκεκριμένου σκευάσματος θα πραγματοποιείται ακολουθώντας πιστά την ετικέτα του και το έντυπο με τις οδηγίες ασφαλούς και ορθής χρήσης του (Μaterial Safety Data Sheet), ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα του αλλά και η ασφάλεια για τον χρήστη, τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον.

Κατά τη χρήση τους από το προσωπικό θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα Μέτρα Ατομικής Προστασίας. Ο προστατευτικός ατομικός εξοπλισμός περιλαμβάνει:

– Μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή FFP3

– Προστατευτικά γυαλιά

– Προστατευτική φόρμα, αδιάβροχη, με μακριά μανίκια, μίας χρήσης

– Γάντια μίας χρήσης

Να γίνεται έγκαιρη ενημέρωση του κοινού, τόσο για τις ενέργειες, όσο και για τις επιφάνειες και τους χώρους που θα απολυμανθούν.

Η ψεκαζόμενη περιοχή θα πρέπει να επιτηρείται με ευθύνη του φορέα σας προκειμένου να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα κατά την διάρκεια των ψεκασμών (κατά προτίμηση από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί).

Παρακαλούμε για την αυστηρή τήρηση των ανωτέρω, παραμένοντας στην διάθεσή σας στο πλαίσιο της προάσπισης της Δημόσιας Υγείας”.

Το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέρμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορείτε να δείτε εδώ:

Ενημέρωση για οδηγίες χρήσης Απολυμαντικών έναντι του νέου Κορωνοϊού (2019-nCoV) σε εξωτερικούς-κοινόχρηστους χώρους

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here