Επιστολή Ιερώνυμου σε Μητσοτάκη και Κεραμέως για άνοιγμα εκκλησιών – Καζάνι που βράζει η Ιεραρχία

0

Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ζητώντας το άνοιγμα των εκκλησιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που ζητά ο Αρχιεπίσκοπος από τη Νίκη Κεραμέως είναι στο πλαίσιο άρσης των περιοριστικών μέτρων να ανοίξουν και οι εκκλησίες για τους πιστούς και αυτό να γίνει με τα μέτρα που θα προτείνουν οι αρμόδιοι για τον αριθμό των πιστών που θα μπορούν να μπαίνουν στους ναούς και ποιες αποστάσεις θα πρέπει να τηρούν. Στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος υπενθυμίζει πως η Εκκλησία έλαβε μέτρα, τηρώντας τις οδηγίες για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και ζητά να συμπεριληφθούν και οι ναοί στις προβλέψεις για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Καζάνι που βράζει η Ιεραρχία

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί σε ένα μεγάλο μέρος της εκκλησίας ήταν και τα όσα ανέφερε στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, επικαλούμενος μάλιστα και τα όσα συνέβησαν έξω από το Μαξίμου με την Πρωτοψάλτη και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μετά από αυτό, αν θέλουν ας μας ζητήσουν τον λόγο», είπε.

Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Θεόκλητος ανέφερε: «Αυτές τις μέρες κάναμε υπακοή στο κράτος για την ασφάλεια όλων μας και τηρήσαμε τα μέτρα, σφραγίσαμε τις εκκλησίες σταματήσαμε τις καμπάνες κλπ. Όμως είδαμε χθες, αυτούς πού θέσπισαν τους νόμους με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό, να έχουν συνωστιστεί μαζί με τους συνεργάτες του και πολλούς άλλους, ώστε να ακούσουν μία περιφερόμενη συναυλία. Χωρίς τα μέτρα ασφάλειας χωρίς τις αποστάσεις κλπ. Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γι’αυτό και εμείς από σήμερα ανοίγουμε τις εκκλησίες μας και είμαστε εδώ ώστε όποιος θέλει να έρθει να μας ζητήσει τον  λόγο». «Αν έχουν σκοπό να ταπεινώσουν την Εκκλησία και να ισχύσει στην Εκκλησία, στην Ελλάδα, ο καισαροπαπισμός η επιβολή του κράτους απέναντι στην Εκκλησία, δεν θα περάσει» είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας παλιά φράση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου πως  «Όποιοι άπλωσαν χέρι στην Εκκλησία τους κόπηκε…».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ανδρέα Λουδάρου στο orthodoxia.info, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της τελευταίες ώρες μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί με τη συντριπτική πλειονότητα των μελών της να ξεκαθαρίζει πως ο χρόνος της υπομονής τελείωσε. Οι Μητροπολίτες, δεχόμενοι πλήθος μηνυμάτων από πιστούς και ιερείς, αυξάνουν τις πιέσεις στον Αρχιεπίσκοπο και γίνεται λόγος για τη σημαντικότερη ίσως εσωτερική κρίση στον χώρο της Εκκλησίας από την ημέρα που ανέλαβε ο Ιερώνυμος.

Όπως σημειώνεται, οι πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει περί προγραμματισμού ανοίγματος των ναών των Ιούνιο σε συνδυασμό με τη φόρτιση που προκάλεσε η αυστηρότητα στην τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική ατμόσφαιρα στην Εκκλησία την οποία έκανε ακόμη πιο δύσκολη η χθεσινή πρωτοβουλία της εν κινήσει συναυλίας της κας. Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Σήμερα σε αρκετές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αρκετοί ναοί ως απάντηση ενεργοποίησαν τα εξωτερικά τους ηχεία και επέτρεψαν σε πιστούς που προσήλθαν να προσευχηθούν ενώ οι μητροπολίτες ο ένας μετά τον άλλο διαμηνύουν πως αλλάζουν γραμμή πλεύσης. Ενδεικτικό της συγκρουσιακής λογικής που επικρατεί πλέον ήταν και η δήλωση του μητροπολίτη Θεόφιλου πως δεν φοβάται τις συνέπειες… «Θα μου πάρουν το ωμόφορο από τη Χαλκιδική;» αναρωτήθηκε, για να απαντήσει περιπαικτικά «Τι μου λες;»

