Επιστολή άμεσης κινητοποίησης για τη διάσωση του “Μύλου” στον Αγ. Ανδρέα

0

Θέμα: Επιστολή άμεσης κινητοποίησης για τη διάσωση του “Μύλου”

Κοινοποίηση: Στους κ.κ Υπουργούς & Βουλευτές μας, στην Περιφέρεια και τον Δήμο μας (δείτε εδώ την επιστολή)

Ο γενέθλιος τόπος μας , η γη της Κυνουρίας -αλλά και ολόκληρης της πατρίδας μας έχρισε κοινωνούς μιας σπουδαίας και ακτινοβολούσας ακόμη πολιτιστικής κληρονομιάς την οποία διαχρονικά έχουμε χρέος να προασπίζουμε, να αναδεικνύουμε και να προάγουμε ,σε μία προσπάθεια διαφύλαξης του ιστορικού μας παρελθόντος αλλά και συνεχούς βίωσης της παράδοσης μας στο πέρασμα των χρόνων.

Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν τη σπουδαιότητα και την ιστορικότητα των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποφασίσαμε εκπροσωπώντας την τοπική μας κοινωνία-αλλά και τις ποικίλες “φωνές” ευαισθητοποιημένων ως προς το ζήτημα αυτό συμπολιτών μας , προς  τις οποίες η Πολιτεία δυστυχώς κωφεύει- να σας αποστείλουμε την παρούσα επιστολή με την οποία ζητούμε την οποιαδήποτε αρωγή και μέριμνα από την πλευρά των φορέων και των εκπροσώπων της κρατικής διοίκησης προκειμένου να διαφυλάξουμε ένα εξαιρετικής – ιστορικής, λαογραφικής, κοινωνικής , γεωγραφικής και συναισθηματικής αξίας- μνημειώδες κτίσμα το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της παραλίας του Aγίου Ανδρέα -έχοντας μάλιστα ονοματοδοτήσει και τη συγκεκριμένη παραλία- η οποία είναι ευρύτερα γνωστή με το τοπωνύμιο “Μύλος”.

Ο ανεμόμυλος στέκει τώρα πια πολυτραυματισμένος , ανεμοδαρμένος και κατεδαφισμένος κατά το μεγαλύτερο μέρος του και δυστυχώς μόνο ένα μικρό τμήμα του ορθώνεται ακόμη αγέρωχο θυμίζοντας σε όλους εμάς την αρχική “κορμοστασιά” του. Έγκυρες πληροφορίες για την ιστορία του μνημείου αναφέρουν ότι αυτό ανεγέρθηκε το 1856 από Τηνιακούς μαστόρους σε μία θέση κατάλληλη αφού εκεί πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στον ανεμόμυλο δεν αλέθονταν δημητριακά αλλά σχοίνα , τα οποία αφθονούσαν στην περιοχή μας.

Το παραγόμενο υλικό αποτελούσε άριστη χρωστική ουσία δερμάτων και με αυτό τροφοδοτούσαν τα βυρσοδεψεία τα οποία βρίσκονταν στη Σύρο.

Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε σ΄αυτόν εδώ τον τόπο η εικόνα του Μύλου- έστω κι αν στα μικρά μας χρόνια δεν γνωρίζαμε την ιστορική του αξία- έχει συνδεθεί με την παιδικότητά μας, τα καλοκαίρια μας, τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις μας, τις ασχολίες των κατοίκων του τόπου μας, τις αφηγήσεις των παππούδων μας και τόσα άλλα που δεν είναι εύκολο να αποτυπωθούν ίσως σε μία επιστολή.

Σας ζητούμε -ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών με χρέος και ευθύνη τόσο απέναντι σε όλους εμάς όσο και απέναντι στις μελλοντικές γενιές- να δείξετε την απαιτούμενη υπευθυνότητα και ευαισθησία καταβάλλοντας τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, προκειμένου έστω και την ύστατη τούτη στιγμή να καταστεί δυνατή η διάσωση ή ακόμα και η εκ θεμελίων κατασκευή αυτού του εξαίρετης φυσικής, ιστορικής και συναισθηματικής αξίας μνημείου που αντιπροσωπεύει και διαπερνά την τοπική μας ιστορία και κουλτούρα.

Κλείνοντας να επισημάνουμε για εκείνους που τυχόν παρακάμψουν ή αγνοήσουν ως ανεπιθύμητο ή ακόμα και ανούσιο το παραπάνω κείμενο ότι ο ρους της ιστορίας διαχρονικά έχει αποδείξει πως οι σπουδαίοι πολιτικοί άνδρες ήταν ταυτόχρονα και πρωταρχικά σπουδαίοι ΆΝΘΡΩΠΟΙ , οι οποίοι έθεταν την ηθική τους ποιότητα πάνω και πέρα από την πολιτική τους ιδιότητα και την μυωπική αντίληψη της συμμετοχής στα πολιτικά πράγματα.

Με εκτίμηση

Το Συμβούλιο της Κοινότητας                                                       Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ανδρέα- Πραστού

Του Αγίου Ανδρέα

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here