Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

0

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ Η Π.Ν.Π. ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ
Η παράταση για την προστασία της α’ κατοικίας έως το τέλος Ιουλίου, φορολογικά μέτρα (όπως η αναστολή είσπραξης οφειλών και η έκπτωση 25%), κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή και κατηγορίες αυτών, η μείωση ενοικίου 40%, έκτακτα και προσωρινά μέτρα ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε επιχειρήσεις, καθώς και τι ισχύει για την αναστολή συμβάσεων εργασίας,  η διαδικασία της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου κατά το έτος 2020, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με θέμα «περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα».

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου νόμου, που επιτρέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα ισχύσει η παράταση έως τα τέλη Ιουλίου για όσους έχουν στεγαστικά δάνεια που ήταν ληξιπρόθεσμα στα τέλη του 2018. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών θα θεσμοθετήσει νέο πρόγραμμα για την υποστήριξη όσων δανειοληπτών έχουν δάνειο για πρώτη κατοικία και πλήττονται από την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας. Το πρόγραμμα «γέφυρα», όπως το χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θεσμοθετηθεί έως τα μέσα Ιουνίου και αφού προηγηθεί μελέτη και διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα δοθεί η «νέα» προστασία.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟ
Ένα νέο πακέτο, στοχευμένων αυτήν τη φορά, μέτρων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε  κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Α. Γεωργιάδη και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτση, την προηγούμενη Πέμπτη, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης οικονομικής αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, με τη σταδιακή άρση των περιορισμών από σήμερα. Όσον αφορά την έκτακτη ενίσχυση, θα συνεχισθεί και θα υπολογισθεί ανάλογα με τον αριθμό που ο εργαζόμενος θα παραμείνει σε αναστολή σύμβασης. Παράλληλα, ισχύουν και τον Μάιο τα μέτρα αναστολής οφειλών και η έκπτωση 40% στην πληρωμή ενοικίου για επιχειρήσεις και εργαζομένους που θα παραμείνουν κλειστές. Δρομολογείται εντός των επομένων δύο μηνών μια δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή. Δρομολογούνται στοχευμένες κλαδικές πολιτικές για τομείς που πλήττονται από την πανδημία, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ
Μία δεύτερη «επιστρεπτέα προκαταβολή» δρομολογείται εντός των επόμενων δύο μηνών, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας. Σημειώνεται ότι, στην α’ φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις- με 430.000 εργαζόμενους- που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν, εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας με περίπου 1 δισ. ευρώ. Από αυτές, η συντριπτική πλειονότητα (το 99%) απασχολεί έως 50 εργαζόμενους. Οι συγκεκριμένες, πολύ μικρές, μικρές οι μεσαίες επιχειρήσεις θα εισπράξουν ποσά τουλάχιστον της τάξης των 2.000 ευρώ, των 4.000 ευρώ, των 8.000 ευρώ και των 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ
Τις προϋποθέσεις για την χορήγηση της ενίσχυσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, καθορίζει Κοινή Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης – Επενδύσεων. Σύμφωνα με την απόφαση: Οι αιτήσεις για την καταβολή της ενίσχυσης θα πρέπει να γίνουν έως τις 15 Μαΐου, ενώ δίνεται η δυνατότητα ενστάσεων. Επιτρέπεται επιστροφή μόνον του 70% της ενίσχυσης, που θα λάβει η επιχείρηση εφόσον ο τζίρος της ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς.

 

 

H ΚΕΔΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
Θετική είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην επέκταση, όπου αυτή είναι εφικτή, του υπαίθριου χώρου τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις εστίασης, καφέ κ.ά., ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων που προτείνει ο ΕΟΔΥ. Τη θέση αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης τόνισαν ότι η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, δεν πρέπει να υπερβαίνει το χώρο που απαιτείται για την τοποθέτηση του αρχικού αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων, και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 100% της αρχικής. Όπου η επέκταση αυτή δεν είναι εφικτή, είναι λογική η μείωση του τέλους κατάληψης, μείωση η οποία δεν μπορεί να είναι πάνω από το 50% .

EΩΣ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ, Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ – ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020 θα πρέπει να δηλωθούν οι άδειες ειδικού σκοπού των εργαζομένων για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις-εργοδότες που επιλέξουν να κάνουν χρήση της προβλεπόμενης προσωρινής ανάκλησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους, για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες, υποχρεούνται να το γνωστοποιήσουν στο έντυπο του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» «Υπεύθυνη Δήλωση προσωρινής ανάκλησης αναστολής σύμβασης για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες», σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here