Ένας επίσης μετριοπαθής μητροπολίτης, ο Λαρίσης Ιερώνυμος, αν και δεν προχώρησε σε μονομερείς ενέργειες δεν έκρυψε τη δυσφορία του. «Δεν μπορεί μία αγαπημένη κατά τα άλλα τραγουδίστρια, να περιδιαβαίνει με μεγάφωνα την Αθήνα και να ανεβαίνει πάνω σε πλατφόρμα έξω από το Μαξίμου και να συγκεντρώνει πλήθος γύρω από τον πρωθυπουργό, για να εμψυχώσει τους Έλληνες και να απαγορεύεται αυτό από τις ενορίες, να βάλουν μεγάφωνα για να ακούν οι πιστοί στη συνοικία τον θείο λόγο, από τους ιερείς και τους ψαλτάδες τους. Η εκκλησία στις μέρες του εγκλεισμού δεν εμψύχωνε τους πολίτες;» διερωτήθηκε, ζητώντας άμεση άρση μέρους των μέτρων στις εκκλησίες.

Στο ρεπορτάζ του orthodoxia.info, αναφέρεται πως αν οι μετριοπαθείς της Ιεραρχίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, οι γνωστοί για τις αντίθετες απόψεις τους, έχουν προχωρήσει ήδη ένα βήμα παραπέρα. Όπως ο μητροπολίτης Κερκύρας που όταν ρωτήθηκε από τον Δημήτρη Ριζούλη της εφημερίδας «Δημοκρατία» για το αν τα πρόσωπα στο εσωτερικό της Εκκλησίας «αποτελούν πρόβλημα» είπε με νόημα πως «Για την Εκκλησία ισχύει η ισοβιότητα. Είναι όμως βέβαιο ότι ουδείς μας μπορεί να σταθεί στη συνείδηση του πιστού λαού όταν δεν τον υπερασπίζεται, όταν δεν αναγνωρίζει τα δίκαιά του, όταν δεν βοηθά ώστε η πίστη του λαού να παραμένει ισχυρή». Πολλοί θεώρησαν τη φράση αυτή ως έμμεσο μήνυμα – αιχμή του μητροπολίτη προς τον Αρχιεπίσκοπο.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η διαρροή της πληροφορίας πως ο Αρχιεπίσκοπος έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό εκθέτοντάς του τις θέσεις της Εκκλησίας, έβαλε «φρένο» σε μια άλλη πρωτοβουλία ομάδας μητροπολιτών που με κοινή επιστολή τους προς τον αρχιεπίσκοπο του ζητούσαν να αναλάβει δράση. Μέχρι χθες είχαν συνυπογράψει την επιστολή περίπου 15 αρχιερείς από όλες τις ιδεολογικές διαστρωματώσεις της Ιεραρχίας οι οποίοι μόλις ενημερώθηκαν πως η επιστολή έχει ήδη αποσταλεί «πάγωσαν» τη διαδικασία αναμένοντας την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε ήδη προνοήσει να συντάξει την επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, θεωρείται βέβαιο πως οι 15 θα ήταν υπερπολλαπλάσιοι.

«Το ζητούμενο πλέον είναι το σήμα που θα δώσει το Μέγαρο Μαξίμου από το οποίο θα κριθούν και οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν», καταλήγει το ρεπορτάζ, σημειώνοντας πως στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθεί μια «βαλβίδα αποσυμπίεσης» επαναφέροντας τουλάχιστον την ατομική προσευχή και δίνοντας την ευκαιρία στους πιστούς να παρακολουθούν υπό προϋποθέσεις και με μέτρα αυτοπροστασίας τις ιερές ακολουθίες, θεωρείται μαθηματικά βέβαιο πως οι εστίες της αντίδρασης θα «φουντώνουν» η μια μετά την άλλη. «Σε μια τέτοια περίπτωση ακόμη και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος που δεν έχει κρύψει τις μετριοπαθείς θέσεις του, θα αναγκαστεί να ηγηθεί αυτού του «κινήματος» αφού σε αντίθετη περίπτωση θεωρείται βέβαιο πως αυτοί που θα αναλάβουν τα ηνία θα είναι οι πλέον σκληροί της Ιεραρχίας […] Το τι θα ακολουθήσει από την πλευρά της Εκκλησίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης».

/tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here